POSLJEDICE GLOBALNE PANDEMIJE

MARIO MINDER: "Burza se puni otpuštenim konobarima koji su sada državni problem, a to se sve moglo spriječiti – samo da su mjere, donijele prije!"

Na fotografiji: glavni kuhar Tomislav Pirs i vlasnik restorana Mario Minder
 Marko Todorov / CROPIX
 

- Mi još ne znamo ništa. Trebao bih isplatiti plaće konobarima i kuharima, a ne znam isplaćujem li bruto ili neto, što je s doprinosima, što je s PDV-om. Puno se priča o svemu, a nikakve konkretne mjere još nemamo. Nismo u situaciji da možemo čekati. Mjere za ugostitelje trebale su biti donesene prije pet dana – priča nam Mario Minder, ugostitelj i vlasnik japanskog restorana Tekka u zagrebačkoj Radničkoj ulici.

Marko Miščević

S Minderom, koji se ugostiteljstvom bavi već 30 godina, našli smo se u četvrtak, u vrijeme ručka. U ovo bi vrijeme, priča, u njegovom lokalu sve vrvjelo gostima, a sada nekolicina konobara na praznim stolovima u tišini slaže kutije za dostavu. To je, kaže, sada jedini prihod na koji mogu računati nakon što su od ponoći svi ugostiteljski objekti, u okviru četvrte faze borbe protiv epidemije koronavirusa, zatvoreni na 30 dana. Minder strahuje da bi uskoro, odlukom Vlade, i dostava mogla biti ukinuta.

Marko Miščević

- Od ponedjeljka nam je već posao počeo padati, za 80, možda i 90 posto. Na dostavama nećemo moći živjeti, a ne znam što ćemo ako i to ukinu. Mi nismo pizzerija, nemamo stotinu dostava dnevno, imamo manje od deset. Ali, eto, svi smo tu, čekamo što će biti dalje – govori.

Marko Miščević

A što dalje? Na pitanje hoće li, kao neki njegovi kolege, opuštati svoje konobare i djelatnike odgovara - “zasad ne”. U njegovom lokalu radi 19 zaposlenika, neki i po deset i više godina. Poslovi su i pune plaće svima sigurne, barem još sljedeći mjesec. Ne osuđuje, ipak, ugostitelje koji su počeli s drastičnim mjerama.

Zagreb, 151116.
Restoran Tekka, Radnicka cesta.
U restoranu Tekka predstavljena nova jela na jelovniku.
Na fotografiji: atmosfera u kuhinji.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

- Otpuštanja su posljedica čiste panike i psihoze. Svako ima neku svoju strategiju, a ja sam se odlučio kockati. Možda se na kraju pokaže da sam bio u krivu i da sam i ja trebao otpuštati. No vlasnici tih restorana ne daju otkaze kako bi namaknuli nešto novaca, oni žele spasiti posao. Otpustit će možda 50 ljudi da bi spasio onih 30 koji ostanu – zauzima se. Prema njegovim riječima, burza se puni otpuštenim konobarima koji su sada državni problem, a država je to sve mogla spriječiti – samo da su mjere, koje bi umirile ugostitelje, donijeli prije. I polovične bi mjere poslužile. Minder se zalaže da bi trebalo otpisati, ne odgoditi, sve doprinose i PDV. Subvencioniranje radnika minimal

cem, što je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u četvrtak najavio, također smatra dobrom mjerom. - Što imamo od odgode, samo akumuliramo gubitke. Čujemo od ministra rada da bi mogli, u pogođenim djelatnostima, radnike subvencionirati minimalcem od 3500 kuna. Ako se to uvede, ugostitelji bi odahnuli. Opet, trenutno nam nema druge nego sjediti uz televizor i čekati. Velika je to razina stresa i neizvjesnosti – ističe.

Osim troškova pogona i plaća radnika, Minder ima i troškove zaliha. Upravo mu dolazi kamion s rižom iz Njemačke. Što će biti na granici, također je pitanje koje ga muči. U svakom slučaju, ne smije si dozvoliti da ostane bez zaliha, čak i ako riskira da one propadnu. Što je najcrnji scenarij, pitamo, što ako lokali ostanu zatvoreni do ljeta?

- Nema teorije da izdržimo ovu situaciju tri mjeseca. Ali držat ću posao i svoje dečke dok god mogu. Dignut ću kredit, a imam i stan na moru koji mogu prodati. Ne znam. Evo, ne znam ni hoće li se krediti ugostitelja subvencionirati, ne znamo ništa – žali se. U karijeri koju je započeo kao konobar Esplanade, A. G. Matoša, potom voditelj restorana Takenoko, a onda i zadnjih 15-ak godina vlasnik Tekke, ne pamti da je sektor ugostiteljstva pogodila ovakva “kataklizma”.

- Ma kakva financijska kriza 2008., to je bila mila majka. Onda je bilo teško, ali nije bila situacija da ne smiješ raditi. Pa čak i za najgore vrijeme Domovinskog rata potrošnja je cvjetala. No imam razumijevanja da država mora u ovom trenutku zbog sigurnosti sve zatvoriti. Mislili smo donedavno da je PDV naš najveći problem, ali ovo nitko nije mogao pretpostaviti. Da je država znala da će do ovoga doći, smanjili bi PDV za ugostitelje još prije četiri ili više godina, sigurno. Možda bismo i lakše sve ovo preživjeli da je to bio slučaj – zaključuje.

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:10