FRANCUSKI SEPCIJALITETI NA ADVENTU

MAISON DE FRANCE: Francuzi s izvornim francuskim specijialitetima stigli na zagrebački advent!

Ustupljene fotografije

Na glavnom zagrebačkom trgu u neposrednoj blizini Manduševca otvorila jedinstvena „adventska kućica“ – Maison de France koja nam donosi izvorne francuske specijalitete na stol.

Ukoliko su vam dosadile već standardne kobasice i fritule koje u nebrojenim varijacijama možete svugdje pronaći, francuska gastronomska kućica mogla bi biti pravo osvježenje. U ponudi imaju prave francuske kroasane punjene maslacem, te raznim nadjevima, a prava poslastica su pašteta od guščje jetre (fois gras) s armagnacom, svježe kamenice iz Normandije te namazi od rakovog mesa po tradicionalnoj recepturi.

Ustupljene fotografije

Pondu su dodatno začinili s baguettima nadjevenim izvornim raclette topljenim sirom i dimljenom šunkom. Croque Monsieur – tipičan francuski toast sendvič sa šunkom, sirom te zapečen u bešamel umaku, a zasladiti se možete i glaziranim kuhanim kestenima.

Ugostiteljstvo u Zagrebu ključa. Svakodnevno se otvaraju novi lokali, poduzetnici se nadmeću u potrazi za što privlačnijim jelovnicima. Plima zanimljivosti prikriva veliki nedostatak. U Zagrebu danas ne postoji ozbiljan francuski restoran. Svaki foodie koji drži do sebe dobro znade kako se radi o teškom problemu. Francuska gastronomija nije samo jedna u nizu europskih kuhinja. Francuski su kuhari utemeljili modernu europsku kuhinju, oni su ju doslovce izvukli iz srednjovjekovnog mraka. Postavili su jasne visoke standarde, ispisali precizne recepture, uveli znanost u kulinarstvo, uzvisili vještinu kuhinja do razine umjetnosti. Taj su veličanstveni pothvat izveli ne samo jednom, nego od Srednjega vijeka do danas u nekoliko navrata Blagdanska magija i u Zagrebu čini čuda. U adventskim danima osvanula je na središnjem gradskom trgu Francuska kuća. Najkraći put do ozbiljnog francuskog restorana u Zagrebu i Hrvatskoj vodi preko Francoisa. Izgledne su šanse da će netko u novoj godini krenuti tim putem. Rene Bakalović

Ustupljene fotografije
 

Posebnost kućice leži i u činjenici da se radi o namirnicama i proizvodima iznimne kvalitete, koje gotovo svakodnevno stižu svježe iz Francuske, a za sve se brine vesela ekipa koja je predvođena neumornim kulinarskim misionarom, François Louyot-om, od kojeg možete iz prve ruke doznati o začinima, proizvodima, receptima, ali tradicijama francuske kulinarije.

Što se tiče vinske ponude osim već dobro znanog kuhanog vina, ovdje možete doći na čašu francuskog pjenušca i uživati u bijelim i crnim vinima s obale Rhone.

 

 

 

 

 

 

 

Izdvajamo

Iz drugih medija