UGOSTITELJSTVO

MARIN MEDAK: "Prijavljeni promet kafića u zadnja tri mjeseca pao za 70% u odnosu na lani!"

 Marko Miscevic / CROPIX
Čak 70 posto pao je promet u ugostiteljstvu u veljači, ožujku, travnju i svibnju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, proizlazi iz najnovijeg izvješća o fiskalizaciji Porezne uprave. Dok je u promatranim mjesecima prošle godine u kafićima, restoranima, barovima i hotelima ‘otisnuto’ 90 milijuna računa s ukupnim obračunatim iznosom od četiri milijarde i 370 milijuna kuna, ovogodišnja bilanca su 32 milijuna računa i milijarda i 289 milijuna kuna prometa.

- Ukupno gledano, najnoviji podaci Porezne uprave o fiskalizaciji ulijevaju optimizam iako podaci o padu broja računa i iznosima po njima u tromjesečnom razdoblju ove, u odnosu na prošlu godinu od 64 odnosno 70 posto, ukazuju na suprotno - ocjenjuje predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak. Naime, kaže naš sugovornik, spomenuti značajni padovi izdanih računa i iznosa po njima posljedica su potpunog izostanka oko 25 posto ukupnog prihoda u ugostiteljstvu koji se u normalnim okolnostima ostvaruje u noćnim klubovima te u uslugama cateringa, domjenaka i raznih proslava.

Zagreb, 291119.
Pripreme uoci otvaranja adventa u restoranu Rougemarin.
Na fotografiji: pripreme. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

- Spomenuti dio potrošnje u ugostiteljstvu je potpuno otpao u uvjetima zaštite od koronavirusa, tako da se može kazati da je promet, primjerice, u kafićima u danima kada su oni radili čak i veći nego u istome razdoblju prošle godine. A pritom valja uzeti u obzir da ako je neki kafić sada na 80 posto prometa iz prošle godine, on je zapravo na 100 posto jer mu je smanjen broj stolova - navodi predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja. U spomenutoj udruzi procjenjuju da u Zagrebu između deset do 20 posto kafića nije ni otvorilo nakon ukidanja zabrane rada ugostiteljskih lokala, prvenstveno u staroj gradskoj jezgri zbog posljedica potresa. U priobalju je, prema istome izvoru, svakako prisutan veći udio lokala koji su i dalje zatvoreni.

- U Rijeci je zatvoreno oko 45 posto kafića i restorana. U značajnom broju ugostiteljskih objekata koji su otvorili u priobalju smanjen je broj djelatnika iz razumljivih i očekivanih razloga, s obzirom na stanje u turizmu, što zasigurno utječe i na kvalitetu usluge i na prihode - dodaje Medak. On je suglasan s našom ocjenom da podatak Porezne uprave o povećanju broja izdanih računa i prometu po njima u četvrtom tjednu svibnja ove godine u odnosu na prethodni tjedan, potvrđuje kako se gosti sve više vraćaju u svoje omiljene kafiće, restorane i barove.

Zagreb, 291119.
Pripreme uoci otvaranja adventa u restoranu Rougemarin.
Na fotografiji: pripreme. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

- Građani se nakon gotovo tri mjeseca obveznog boravka u svojim domovima žele podružiti sa svojim prijateljima, rođacima i znancima, a ostali su i vjerni svojim mjestima za druženje. Procjenjujemo da će se ti trendovi nastaviti i u lipnju. Upravo zbog tog efekta oprezni smo glede daljnje situacije u ugostiteljstvu i smatramo da će pravi pokazatelj stanja biti podaci o fiskalizaciji nakon 1. srpnja ove godine. Tada će se vidjeti što su prave posljedice udara koronavirusa na gospodarstvo i standard građana, a samim tim i na djelatnosti kojima se mi bavimo - komentira Medak. Budući da je Porezna uprava istodobno s pokazateljima fiskalizacije za ugostiteljstvo objavila i istovrsne podatke za trgovinu, vidljivo je kako trgovina bilježi tri puta manji pad broja izdanih računa i prometa po njima.

Dok u ugostiteljstvu u tekućem mjesecu raste i broj izdanih računa i promet po njima kako se svibanj bliži kraju, u trgovini raste broj računa dok promet po njima pada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:24