EKSKLUZIVNO DONOSIMO

Marijo Curić je chef godine, slavili su i kvarnerski Plavi podrum i talentirana Ivana Bekavac

Restaurant 360
 Restaurant 360
Izbor Dobri restorani 2020. proglasio chefa godine, najboljeg mladog chefa i restoran s najboljom vinskom ponudom

Nakon što je globalna pandemija u prvom valu potpuno zamrznula Dobre restorane 2020. na gotovo tri mjeseca i kad su ugostitelji pokušali stati na noge i prilagoditi se novim uvjetima poslovanja s kakvima se još nisu susreli, ovaj naš izbor najboljih u hrvatskoj gastronomiji nastavio je svoju misiju, više nego ikad dotad usmjerenu na afirmaciju domaće gastroscene. Ipak, svjesni činjenice da neki ugostitelji neće moći otvoriti svoja vrata, jer je koronavirus razorio njihove poslovne modele poput potresa, odlučili smo promijeniti pristup i ove godine izostaviti proglašavanje pobjednika izbora Dobri restorani. Jer, svi koji prežive ovu socijalnu i ekonomsku krizu te pritom uspiju ustrajati u svojoj ideji i viziji, svi su pobjednici.

S obzirom na to da cjelokupnu kaotičnu situaciju odlučili smo organizirati i dva panela s istaknutim akterima gastronomske scene. Na prvom panelu pod naslovom "Gastronomija u doba korone" sudjeluju Boris Šuljić, vlasnik novaljskog Boškinca koji je lani u izboru Dobri restorani 2019. proglašen najboljim u kategoriji visoke kuhinje, zatim Ivan Marelić Maha iz korčulanske Konobe Maha, Stiven Vunić iz kvarnerske Zijavice, Ivan Badurina iz istarskog restorana Badi, te Vjeko i Sandra Bašić, vlasnici murterske konobe Boba.

Na drugom panelu na temu "Vinske i koktel scene u doba korone",ugostili smo najboljeg hrvatskog koktel majstora Marina Nekića, suvlasnika zagrebačkog restorana Soi Fusion Bar Vedrana Gulina te međimurskog vinara i predsjednika Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ Davida Štampara. Oba panela moderirala je urednica portala Dobre hrane Vana Babić.

Nismo, ipak, odoljeli, a da ne istaknemo pojedince. Nagradu Chefa godine dodijeljena je Mariju Curiću, executive chefu Restauranta 360 u Dubrovniku. Naime, kolege chefovi glasali su za najboljeg među sobom poštujući kriterij tehničke superiornosti i konstantom i kvalitetom u svom radu. Podsjetimo kako je Marijo Curić na poziciji je Executive chefa od 2015. godine, a u kuhinji restorana 360 Dubrovnik radi od 2007., sa samo jednim prekidom od godinu dana. Njegovu bi gastronomiju bilo najispravnije definirati kao tehnički vrlo moderno kuhanje na zasadama stare francuske škole, s fokusom na tradicionalnim, domaćim okusima.

Nadalje, odlučili smo dodijeliti i nagradu "Andrej Barbieri" za talentiranog mladog chefa kojemu slutimo ozbiljniju karijeru - ustanovili smo je lani i želimo je promovirati i dalje, kao poticaj i zalog za budućnost. Ove godine pripala je Ivani Bekavac. Mladoj i talentiranoj chefici koja je u 27. godini otvorila restoran i ubrzo nakon otvorenja postalo omiljeno mjesto u gradu, a široj javnosti poznata je po angažmanu u kulinarskom showu "Kuhan i pečen". Ova nagrada koncipirana je na način da etabirani chefovi glasaju za mlađe chefove koji se svojim sposobnostima ističu i pokazuju izuzetnost.

image
Ivana Bekavac, vlasnica restorana Kut.
Marko Todorov/Cropix

Proglasili smo i najbolji restoran u kategoriji Prijatelj vina - hrvatska je vinska scena življa nego ikada i više uopće nije upitno, nego je dapače preporučljivo i poželjno uz svjetske etikete u najboljim restoranima nuditi butelje domaćih vinara, a nagrada je pripala kvarnerskoj instituciji Plavom podrumu. U vološćanskoj vali već desetljećima egzistira ikona hrvatske gastronomije čiji je jedan od glavnih aduta upravo vinska karta za koju je osobno zadužena velika poznavateljica vina i cijenjena sommelierka, te vlasnica Daniela Kramarić.

Te je tri odluke naš žiri donio u tijesnoj suradnji sa strukom, pa je odgovornost za izbor zajednička. Baš kao i ideja o svijetu u kojem se opet može normalno uživati u dobrim restoranima. Recimo, o svijetu kakav zamišljamo u projektu Dobri restorani 2021.

Priče o njima, kao i o restoranima kojima smo odali posebna priznanja, moći ćete čitati u specijalnom digitalnom magazinu Dobri restorani 2020. pod naslovom "55 priča iz 55 restorana" , a link slijedi u nastavku:

Digitalni magazin "55 priča iz 55 restorana"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:33