VIJEST DANA!

Marko Turković postaje chef porečkog Spinnakera, a dio novog tima je i Ivan Maljevac

S dolaskom Turkovića i voditelja servisa Ivana Maljevca, Valamarov restoran ulazi u novu fazu razvoja

Chef Marko Turković, jedan od danas najboljih chefova na domaćoj gastronomskoj sceni, od proljeća preuzima kuhinju porečkog restorana Spinnaker. S Turkovićem u Poreč stiže i ugostiteljski profesionalac i batler Ivan Maljevac, čija je misija kreirati autentično servisno iskustvo, poručuju iz Valamara.

Dobro je dodati i kako je Poreč tijekom nekoliko posljednjih godina postao gastronomski sve uzbudljiviji, pri čemu su upravo Valamarovi projekti odigrali veliku ulogu. Značajno je bilo otvaranje restorana Miramare by Fratelli Cerea, zatim Fogo by Bekal s Tvrtkom Šakotom i Markom Turkovićem, partnerstvo s Anom Roš i nadolazeći JAZ by Ana Roš, kao i otvorenje Harry’s Piccola, koje je planirano za proljeće 2026., u sklopu budućeg Pical Resorta.

"Valamarova vizija stvorila je plodno tlo za dolazak velikih imena u Poreč, a početna točka priče u visokoj gastronomiji bio je upravo Spinnaker. Pod vodstvom chefa Gorana Hrastovčaka i voditelja restorana Zorana Gregorovića Spinnaker je postavio čvrste temelje, postao najbolji porečki restoran i dobio Michelin preporuku te brojna druga priznanja i nagrade", poručuju.

Sada Hrastovčak, koji je Spinnaker podigao i učinio ga prepoznatljivim, sa svojim užim timom odlazi u Harry‘s Piccolo.

"Poreč je mjesto koje dozvoljava hrabar kulinarski iskorak. Mi nismo ovdje došli samo poslužiti jelo. I ne, nećemo samo kuhati. Mi želimo gostima otkriti istinu o moru. Moj fokus na zanemarene vrste ribe nije provokacija, već elementarna dužnost prema održivosti i autentičnosti. Želimo pružiti iskreno iskustvo – promišljeno do srži i utemeljeno na dubokom poštovanju prema svakom, pa i najmanjem, lokalnom proizvođaču. Pred nama je pothvat valorizacije onoga što je zaboravljeno", rekao je chef Marko Turković.

Marko Turković iskustvo je stjecao u europskim restoranima visoke kuhinje s Michelin zvjezdicama, a sada je vlasnik zagrebačkog Bekala, restorana s Michelinovom preporukom, i partner Valamara u projektu Fogo by Bekal. Kako poručuju iz Valamara, u Spinnaker će Turković dovesti kuhinju koja je istodobno moderna, promišljena i duboko osobna.

"Pod njegovim vodstvom Spinnakerov će koncept prirodno evoluirati, vraćajući se moru kao temeljnom nadahnuću. Fokus će usmjeriti na jadransku ribu i autentične morske specijalitete - istraživat će zanemarene vrste i dosljedno primjenjivati filozofiju “od glave do repa”, s idejom da u svakom, pa i naizgled najmanje cijenjenom dijelu ribe, leži neotkrivena vrijednost."

Što će biti s restoranima Bekal i Fogo by Bekal, na kojima je Turković posljednjih godina intenzivno radio, za sada još nije poznato.

Paralelno s ovom kulinarskom avanturom, Ivan Maljevac preuzet će vodstvo u kreiranju ceremonije dočeka i posluživanja u Spinnakeru. Kao majstor servisa s dvije završene batlerske škole, ogromnim iskustvom u hospitalityju stjecanim diljem svijeta i s istinskom strašću prema uslužnosti, Maljevac je uvjeren da elegancija i dekorum servisa moraju pratiti ambiciju kuhinje.

"Iznimna je čast preuzeti odgovornost za servis u Spinnakeru. Poreč već godinama postavlja visoke standarde, a mi želimo osigurati da se predanost i znanje, ona diskretna, nevidljiva posvećenost, osjeti u svakom, pa i najmanjem, detalju servisa. Mogu reći da, u duhu skromne predanosti i istinske ambicije, najavljujemo novo doba za Spinnaker", izjavio je Ivan Maljevac.

Tijekom zimskih mjeseci, Spinnaker prolazi kroz blage promjene kako bi u proljeće spremno dočekao goste, u potpunom skladu s novom vizijom.

"Izuzetno nas veseli to da će Spinnaker voditi dvojica vrhunskih profesionalaca čiji talent i iskustvo dodatno podižu standarde naše gastronomske ponude. Njihova kreativnost, znanje i strast idealno se uklapaju u Valamarovu strategiju razvoja vrhunske gastronomije. Novim ulaganjima i angažiranjem ovakvih imena Poreč nastavlja uspješno graditi status nezaobilazne gourmet destinacije na Jadranu", ističe Dražen Dobrila, direktor razvoja F&B koncepata u Valamaru.

Svoju trenutnu fazu Spinnaker završava svečanom novogodišnjem večerom 31. prosinca, a novi list pod novim vodstvom okreće u proljeće iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 07:37