PROMO

Mediteranska jela savršeno prate vina Zadarske županije, a znamo i koja obavezno morate isprobati

 Nikola Matic
Zadarska je županija, kad je riječ o gastronomiji, pravi predstavnik mediterana i fine zdrave hrane

Znate li da je mediteranska kuhinja, najzdravija kuhinja na svijetu, uvrštena u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine? Ako niste znali, vrijeme je da otkrijete ovu kuhinju upravo u Zadarskoj županiji koja je, kada je riječ o gastronomiji, pravi predstavnik Dalmacije i Mediterana.

U županiji je izuzetno važna vinska tradicija i proizvodnja vina koja se na ovim prostorima uzgajaju više od 3000 godina. Na području županije vinari, proizvođači kvalitetnih i vrhunskih vina, otvorili su kušaonice u svojim vinarijama u kojima se mogu degustirati odlična i opojna vina, a vina Zadarske županije mogu se pronaći i u brojnim konobama na području županije.
Turistička zajednica Zadarske županije nedavno je izdala brošuru: Reci Da! hrani i vinu: Konobe i kušaone Regije Zadar. U brošuri se mogu pronaći najbolje konobe i kušaonice u kojima se mogu pronaći autohtoni proizvodi, a jasno je vidljivo kako ova županija ima mnogo toga za ponuditi.

Od vinskih kušaonica na području županije djeluju OPG Škaulja, PZ MasVin, Kraljevski vinogradi, Vina otoka Paga, Vina Fiolić, Vina Degarra, Vina Poljak, a već do ljeta 2021. trebali bi im se prema najavama pridružiti i Vina Karaba, Vinarija Jokić, Vina Bora i Vina Vrsaljko, a i to sigurno neće biti sve.

I ne brinite se, do kušaonica je vrlo lako doći jer označene vinske staze imaju signalizaciju koja vodi do vinarija i kušaonica.
Jedan od veterana u proizvodnji vina u županiji je OPG Šime Škaulj koji je u prvoj kompletiranoj velikoj kušaonici ugostio desetke tisuća gostiju, a i već godinama njegova vina nižu nagrade. Vinarija se nalazi u srcu Ravnih kotara, u Nadinu. U kušaonici možete probati jednu od 200.000 butelja organskog vina koliko obitelj Škaulj proizvodi i puni, ali i probati ukusna i slasna domaća jela od mesa iz vlastitog uzgoja.

image
G.i.tepes

Na istom području nalazi se i poljoprivredna zadruga MasVin u kojoj možete nastaviti s kušanjem lokalnih vina, opet organskih, ali i kušati pravo domaće ekstradjevičansko maslinovo ulje i smokve, ako im je sezona.
Ako želite doživjeti vinske ceste Zadarske županije u punom sjaju, rezervirajte nekoliko dana za posjet. Možete odsjesti u Ražnjevića dvorima, nekada tradicionalnom ruralnom posjedu, a danas renoviranom smještaju u zaleđu, od kuda možete krenuti na “Wine&bike” turu obilaska vinarija i seoskih gospodarstava u okolici.

Blizu samog grada Zadra smjestilo se nekoliko vinarija, a jedna od njih je Degarra Vinarija Zadar koja danas djeluje u nekadašnjoj vojarni, koja je renovirana za prostor vinarije i kušaonice, dok se njihova vina uzgajaju u Ravnim kotarima.
U okolici Nina smjestili su se Kraljevski vinogradi, smješteni na brdu iznad Punta Skale, koji imaju vjerojatno najbolji pogled na more.

Ako vas put odvede prema otoku Pagu, ne propustite posjet kušaonici Vina otoka Paga, gdje će vas, uz najavu, dočekati enolog. Na Pagu možete kušati domaću sortu Gegić, ali i uživati u paškom siru. Nezaobilazan je i posjet OPG-u Vlatković Zvonimir čija je gradnja podruma započela davne 1915. godine, a danas ovdje možete kušati spoj Syraha i Merlota, poznatog kao Castrum Novum, koji je tako nazvan po tvrđavi u Novigradu do koje se lako može doći iz kušaonice.

U centru Pakoštana smjestila se trgovina u kojoj se mogu pronaći vina Karaba, a ako ste nakon toliko vina ogladnjeli, ne propustite probati neke od autohtonih jela Zadarske županije.

Ne propustite peku, autohtoni specijalitet ovog kraja. Probajte hobotnicu ispod peke ili teletinu s krumpirom i povrćem, ali ne zaboravite ni na poznatu pašku janjetinu. Ako ste ipak riblji tip, probajte oradu, brancina, kovača ili zubaca spremljene na gradele. Jedan od specijaliteta ovih prostora definitivno je i sočan odrezak od domaće tune.

Zadarska županija nudi niz specijaliteta sa školjkama, a najviše se pripremaju novigradske dagnje na buzaru koje su prava poslastica i autohtono jelo Zadarske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:09