Za čobanac:
2 kg junetine 2 kg svinjetine 2 kg luka 2-3 mrkve 3 korijena peršina pola korijena celera 6-8 češnjeva češnjaka goveđi temeljac, oko 2 litre bijelo vino, oko 2 dl 6 listova lovora peršinov list slatka mljevena crvena paprika dimljena mljevena paprika ljuta mljevena paprika ili suha papričica sol, papar mast |
Priprema:
Naložiti vatru i postaviti kotlić. Nasjeckati luk pa ga popržiti na masti i podlijevati s malo vode da ne zagori. Kada luk uvene i postane staklast dodati meso narezano na kockice, kratko ga popržiti pa ubaciti u kotlić nasjeckano korjenasto povrće, češnjak i lovorov. Podliti temeljcem pa kuhati dok meso ne bude mekano, oko dva sata. Povremeno podliti temeljcem i dodati bijelo vino. Pred kraj kuhanja dodati peršinov list i sve začine. Ostaviti da se još kratko krčka na laganoj vatri, po potrebi doliti još temeljca ili vode. Čobanac ne smije biti gust kao gulaš, ali ni rijedak kao juha.