Masline kroz stoljeće

Priča o uspjehu: Kako su obiteljski posao i maslinovo ulje iz Istre postali svjetski brend

Obiteljska vizija, inovacija i strast prema zemlji doveli su istarsko ulje do najviših svjetskih priznanja

U ponedjeljak, 13. listopada, istarska tvrtka Mate Olive Oil proslavila je stotu godišnjicu rođenja svog osnivača Mate Vekića, vizionara koji je maslinarstvo u Istri uzdigao na razinu umjetnosti. Proslava, simbolično nazvana, Mate Open Day 2025, održala se ispred i unutar moderne plave uljare u Savudriji, baš u trenutku kada je u pogonu trajala prerada svježih maslina. Mirisi novog ulja, zvuk strojeva i šum mora stvarali su poseban ugođaj, spoj tradicije i suvremenosti koji je obilježio cijeli dan.

Okupljanje je privuklo brojne prijatelje kuće, poznate istarske vinare, restoratore i uglednike iz Hrvatske, Slovenije i Italije. U neformalnom, toplom ozračju slavila se stogodišnja ostavština Mate Vekića, ali i novo poglavlje koje nastavlja njegova kći Aleksandra Vekić.

image
privatna arhiva

Za tu je prigodu slavlje osmišljeno kao hommage osnivaču koji je vjerovao da "budućnost leži u zemlji". U posebnom ambijentu među maslinama, uz miris mora i svježe prešanog ulja, gosti su imali priliku kušati sve linije Mate ulja, od prepoznatljivog Timbro Istriano do Trasparenze Marine, u društvu renomiranog slovenskog chefa Tomaža Kavčiča, koji je pripremio jelovnik nadahnut Matinim omiljenim jelima i dalmatinskim korijenima.

Dodatnu čar proslavi dao je švicarski umjetnik Felice Varini, koji je u Savudriji predstavio umjetničku instalaciju – originalno likovno djelo otisnuto na bocama ulja Mate. Njegov rad simbolizira dijalog između prirode i ljudske kreativnosti, baš onakav kakav je i Mate Vekić zagovarao kroz cijeli svoj život.

image
Goran Sebelic /Cropix

Sto bodova za sto godina

Da je sudbina ponekad skladna kao miris dobro ubranih maslina, dokazuje i činjenica da Mate Olive Oil upravo u godini obilježavanja stogodišnjice svoga osnivača ostvaruje savršen rezultat, a to je 100 bodova u vodiču Flos Olei 2026. Riječ je o važnoj svjetskoj publikaciji u sektoru, koju mnogi nazivaju "Michelin vodičem za maslinova ulja". Ocjena 100 bodova dodjeljuje se tek nekolicini ulja na svijetu, a Mate je jedino hrvatsko ulje koje se treću godinu zaredom nalazi u toj prestižnoj kategoriji.

Vodič su 2009. pokrenuli talijanski novinar Marco Oreggia i sommelierka Laura Marinelli, s ciljem promoviranja najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja svijeta. U novom izdanju Flos Olei vodiča za 2026. ocijenjeno je više od 500 uljara iz 57 zemalja, a ulje Mate svrstano je među osam savršenih uzoraka s maksimalnim brojem bodova, rame uz rame s najvećim svjetskim proizvođačima iz Španjolske i Italije.

image
Goran Sebelic /Cropix

To je, ujedno, potvrda kontinuiteta i filozofije koju njeguje Aleksandra Vekić, kći osnivača, danas na čelu imanja. Priča o Mate Olive Oil započinje 1994. godine, kad se Mate Vekić, nakon godina rada i života u Italiji i Švicarskoj, odlučio vratiti u Istru. Još je pedesetih godina prošlog stoljeća, dok je radio u Umagu, kupio zemljište u Zambratiji, a 1998. posadio prve masline. Njegov je cilj bio jasan, a to je stvoriti poljoprivredni projekt koji će spajati idealizam, održivost i izvrsnost.

"Otac nije imao potrebu zaraditi od ulja, nego potrebu uložiti u zemlju. Uvijek je govorio da pravi napredak dolazi iz poštovanja prema prirodi i prema ljudima koji na toj zemlji rade", kazala nam je svojedobno Aleksandra.

Mate je izgradio modernu uljaru i odmah je otvorio vrata drugim proizvođačima, nudeći preradu maslina besplatno.

"Htio je da mali maslinari imaju gdje preraditi svoje masline. Bio je idealist koji je vjerovao da se zajedničkim radom može promijeniti cijeli kraj", kaže kći.

image
Michele Grimaz
image
Michele Grimaz

Danas, tri desetljeća kasnije, Mate Olive Oil broji 27.500 stabala maslina na 69 hektara i drugi je najveći proizvođač maslinova ulja u Istri, odmah iza Agrolagune. Maslinici se prostiru na idealnom mikroklimatskom području između Zambratije i Dajle, tik uz more, a proizvode se isključivo ekološka ulja. Linija obuhvaća pet etiketa: Trasparenza Marina, Timbro Istriano, Bianca Bellezza, Viola Tonda i Blend, te dva aromatizirana ulja – Arancia i Limone.

Od humanitarke do maslinarke

Za razliku od mnogih istarskih maslinara, Aleksandra nije odrasla u masliniku. Školovala se u Švicarskoj gdje i danas živi, studirala arhitekturu, a profesionalni put započela je kao medicinska sestra. Više od deset godina radila je za Međunarodni Crveni križ u Ženevi, sudjelujući u humanitarnim misijama u Afganistanu, Ruandi, Zimbabveu, Gruziji i Etiopiji. No, 2009. godine sve se promijenilo.

"Otac se razbolio, a ja sam došla pomoći u berbi. Došla sam s malim koferom i trogodišnjim sinom i ostala. Bio je to početak mog drugog života", pričala nam je Aleksandra.

image
Barbara Ban
image
Barbara Ban

U sljedećim godinama potpuno se posvetila imanju, okružila stručnim timom agronoma, kušača i tehnologa, te postupno uspostavila sustav u kojem ništa nije prepušteno slučaju.

U 14 godina, koliko Mate sudjeluje u Flos Oleiu, njihova su ulja tri puta ušla u Top 20 svjetskih uzoraka u raznim kategorijama, a 2024. godine Mate Olive Oil proglašeno je najboljim maslinarskim imanjem na svijetu. Posebno su prepoznatljivi i po dizajnu, elegantnim plavim bocama koje potpisuje dizajnerica Daniela Giraldi. Plava boja nije slučajna: u plavim se čašama, naime, tradicionalno degustira maslinovo ulje, kako bi boja ne utjecala na percepciju okusa.

image
Michele Grimaz

Danas Mate godišnje proizvede oko 30 tisuća litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Berba počinje početkom listopada, a masline se prerađuju isti dan, što osigurava svježinu i čistoću okusa. Najbolji dokaz njihove filozofije kvalitete možda je upravo taj podatak: unatoč veličini imanja, Mate prerađuje isključivo vlastite masline. Pod Aleksandrinim vodstvom, Mate Olive Oil nastavlja rasti i nadmašivati vlastite rekorde s jasnim ciljem: održivost, autentičnost i stalna potraga za savršenstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 09:31