SVIJET MIKSOLOGIJE

MALA ŠKOLA MIKSOLOGIJE: Ovo ljeto ćemo naučiti pripremati koktele uz Marina Nekića!

 Sandra Simunovic / CROPIX
Nekić će nas naučiti kako se najbolje pripremaju, miješaju i poslužuju neki od najsenzacionalnijih koktela na svijetu
Nekić će nas naučiti kako se najbolje pripremaju, miješaju i poslužuju neki od najsenzacionalnijih koktela na svijetu

Temperature su iznad 35, grašci znoja cijede se s čela, a asfalt isparava - baš kao i more koje bi vas trebalo rashladiti, međutim, ne uspijeva. Što učiniti? Kako preživjeti nesnosnu žegu i pritom ostati normalan? Ako pitate Marina Nekića, najpoznatijeg domaćeg barmena, tajna je u koktelima.

Kako bi i ostale uvjerio u svoju tezu o koktelu kao idealnom ljetnom piću, 37-godišnji ugostitelj za Jutarnji je pripremio niz jednostavnih recepata uz pomoć kojih ćete, iz tjedna u tjedan, svladavati umijeće miješanja pića, pritom se dobro zabaviti te naučiti uživati u eksploziji okusa i mirisa koja se skriva u velikim, orošenim čašama prepunim drobljenog leda.

Zagreb, 260617.
Marin Nekic pokretac je Nekic Barology Cocktail Studia i skole za barmene a u Papas baru priprema ljetne koktele.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

- Čini mi se da ljudi rijetko prave koktele kod kuće baš zato što djeluju komplicirano, međutim, uopće nije tako. Treba svladati nekoliko temeljnih formula, a kasnije je lako kombinirati. Kokteli nisu jednosmjerna ulica, riječ je o konceptima, ne o receptima - objašnjava Marin Nekić i dodaje kako je upravo na tragu te filozofije i njegov recept za Mojito, koji umjesto s bijelim rumom radi s džinom.

Zagreb, 260617.
Marin Nekic pokretac je Nekic Barology Cocktail Studia i skole za barmene a u Papas baru priprema ljetne koktele.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Izvrsno je to piće za ljetne tulume, govori, lako se pripravlja, vrlo je osvježavajuće, istodobno i slatko i kiselkasto s natruhom gorčine, odlično se slaže s jelima s roštilja i začinjenom hranom, a uz to, ne poznaje nikoga tko odbija Mojito. Zagrebački barmen s dvadesetogodišnjim iskustvom pokretač je danas legendarnog Indy’sa, koktelbara na Gornjem gradu i popularnog mjesta s kraja devedesetih. Pet je godina, od 2000. do 2005., bio i jedan od top pet barmena u svijetu, a zaslužan je i za koktel-liste mnogih domaćih barova i hotela. Iako je danas njegov fokus raspršen na sve grane ugostiteljstva, Marinova prva i najveća ljubav ostaje miksologija, a godinama akumulirano znanje prenosi i na druge, i to u svojoj školi za barmene - Nekić Barology Cocktail Studiju.

Zagreb, 260617.
Marin Nekic pokretac je Nekic Barology Cocktail Studia i skole za barmene a u Papas baru priprema ljetne koktele.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

- Kada je pravljenje koktela u pitanju, jedino pravilo jest da pravila nema. Dobar barmen mora biti otvoren prema životu i svijetu i biti spreman na eksperimente. Tako su, uostalom, i nastali neki od najpopularnijih koktela - govori Marin Nekić koji je odavno prestao brojiti koliko je recepata osmislio, a ne može niti pretpostaviti koliko mu je formula pohranjeno u glavi.

Sada kuša, mapira okuse i mirise u glavi, no unatoč tome nikada neće odbiti osvježavajući koktel, osobito kada je riječ o Mint Julepu, za njega idealnom ljetnom piću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2025 10:29