PRELIJEPA GESTA

Matoševićeva kolekcionarska vina kao hommage Vladi Divljanu i gesta podrške mladim glazbenicima

 Privatna Arhiva Ivice Matoševića/
Cijeli prihod usmjeren je u Glazbeni laboratorij u Rovinju gdje se obrazuju mladi glazbenici.

Ideja o tome kako besmrtnog Vladu Divljana pronijeti što šire i dalje, dugo se kuhala u glavama Ivice Matoševića, poznatog istarskog vinara i Maxa Jurčića koji je s Vladom Divljanom svirao u sastavu Ljetno kino. Željeli su osmisliti neku ideju koja bi se mogla percipirati kao nastavak sad već kultnih druženja uz vino i gitare. Divljanovi zajednički prijatelji domislili su se da naprave kolekcionarsko izdanje vina posvećenih upravo Vladi Divljanu, nekadašnjem frontmenu grupe Idoli jedne od najvažnijih jugoslavenskog novog vala.

Stotinu sanduka po šest boca u svakom (tri crne Grimalde, dvije bijele i jedna Antiqua), a na umjetničkim etiketama s naslovima Divljanovih pjesama. Za etikete su zadužene tri umjetnice iz Istre, Zagreba i Beograda. Ono najljepše je ideja da se cijeli prihod usmjeri u Glazbeni laboratorij u Rovinju gdje se obrazuju mladi glazbenici. - Kad smo razmišljali što bismo mogli napraviti, u glavi nam je samo bila mantra da bi se svidjela Vladi i bila mu važna – rekao nam je Matošević u jednom telefonskom razgovoru, a koji je bolji smjer od ulaganja u mladost.

Ivica Matošević i Vlada Divljan bili su prijatelji, a osobito su uživali na Matoševićevim feštama u Krunčićima koje su se godinama održavale prvog ili drugog vikenda u kolovozu. Upoznali su se 2000. godine, a prijateljstvo je trajalo da Vladine smrti 2015. godine, kad je posljednji put održana takva fešta. Vlada se toliko dobro osjećao u Krunčićima da se rodila i pjesma "U Istri mali Krunčići", čiji tekst i glazbu potpisuju Divljan i Jurij Novoselić, a stvarala se od ljeta 2011. do ljeta 2014. Izašla je na CD-u uz knjigu Zlatka Galla 2015. godine.

image
Privatna Arhiva Ivice Matoševića/
image
Privatna Arhiva Ivice Matoševića/

- Nije to bilo ni po čemu spektakularno. Jednostavno se na istom mjestu našlo tridesetak ljudi nošenih dobrom energijom, potpuno lišenih bilo kakve malicije - prisjeća se Matošević tih živopisnih crtica ispunjenih pjesmom, vinom i plesom. "Jednom, dok se noć prelijevala u dan, a mi izmoreni od noći i vina, oko pet ujutro počeo je kukurikati pijetao. I Vlada je tada bio s nama. I razljutili smo se kako nama jedan pijetao može govoriti kad će fešta biti gotova. Pokušali smo se dići od stola i pokazati mu tko je tu glavni i netko iz društva je prelomio i rekao: ‘A dobro, neka mu je ovaj put, izvukao se!‘ Taj Vlada je bio poseban lik. Jako smo se povezali, a nekoliko godina prije no što je otišao, odlučio je napisati pjesmu posvećenu Krunčićima."

Predstavljanje ovog kolekcionarskog izdanja održat će se 10. svibnja, na rođendan Vlade Divljana, u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:55