CHEFOVSKA POSLA

Mate Janković podijelio detaljni recept za boeuf bourguignon koji pretvorite u vaš vikend projekt

 Biljana Blivajs/Cropix/
Sudeći po broju komentara, domaći chef još je jednom uspio oduševiti svoje pratitelje

Osim restoranskih i televizijskih kuhinja, poznati domaći chef Mate Janković, kuhati obožava i u vlastitoj. Uvjerili smo se u to već nebrojeno puta čitajući recepte koje dijeli na svojoj Facebook stranici i u kojima na sada već prepoznatljivo simpatičan način predstavlja jela koja i sam voli pripremati kod kuće. Nedavno je tako podijelio i recept za koji mu je kao inspiracija poslužio francuski klasik i, sudeći po komentarima, prilično zainteresirao svoje pratitelje.

Beef bourguignon inače je jedno od najpoznatijih jela francuske kuhinje, potječe iz Burgundije, nalik je gustom i bogatom gulašu i priprema se u pećnici. Osim govedine, za pripremu ovog jela iznimno je važno i kvalitetno vino zbog kojeg meso postaje mekše i aromatičnije. Uz meso i vino, u posudu s debljim dnom dodaje se i povrće kao što su gljive, luk, mrkva i krumpir te začini poput timijana. Zbog dugotrajne pripreme i profinjenih okusa, ovo je jelo savršen dodatak nedjeljnom obiteljskom ručku pa svakako razmislite da se u pripremi okušate već ovog vikenda. Dobro je spomenuti i kako je jedan od poznatijih recepata za beef bourguignon pripremila prva televizijska chefica Julia Child, a isti se nalazi u njezinoj kuharici "Mastering the Art of French Cooking".

Chef Janković ovog ga je puta pripremio na nešto drugačiji način i kroz nekoliko fotografija, već tradicionalno, objasnio postupak pripreme jela. Tako kod prve fotografije objašnjava zašto je meso važno uvaljati u brašno.

"Polako svjetino, naime, klasični recept za Boeuf Bourguignon nalaze da se meso lagano uvalja u brašno. Zašto? Lagani sloj brašna dati će umaku optimalnu gustoću i svilenkastu teksturu. Ne zaboravite posoliti i popapriti meso prije, i dobro zagrijati čelični lonac u kojem je ulje. Uložite u jedan, jako je koristan. Nego jaglaci, vratimo se mi receptu. Zapecite s obje strane do zlatno žute boje i izvadite meso van", nastavlja u receptu.

image
Mate Janković Facebook/


Nakon toga Jaković dodaje celer, luk i mrkvu narezane na kockice i dodaje kako je važno smanjiti plamen te promiješati. Na red zatim dolazi češnjak i pire od rajčice kojeg je, objašnjava, dobro zapržiti kako bi dao punoću jelu. Na kraju dodaje i lovor te majčinu dušicu, a zatim i kvalitetan plavac.

"Dodate balsamico. Uložite u pristojan balsamico. Vratit će vam se višestruko. Inače, sol i ocat su pojačivači okusa. Kad kuham stavim nekoliko kapi. Ovisno o jelu. Tu stavim 2 žlice. Da onu sexy karakterističnu slatkoću i oplemeni jelo", nastavlja Janković u svom receptu.

image
Mate Janković Facebook/


Nakon toga, u umak vraća komad mesa i dodaje kako je vatru u ovom trenutku potrebno ugasiti.

"Stavite gore masni papir. Zašto? Sada idemo na tehniku koju Francuzi zovu braiser. Dakle, papir će držati meso potopljenim u umak, a k tome će i polako i malo isparavati tekućina. Stavite na to pripadajući čelični poklopac i stavite u pećnicu cca 3 h na 150 stupnjeva. Vrlo je bitno da bude original čelični poklopac, a ne neki miljetić koji je baba Julka isplela kad se mali Vinko rodio."

image
Mate Janković Facebook/


Dodaje zatim kako on umak voli procijediti.

"Ja osobno volim gladak rafiniran umak, sofisticiran i elegantan, kao sto sam i sam", objašnjava Jaković u šaljivom tonu pa nastavlja kako je dobro reducirati umak do optimalne gustoće te dodati sol i papar po želji.

image
Mate Janković Facebook/


Uz meso, kao prilog pripremio je i palentu.

"U pilećem ili povrtnom temeljcu skuhajte palentu. Ne smije biti tvrda ni žilava, već meka i sexy. Svilenkasta. Dodajte gorgonzolu ili neki drugi blue cheese", završava Janković.

CIJELI RECEPT POTRAŽITE NA FACEBOOK STRANICI MATE JANKOVIĆA.

image
Mate Janković Facebook/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:57