SPOJ KAKVOM SE NISMO NADALI

Marin Medak ove godine na Advent stiže s jednim od svojih najboljih izuma, neće ostaviti ravnodušnima one koji vole fritule i palačinke

Fritulinka Marina Medaka prodavat će se na istoimenoj kućici na Trgu bana Josipa Jelačića, a s nama je podijelio i recept za varijantu s marelicom

Nakon uspješno odrađenog ovogodišnjeg izdanja njegovog Festivala Palačinki, Marin Medak sa svojim timom iz Rougemarina stiže i na Advent. Na kućici Fritulinka na Trgu bana Josipa Jelačića nudit će svoj novi proizvod istog naziva. Riječ je, kako kaže, novitetu koji ubraja među svoje najzanimljivije izume do sada.

image
Bojan Haron Markicevic/

Što je Fritulinka?

"Jednostavno rečeno: najbolje od fritule i najbolje od palačinke u jednom. Rougemarin je spojio dva domaća klasika u inovativan desert koji je istovremeno poznat i iznenađujuć. Mekana palačinka s punjenjem nježno je umotana u tijesto fritule, zatim zlatno ispečena poput fritule i na kraju uvaljana u cimetni šećer – mirisni potpis zagrebačkog Adventa", objasnili su iz Rougemarina.

Fritulinka dolazi u pet različitih varijanti, točnije s pet vrsta punjenja - pistacija s umakom od pistacija, pekmez šljiva, čokoladna krema, pekmez marelica s umakom od karamele i mandarina te jabuka s karamelom i cvijetom soli.

"Ovo je najgenijalnije jelo koje sam ikad kreirao. Htjeli smo napraviti nešto novo, nešto što ne postoji, a opet da bude svima blisko. Fritulinka je upravo to", rekao je Marin Medak.

image
Bojan Haron Markicevic/
image
Bojan Haron Markicevic/
image
Bojan Haron Markicevic/

Advent koji miriše na domaće

Inače, Rougemarinova adventska kućica ove je godine osmišljena kao mali gastronomski laboratorij u srcu Zagreba. Uz Fritulinku, posjetitelji mogu probati i klasične fritule, hot-dogove rađene u Rougemarin stilu te još nekoliko adventskih specijaliteta.

"Cilj je bio stvoriti kućicu na koju se ne dolazi usput, nego namjerno – zbog okusa koji se ne mogu pronaći nigdje drugdje", poručuju iz Rougemarina.

image
Bojan Haron Markicevic/
image
Bojan Haron Markicevic/

A recept?

U slučaju da vam je zagrebački Advent ipak malo predaleko ili ako u fritulinki želite uživati češće, Marin Medak s nama je podijelio recept za kućnu pripremu.

image
Bojan Haron Markicevic/

FRITULINKA — MARELICA

Potrebno za 1 fritulinku:
1 palačinka
100 g smjese za fritule
60 g džema od marelice
30 g karamela/mandarina umaka
1 l ulja za prženje
Za palačinku:
2 jaja
200 g glatkog brašna
200 ml mlijeka sobne temperature
200 ml mineralne vode
1 žlica ulja
1 žlica otopljenog maslaca
prstohvat soli
Priprema palačinki:
Sve sastojke izmiksati mikserom do glatke smjese. Na zagrijanu i lagano nauljenu tavu izliti vrlo tanak sloj smjese i ispeći palačinku.

Smjesa za fritule:

40 ml jogurta
2 jaja
2 paketića vanilin šećera
malo soli
2 žličice šećera
300 g glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 žlica ruma
Priprema fritula:
Sve sastojke dobro izmiksati dok se ne dobije homogena, glatka smjesa.

Karamela/mandarina umak:

160 g šećera
100 g glukoznog sirupa
260 g vrhnja za šlag
1,5 g soli
150 g svježe cijeđenog soka od mandarina
Priprema umaka:

Karamelizirati šećer i glukozni sirup. Dodati vrelo vrhnje za šlag (slatko vrhnje) i miješati dok se ne dobije glatka karamela. Polako ulijevati sok od mandarina uz stalno miješanje.

Fritulinka – postupak izrade:

Ispečenu palačinku namazati sa 60 g džema od marelice, ostavljajući 3–4 cm nenamazanog ruba. Zamotati kao burrito: – početi motanje, – zaustaviti se kad je zamotana oko trećine, – preklopiti rubove (3–4 cm) prema unutra, – zatim dovršiti rolanje tako da nadjev ne može iscuriti. Zamotanu palačinku staviti u zamrzivač 2–3 sata, dok se dovoljno ne stisne da se ne može odmotati. Zamrznutu palačinku premazati smjesom za fritule u sloju od cca 5 mm. Pržiti u ulju na 160°C 8–9 minuta. Uvaljati u mix (50:50) kristal i štaub šećerom te dodati cimet po želji. Poslužiti toplo i preliti umakom od karamele/mandarine. Od ostatka smjese fritula – ispržiti fritule!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 11:10