PRIČE S ADVENTA

OVO JE PRIČA O ŠESTORICI STUDENATA KOJI SU POKRENULI SVOJ BIZNIS NA ADVENTU Dino je na petoj godini strojarstva. Prije 10 dana je odlučio otvoriti...

 
Sven Sarčanin, Mario Mikić i Domagoj Radovčić
 Boris Kovačev / CROPIX

Dino Anlar student je pete godine strojarstva i prije deset dana odlučio je otvoriti svoju kućicu na Adventu. Bila je to iznenadna odluka i imao je samo tjedan dana da pripremi sve za svečano otvorenje.

Nije spavao, malo je zanemario djevojku, ali na kraju je uspio. Sada na Gornjem gradu u Caffeu de Matoš vodi kućicu La Magie Alpine, glavni proizvod su mu germknedle i hot gin, a za njega rade njegovi roditelji Mana i Edo i sestra Jasmina.

Damjan Tadić / CROPIX
Dino Anlar

Korak dalje

- Mama je domaćica, a sestra studira pa onda svatko uskoči kada može. Tata je sada na putu, ali kada se vrati, i on će se uključiti u rotaciju smjena. Uključit ću ga u raspored - kaže kroz osmijeh 22-godišnji Dino.

Tijekom Adventa velik broj studenata radi na adventskim kućicama, ali neki među njima su otišli korak dalje i otvorili svoje kućice. Dino je jedan od njih.

- Razvijam web platformu Jober preko koje studenti mogu lakše pronaći posao, a poslodavci radnike. Javili su mi se organizatori Adventa te me pitali ako im mogu pomoći pri traženju studenata za rad, a nekako smo u razgovoru došli do toga da je jedna kućica ostala slobodna - priča Dino.

Prijavio se, uložio cijelu ušteđevinu, posudio malo od roditelja i sada je do Nove godine ponosni vlasnik svoje adventske kućice.

Nije on jedini. Samo sto metara niže su još dva studenta koji vode svoj štand. Petar Labrović, student pete godine geologije na PMF-u, vodi štand Grički top. Njegov specijalitet je sinjski uštipak s pršutom i sirom - poslastica iz njegova rodnog kraja. On je štand pokrenuo uz pomoć vlastitih sredstava te male pomoći roditelja. I sama ideja o sinjskoj hrani došla je od njegove majke.

Damjan Tadić / CROPIX
Petar Labrović

- Kod nas se to jede na svakoj velikoj manifestaciji, od Alke do blagdana Velike Gospe. Moji doma imaju OPG i onda je majka predložila da naše sinjske proizvode predstavimo Zagrepčanima i svim turistima koji posjete Advent - kaže Petar (23).

Do sada je u ugostiteljstvu radio za druge i ovo mu je prvi samostalni poduzetnički pothvat. Bilo ga je strah ući u taj posao, a njegovi roditelji ga zovu svaki dan da provjere kako mu ide. Ipak, vjeruje da može ostvariti profit i da će se ovo pokazati kao dobra poslovna odluka.

Njegov adventski susjed, 21-godišnji Filip Kostić Križan, student turističkog menadžmenta u Zaboku, vodi kućice Kod Žganjera i Kod Žnidaršića, ali on se ne brine za ovaj financijski dio. Naime, on je samo voditelj kućica, dok je novac investirao njegov prijatelj koji već dulje vrijeme djeluje u ugostiteljskim vodama.

Damjan Tadić / CROPIX
Filip Kostić Križan

Tulumi

- Nazvao me jedan dan i pitao ako želim voditi njegove kućice na Adventu. Bio sam iznenađen, ali sam odmah pristao jer je ovo odlična prilika za razvoj poslovnih vještina - kaže Filip.

Radio je sve, od sastavljanja kućice do nabave proizvoda i zapošljavanja ljudi, s time da je cijelo vrijeme morao odrađivati obveze na fakultetu. Baš jučer je radio do 14 sati te je potom otišao kući pisati seminar, a danas je ujutro otišao putem Zaboka kako bi taj isti seminar obranio, samo kako bi navečer stigao opet na Advent.

Nisu svi studenti otišli putem Gornjega grada. Sven Sarčanin, Domagoj Radovčić i Mario Mikić vode kućicu Vruća kuća na Fuliranju na Strossmayerovu trgu. Po danu studenti naftnog rudarstva, ekonomije i informacijskih znanosti, a izvan toga su profesionalni organizatori tuluma. Do sada su vodili klub VIP te Mansion, a organizirali su i tulum u Tunelu Grič. Sada su na Adventu i žele isprobati nov način biznisa.

- Uložili smo svoj novac i htjeli smo vidjeti kako je to raditi na Adventu. Ovo je zapravo još jedan način vođenja tuluma. Samo što ovaj traje mjesec dana - kaže Sven.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:22