Marelice za pravi ljetni spektakl

U svoju dobro promišljenu top listu sedam veličanstvenih, sedam najpoželjnijih ljetnih namirnica, nutricionistica Darija Vranešić marelicu je stavila na prvo mjesto. Uz ostalo zato što su njezini pigmenti, karotenoidi, vrlo učinkoviti antioksidansi i dobro pripremaju kožu za ultraljubičasta zračenja.

Zamaman okus zrelih marelica, pak, dodatan je razlog za potragu u manje uobičajenim načinima užitaka u ovome voću. Žarki pigmenti marelice privlače nas da u njoj uživamo prije svega u svježem izdanju.

Kad god mogu, u voćnjaku kod prijatelja i znanaca, priuštim si zalogaj tek ubranog voća, što je vrhunski, nezamjenjiv doživljaj. Na rang listi vrućih ljetnih užitaka, kada je općenito o voću riječ, dovoljan je samo pogled na orošene zrele plodove u lijepoj staklenoj posudi ohlađenoj usitnjenim ledom.

Spoj vrelog i ledenog

Odnos ledenog i vrelog bitan je za neke veličanstvene deserte od marelica. Sladoled se može pripremiti čak i bez kućnog slastičarskog stroja. Jako ohlađene, napola smrznute plodove dovoljno je u blenderu izmiješati sa slatkim vrhnjem i u tren oka dobili smo izvrsnu domaću ledenu kremu.

Slastica nazvana marelice s marelicama u kremi od marelica dobiva se tako da polovice prepržimo na maslacu posutom s malo smeđeg šećera. Ako je pri ruci rakija od marelica, spektakl može početi. U tavu se nalije malo rakije i sadržaj kratko flambira.

Ovo bi mogao biti primjeren trenutak za važnu napomenu. Prisjetio sam se događaja kada sam neoprezno flambirao voće obilnim količinima žestokih voćnih rakija i pri tom zapalio sebe i prestravljenog psa Tanga. Dakle s flambiranjem oprezno, osobito u večernjim satima ako je i kuhar već konzumirao raznovrsne napitke.

Slatko od marelice

Mješavina na maslacu preprženih marelica i ledene kreme privlači već i mirisom. Zamamne arome mogu se pojačati vanilijom, a zagodan kontrast i koloristički kontrapunkt jesu cijeli listovi mente. Na izletu, pak, u prirodi, marelice na roštilju posebno su slastan desert. Običan sladoled od vanilije izvrstan je dodatak marelicama s roštilja.

U svečanim prilikama, pak, vrlo jednostavim receptom steći ćete uvažavanje znalaca. Napola smrznute marelice usitne se u blenderu u ledenu kašu. Uz nekoliko kapi limunova soka ili limete u čašama se preliju pjenušcem i gotov je osebujan sorbeto od marelica. Dodatak žestokih alkoholnih pića, poput votke ili čak ruma, zanimljiva je varijacija. Ako se sobreto od marelica posluži uz klasičnu tortu od čokolade, dosegnuli smo vrhunac svečanog objeda.

Kad na tržnici naiđu na marelice iznimne kakvoće, marljivi gastronomi ne propuštaju prigodu za pripremu pekmeza. Vrhunski pekmez od marelica prepoznaje se po oguljenim polovicama marelica koje se termički obrađuju kraće kako bi očuvale konzistenciju. Drugim riječima, u vrelu smjesu pekmeza dodaju se na koncu pripreme.

Slatko od marelica orijentalni je način čuvanja i posluživanja marelica koji zaslužuje uvažavanje i kopiranje. Jednostavno kratko ukuhavanje oguljenih marelica u šećernom sirupu dobar je put za pripremu moderne varijante slatkog od marelica. Sok od limuna i/ili limete opet je dobar dodatak. Listići đumbira ili naribani đumbir takvom će slatkom podariti privlačne egzotične natruhe.

Uz crno vino

Odvažni kuhari skloni eksperimentima marelice koriste u rižotima. Repići kozica ili škampa, marelice, đumbir i mladi luk takva su neočekivana a vrlo skladna kombinacija.

Ljutkaste papričice, umak od soje zanimljimljivi su začini u ovakvoj priči. Čak i smrznuti račići poslužit će svrsi u ovakvom rižotu. Štedljivija varijanta jest piletina umjesto račića. Vegetarijanska inačica jesu šampinjoni i/ili bukovače u rižotu s marelicama. Bitno je sve spomenute sastojke vrlo kratko termički obrađivati, a maslac bi mogao biti najbolja izbor masnoće za pirjanje.

U varijanti roštilja ramstek i marelice sa žara par su kojim ćete iznenaditi i vrlo vjerojatno oduševiti znatiželjne goste. Neobičnom je dvojcu uputno pridružiti uobičajene dodatke za potpunu harmoniju: ljutkasti senf i klasičnu zelenu salatu.

Dobra zamjena za ramstek na žaru jest file svinjetine, dakle lungić. Nezamjenjiv je, pak, moćan crnjak u čaši. Kad biram vino u ovakvim prigodama, ne eksperimentiram nego iz pričuve otvaram najbolji plavac mali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:06