ZIMSKI KOKTELI

MARIN NEKIĆ: ''Nemojte biti opterećeni formom pravog recepta ili nečeg što je cool. Pijte i miješajte ono što se vama sviđa!''

 Marko Miščević
Blagdansko druženje s prijateljima pretvorite u istraživanje svijeta toplih tekućih doživljaja

Kad smo počeli planirati božićni broj, bilo nam je važno da pokrijemo sve događaje bez kojih blagdani jednostavno nisu zamislivi. Na popisu su se našli ukusna riblja večera za Badnjak, raskošni božićni ručak, bogate plate i pjenušci za proslavu Nove godine, kao i divni kolači te šareni keksi idealni za druženja s prijateljima. Pronašli smo kuhano vino pripremano po tajnom receptu, obišli i brojne zagrebačke kavane, ali nam je još uvijek nešto nedostajalo. Tražili smo iznenađujući začin za život, ukusno piće koje će oduševiti društvo, ali i koje bismo poželjeli pijuckati sklupčani uz dobru knjigu ili neki zanimljivi tv program.

Marko Miščević

Međutim, kome se obratiti s takvim zadatkom? Javili smo se pravom veteranu miksologije Marinu Nekiću koji je kao od šale za nas osmislio tri topla koktela koje s lakoćom možete i sami rekreirati! S gotovo 23 godine iskustva u tom području, Marin je jedan od pionira naše koktel scene, u Barology Cocktail studiju u Medulićevoj koji vodi s prijateljem, barmenom Sašom Lovrenščakom, obrazuje nove generacije miksologa te je profesionalac koji je svojim predanim radom pomogao u širenju popularnosti miješanih pića i borbi s predrasudama da su svi kokteli slatki i šareni. A upravo je s jednim takvim počeo svoju karijeru.

Marko Miščević

- U veljači 1996. godine sve je krenulo sasvim slučajno. Imao sam drugačije ambicije, a potom se valjda dogodio život, kako to inače biva. Tog se trenutka sjećam kao danas, moj prvi kontakt s koktelima bio je s blue curaçao, plavim likerom s kojim se u to vrijeme radio popularan Hawaii koktel zelene boje. Taj moment miješanja plavog likera sa žutim sokom od naranče i ananasa da bi dobio zeleni koktel s okusom kokosa, ajme - ispričao nam je uz smijeh.

Marko Miščević

Danas je mnogo lakše biti kreativan kod pripreme koktela, kad je zbog interneta sve lako dostupno, no na počecima je bilo mnogo drugačije. - Danas je miksologija osobni izričaj i stav osobe koja miješa koktele, nešto kao u kuhinji. Njegov ili njezin pogled na neki recept, transformacija tog istog recepta kroz modernije tehnike... Prije je cilj bio postići što autohtonije piće, znati pravi recept, omjere i takve detalje. Podsjećam da nije bilo YouTubea i dostupnosti informacija na internetu. Knjige su bile vrednovane kao zlato. Prva točka je bila uopće detektirati autora neke kvalitetne i provjerene knjige ili literature. Nakon toga nov izazov je bio nabaviti isto - prisjetio se Marin.

Marko Miščević

- Slična stvar je bila sa sirovinom od koje ste pravili koktele. Naučna fantastika je bila nabaviti bilo kakvo piće, sirup, liker. Ponekad sam odlazio (ovisilo je koliko sam imao novca) u Austriju ili Italiju da kupim neko određeno piće kako bih uopće s njim došao u kontakt. Došao bih, recimo, u Trst i kupio bih bocu koju sam tražio, sjeo u autobus i vozio se doma te lagano degustirao i isprobavao neki prekrasni liker i razmišljao. U tim dugim vožnjama jednostavno od dosade smisliš neke recepte. Danas sve to zvuči nevjerojatno. Dijeli vas poziv ili kratko istraživanje na internetu i vi dobijete informaciju ili neko piće iz Afrike, Amerike ili Indije!

Marko Miščević

Nakon zaluđenosti vinom i craft pivima, polako, ali sigurno raste popularnost koktela u našim krajevima, na radost svih iz sektora alkoholnih pića. Svoje oduševljenje ne skriva ni Marin. - Čekao sam gotovo 20 godina da ljudi napokon dožive koktele i alkoholna pića te da ih smjeste bok uz bok s enologijom i gastronomijom, gdje doista i pripadaju. Ulazak u pore i detalje svakog tog pića i koktela je avantura i otkrivanje novih okusa. Čeka nas još dug put do ozbiljne scene, ali sam jako sretan i ponosan kada vidim jednu totalno novu generaciju barmena, miksologa koji svakim danom stvaraju jedan novi svijet tekućih doživljaja. Tu važnu ulogu ima i velik broj ljudi za koje nitko i ne računa da postoje.

Marko Miščević

Recimo kompanije koje se trude dovesti neke od najboljih pića na svijetu nama u dvorište - naglasio je. Za blagdane se veseli Djedu Božićnjaku, još je u potrazi za svojim omiljenim toplim koktelom, a za kućne koktel-majstore ima i nekoliko dobrih savjeta. - Miješajte što manje sastojaka, učite recept po recept, griješite i ispravljajte te greške na ludim kućnim partyjima. Ponavljanje je majka znanja. Nekako smatram da što više radite mogućnost je veća da pogriješite. Čim pogriješite, učite i onda ispravljate te greške. Ponekad se dogodi da su ljudi oko vas sretni i zadovoljni s nekim vašim greškama - rekao nam je.

- I nemojte biti opterećeni formom pravog i autohtonog recepta, ili nečeg što je negdje, kao, cool. Pijte i miješajte isključivo ono što se vama sviđa, ali kušajte što više. U tom isprobavanju naići ćete na svoj okus. Osobno se za izradu koktela ne ograničavam barskim potrepštinama, već koristim sve što je pitko, jestivo, probavljivo - objasnio nam je.

Tople koktele uvijek dobro raspoloženog Marina inače možete kušati u restoranu Papas i Hemingway baru kod HNK, ali i, kako uz osmijeh kaže, gdje god da ga sretnete, a da nosi pregaču.

10 o'clock tea

Marko Miščević

Spiked hot chocolate

Marko Miščević

Not a Pina Colada

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:51