Meksičke tortilje iz zagrebačke Dubrave

U maloj tvornici La Tortilla proizvodi se tradicionalni tanki meksički kruh, odnosno pogača koju hvale i ovdašnji Meksikanci

Prije sedamnaest godina supružnici Zumra i Josip Papak počeli su proizvoditi domaće tortilje. U to vrijeme Josipov brat držao je prvi meksički restoran u Zagrebu, a tortilje su uvozili iz Nizozemske i Njemačke, dok u jednom trenutku nisu odlučili proizvodnju premjestiti doma, i to doslovno. Tako su Zumra i Josip tortilje mijesili, valjali i pekli u tavama na kućnom štednjaku, i to punih godinu dana. Recept za te ručno rađene tortilje sastavili su nakon pregleda brojnih kuharica, a Zumra je, kada je ušla u štos, za pola sata znala valjkom za tijesto napraviti tristotinjak tortilja.

Strojevi iz Meksika

Ubrzo su stupili u kontakt s Meksikom gdje su preko poznanika uspjeli doći do informacija o tamošnjoj proizvodnji. I pomoć je vrlo brzo i stigla. U Dubravu su došli strojevi iz Meksika zajedno s Meksikancem koji ih je uhodao u posao. – Kad je vidio kako mi to doma radimo, hvatao se za glavu – kažu Zumra i Josip, koji uz dva radnika po originalnoj meksičkoj recepturi dnevno proizvedu od 2000 do 3000 komada te tanke pogače, i to u tri veličine: 16, 22 i 25 cm. Dostavu vrše sami, a u tome pomaže i najstariji od trojice sinova.

Zdravo seljačko jelo

Njihove tortilje ne sadrže ništa umjetno, pa im je trajnost mjesec dana, za razliku od industrijskih koje mogu stajati od tri do šest mjeseci. – Tortilja je staro, zdravo seljačko meksičko jelo koje zamjenjuje kruh. Naše hvale i Hrvati, ali i Meksikanci koji ovdje žive. Nema čarobiranja ni sa kakvim dodacima, volje i energije za rad ne nedostaje, a voljeli bismo i proširiti proizvodnju – priča Josip. Imaju još samo jednu želju, otići u Meksiko i probati kakvog su okusa tamošnje tortilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:34