NAŠ POZNATI CHEF

Matija Bogdan o impresivnom pothvatu: ‘Inat mi je uvijek bio glavni faktor uspjeha‘

 Privatna arhiva/Berislava Picek/Cropix
Naš talentirani chef podijelio je iskustvo kojim se ne može pohvaliti svatko

Matija Bogdan, naš poznati chef koji je karijeru gradio u londonskom Ledburyju, kasnije preuzeo kuhinju zagrebačkog restorana Mano, a danas vodi restorane u Njivicama i na Korčuli, već se godinama bavi i planinarenjem. Osim domaće gastro scene, osvojio je tako proteklih godina i brojne vrhove, a među najznačajnije ubraja Matterhorn, jednu od najpoznatijih planina na svijetu koja se nalazi na 4.478 metara visine, na granici između Švicarske i Italije i koju mnogi prepoznaju upravo po nekadašnjem pakiranju Toblerone čokolade.

"Već mi se tri godine mota po glavi i ne da mi mira, ali sam znal da budem jednog dana probal popenjat tu Tobleronu, pa kaj bilo da bilo. Meni ovo predstavlja najveći osobni uspjeh do sad. Jako puno fizičke pripreme je iza ovoga; svakodnevna trčanja i treninzi snage, a mentalna priprema se lagano srušila kad sam bacil oko na planinu uživo, je.iga. Do podnožja planine treba oko dva i pol sata planinarenja od zadnje gondole prema smjeru planine. Sa završnim usponom smo krenuli u 4:50 ujutro, završili smo ga u podne, kaj je jako brzo. Ukupno 7 sati i bili smo drugi koji smo danas stajali na vrhu. Uvjeti nisu bili najbolji jer je previše snijega", podijelio je Matija svoje iskustvo.

Dodao je i kako se na vrhu, zbog jakog vjetra, zadržao tek kratko, ali kako mu je cijelo iskustvo bilo fizički i psihički iznimno teško te se se prvih nekoliko sati penjanja uopće ne sjeća. Zahvalio je i prijateljima koji su mu pomogli da ovaj san ostvari, ali i onima koji su ga od same ideje odgovarali.

"Znate da mi je inat uvijek bio glavni faktor uspjeha; od kuhanja pa do planina. Ftruc, ne?", napisao je u objavi na Instagram profilu koju su zatim komentirali i domaći chefovi Mate Janković i Igor Gudac.

Matija Bogdan trenutno je executive chef u restoranima 7 Seas Restaurant & Bar by Matija Bogdan u Njivicama i na Korčuli, koji pripadaju grupaciji Aminess Hotels & Resorts. Po povratku s Matterhorna, Bogdan će 12. rujna u Njivicama ugostiti chefa Davida Skoku, a 15. rujna chefa Hrvoja Zirojevića. Više o svemu možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:29