DOMAĆE I STRANE

MALA ŠKOLA: Vrijeme roštiljanja uskoro počinje, zato na vrijeme naučite sljubiti pivo i kobasice!

Neraskidivi par kojeg obožava cijeli svijet!
 Getty Images/iStockphoto

Idealan par ipak postoji. Pivo i kobasica savršeno si odgovaraju. Gorko, lagano pjenušavo i oštro pivo nedvojbeno najbolje naglašava bogat, pun i izdašan okus kobasice. Ona se pak mesnata i punog okusa lomi pod promilima pive. Jednostavno, ovu kominaciju teško je ne voljeti. Čak i oni koji zaziru od jednog ili drugog zajedno ih obožavaju. Danas na tržištu postoje deseci vrsta kako piva tako i kobasica i zapravo je postala prava umijetnost sljubiti hranu i piće na pravilan način. Kad kažemo pravilan pod time ne mislimo na pisana pravila pod kojim ih morate sljubiti, već recepture koje će naglasiti kontrast ili istaknuti sinergiju pive i kobasica. Donosimo vam par provjerenih i općeprihvaćenih kombinacija, no vi svakako izađite iz tih okvira i usudite se sami pronaći vašu omiljenu kombinaciju.

Big spiral fried sausage, meat snacks wienerwurst, ham, marinated chili peppers served in salted pretzels and plate with glass of lager beer and mustard over dark wooden background. Top view
Getty Images/iStockphoto
 

Bavarke na okupu

Krenuti priču o pivu i kobasicama,a ne započeti je alfom i omegom proizvodnje i jednog i drugog smatralo bi se kardinalnom pogreškom. Njemačke wurstove sljubit ćete u pravilu sa svjetlim i laganim lagerima. Još jedan dobar izbor bio bi irski cream ale koji je hibrid lagera i alea, a poseban je po svojoj boji koja se rasteže od jantara do crvene. Lagana slatkoća piva odlično će pristajati okusu roštiljanog bratwursta te umanjiti njezin dimljenji okus. Što se tiče njihove bijele kobasice (weisswurst) stvar je nešto drugačija. Budući da je okusom blaža od ostalih bavarki odlično će se sljubiti s block varijantom. Bock je zapravo snažnija varijanta lagera, a ovdje je u pitanju naglašavanje kontrasta. Blaga kobasica i jako tamnije pivo svidjet će se onima koji vole neobičnije okuse i naglašavanje kontrasta jelom i pićem.

Traditional bavarian white sausages with pretzles and beer
Getty Images/iStockphoto

Birra e salsiccia

Putujemo na jug. Italija ima širok raspon suhomesnatih proizvoda i u svima je dosta izražena mediteranska nota. Odlučite li se za dimljene kobasice, izaberite punija i okusom bogatija piva blago čokoladnog okusa. Blaga slatkasta kobasica dobro će ići s pšeničnim pivima koja imaju voćnu notu te će istaknuti slatkoću mesa. Ljute kobasice kombinirajte sa svijetlijim pivima koja se serviraju nešto hladnija te će njihova svježina ublažiti pikantnost i održati ravnotežu između hrane i pića. A ako pak uživate u sendviču od talijanske mortadele, zalijete ju omiljenim lagerom.

Viva el chorizo

Pikantni chorizo začinjen crvenom paprikom odlično će pristajati uz blagi lager koji će pratiti dominantan okus kobasice ne lomeći ga niti ga previše osnažiti. Za one odvažnije: možete sljubiti i slične okuse dakle pikantne kobasice s jačim i tamnijim pivima ako volite puniji i jači okus hrane. Ne ustručavajte se sljubiti robusna piva s pikantnim kobasicama jer moguće da će vrlo dobro funkcionirati zajedno.

Sausage. Roasted chorizo sausage. Roasted spicy sausage chorizo home hotel or restaurant with beer vine brandy cognac whiskey. Still life. Toned photo.Sausage. Roasted chorizo sausage. Roasted spicy sausage chorizo home hotel or restaurant with beer vine brandy cognac whiskey. Still life. Toned photo.
Getty Images/iStockphoto

Jedno pivo i par češnjovki

Isti principi vrijede i za naše prostore. Dakle, par istarskih kobasica od kojih želite napraviti hot dog odlično će ići uz piva bogata okusom, a blago voćne note. Što se tiče roštiljki, izaberite ono što želite postići. Za puniji i bogatiji okus izaberite tamno pivo, za ravnotežu i balans svježine i pikantnosti izaberite svijetlija lijepo ohlađena. Opet, važno je naglasiti da ne pretjerujete s hladnoćom pive jer tada se ne osjeti njezin izvorni okus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2020 08:31