PROMO

Međimurska vinska cesta: Najživahnija žila kucavica krajnjeg sjevera Hrvatske

 Privatna Arhiva
Međimurska vina su, složit će se s nama oni iskusniji, nedvojbeno ugodno iskustvo za svakog ljubitelja vina

Lijepa nam je zemlja i sasvim je sigurno da u određenim godišnjim dobima imamo baš naglašenu želju nekud otići. Za neke nas destinacije jednostavno vežu ugodna sjećanja, a neke nas naprosto mame sadržajima, blizinom, ili - "onim nečim". Moguće je da se gost dobronamjernik na kraju kalendarske godine, nakon živahnog proljeća, dinamičnog ljeta ili sadržajne jeseni zaželi ugode i mira, čaše dobrog vina ili ukusnog tanjura. Na koju god se stranu uputili, sigurno bi dobro odlučili, ali sjever već mjesecima govori i piše "Međimurje daje više!". Međimurje nikad nije osvajalo praznim pričama, naprotiv, zaronimo li samo u bliža sjećanja, preplavit će nas note međimurske popevke, junaštvo i viteštvo velikaša Zrinski, ostavština vizionara Rudolfa Steinera, okusi domaće kuhinje, a osobito mesa z tiblice, zadivljujući krajobrazi gornjeg i donjeg Međimurja, pravo bogatstvo biciklističkih ruta, nesvakidašnja ponuda i sadržajnost LifeClass Terme Sveti Martin, lako dostupna i izvrsno označena Međimurska vinska cesta.

image
Privatna Arhiva

Svaka od izdvojenih vrijednosti na sebe veže ili upućuje na niz dodatnih ponuda, a upravo je ta premreženost u "Međimurju malom" zbog prirodnih međa Mure i Drave još naglašenija, dostupnija i zanimljivija. Od svih atraktivnosti Međimurja, kraja koji je, kao niti jedna regija u širem okruženju starog kontinenta, u tri navrata osvajao europsko priznanje turističke izvrsnosti EDEN, povećalo interesa stavljamo na LifeClass Terme Sveti Martin i Međimursku vinsku cestu.

Međimurska vinska cesta

Međimurska vinska cesta je najživahnija vinska žila kucavica na krajnjem sjeveru Hrvatske. Teče jedinstvenom pejzažnom čipkom gornjeg Međimurja na 300 mnv, a tkaju je mala strma brda sa zaobljenim vrhovima, vijugavi puteljci, idilična sela i stotine tisuća brižno njegovanih trsova. U takvom ambijentu možete upoznati obitelji u čijim vinogradima i podrumima, s puno strasti i umijeća nastaju atraktivni mirisi, osvježavajući okusi i sjajne arome dvadesetak bijelih sorti čiju vrijednost već godinama potvrđuju najvažnije svjetske medalje. Prednjače sauvignon, silvanac zeleni, pinot sivi, rajnski rizling, muškat žuti i pušipel - autohtona vinska sorta i međimurska robna marka iznimno visoke kvalitete. Na najatraktivnijim položajima Međimurja zasađeni su i pinot crni, merlot, syrah i cabernet sauvignon. URBANOVO je odlično posjećen međunarodni festival Pušipela i međimurske vinske scene. Održava se sredinom svibnja u Štrigovi, a prate ga stručna ocjenjivanja vina, atraktivne vinske radionice, otvoreni podrumi i glamurozni vinski bal.

image
Privatna Arhiva

Sva međimurska vina krase dvije zajedničke osobine. Posjeduju stanovitu živahnost, a najčešće i vrlo lijepu aromu koja odiše svježinom. Nedvojbeno ugodno iskustvo za svakog ljubitelja vina. Jako se rijetko mogu naći vina u kojima snaga alkohola ili punoća tijela nadilaze svježinu i živahnost, a još rjeđe vina s puno hrasta i pikantnih začina. To nije međimurski stil. Međimurski se vinari često igraju neprevrelim šećerom čija slatkoća tradicionalno naglašenim kiselinama daje više ili manje potrebnu ravnotežu, ali jednako često rade i sasvim suha vina, osobito od onih sorti čije su kiseline prirodno niže. Oni uglavnom rade prijateljska vina, lagana za konzumaciju i lako razumljiva, vina koja vole hranu, pristupačna svima. Nije da Međimurju nedostaje ambicioznosti jer neki vinari, a osobito oni uključeni u projekt Pušipel, rade vina svjetske klase, što su već dokazali osvajanjem visokih odličja na najstrožim internacionalnim ocjenjivanjima, međutim, i ta vina su uspješno očuvala taj obrazac stilske pristupačnosti. Guranje beskonačnih debata o kompleksnosti vina u stranu i nuđenje kupcima vina iz zone komfora, zone razumljivosti, to je njihov pravac. Osim toga, tu je prisutna i jedna druga pristupačnost - cjenovna. Međimurska su vina u pravilu vina s odličnim omjerom cijene i kvalitete, pristupačnih cijena, ali nedovoljno zastupljena na široj nacionalnoj sceni jer ih se još najviše proda kod kuće, u Međimurju.

Međimursko vinogorje prostire se brdovitim dijelom Međimurja, zvanom Gornje Međimurje. Počinje u selu Lopatinec, ako krenemo iz glavnog grada županije Čakovca, širi se prema selu Selnica, gdje skreće lijevo prema Štrigovi i slovenskoj granici te tamošnjoj najisturenijoj točki, Banfima. Odatle se uz samu granicu spušta do Svetog Urbana te se preko Stanetinca vraća u Lopatinec. U tim se granicama nalazi nekih 1100 hektara vinograda, stisnutih na malom prostoru, idealnom za vinogradarstvo. Vinogradi razasuti brežuljcima Gornjeg Međimurja nalaze se na nadmorskoj visini od 200 do 340 metara, obično su prilično strmi, što im omogućava dobru insolaciju i izdizanje iznad dugih jutarnjih magli tijekom proljeća i jeseni. Baš kao i konstantno strujanje zraka, još jednu karakteristiku dobrih vinogradarskih položaja. Tlo je raznoliko, ali prevladava ilovača uz povremenu prisutnost lapora ili pjeskovitih dijelova. Klima je klasična kontinentalna, s hladnim zimama i toplim ljetima te visokim prosječnim humiditetom. U takvim su se uvjetima neke mikrolokacije pokazale boljima od drugih, a među najboljima će se naći vinogradi na položajima Sveti Urban, Železna gora, Banfi, Prekopa i Dragoslavec.

image
Privatna Arhiva

LifeClass Terme Sveti Martin

LifeClass Terme Sveti Martin su prvi healthness resort u Europi. Resort je jedinstvena oaza mira u izoliranoj lokaciji na krajnjem sjeveru Hrvatske, a nudi kombinaciju aktivnog odmora, wellness doživljaja i podizanja svijesti o vlastitom zdravlju s ciljem vraćanja tijela, uma i duše u ravnotežu. Bit LifeClass Terma Sveti Martin temelji se na skladnoj filozofiji dr. Rudolfa Steinera, začetnika antropozofije. Svježa hrana u restoranima priprema se svakodnevno od namirnica lokalnih proizvođača. Organska arhitektura unutarnjih bazena prati nježne i valovite linije brežuljkastog krajolika. Temeljna vrednota LifeClass Terma Sveti Martin jedna je od najstarijih ljekovitih termalnih voda u Europi. Crpi se s dubine od 800 metara, prosječna temperatura iznosi 37,5 °C, važna ljekovita svojstva vode koriste se godinama, a zbog jedinstvenog mineralnog sastava korisna je kod mnogih zdravstvenih tegoba. Ljeto osvježuje mega neobičan aquapark Martilandia.

Resort odlikuje i najmoderniji wellness centar u ovom dijelu Hrvatske s velikim izborom masaža, efektnih sauna i beauty centrom. Posebno iskustvo nude ručno rađeni pilinzi i mazalice u parnoj sauni, besplatni satovi joge i mindfullness meditacije. Novost su i body vitality scanovi kojima se brzo, bezbolno i jednostavno može provjeriti opće stanje organizma i sklonost određenim zdravstvenim problemima. Uz provjeru stanja pomoću skenova, gostima se savjetuje i posjet poliklinici Lumbalis u sklopu termi.

Najčešće sorte u Međimurju

Pušipel (sinonimi: šipon, moslavac, furmint)

Sauvignon bijeli (blanc)

Graševina

Rajnski rizling (riesling)

Silvanac zeleni (sylvaner)

Muškat žuti

Chardonnay

Ostale važne sorte Međimurja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 07:47