Meso je svrstano u skupinu kancerogenih proizvoda, ali domaći mesari se ne boje pada u prodaji!

- 2014. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A - Rijeka, 201114. Mesnica obitelji Cuckovic. Na fotografiji: Danijel i Dejan Cuckovic. Foto: Davor Zunic / CROPIX
 / CROPIX
Hoćete li nakon objave o štetnosti konzumiranja mesnih prerađevina promijeniti prehranu?
Hoćete li nakon objave o štetnosti konzumiranja mesnih prerađevina promijeniti prehranu?

piše: Zlatko Šimić

snima: Davor Žunić, Danijel Soldo i Julio Frangen

Tri dana nakon objave odluke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o svrstavanju mesa i mesnih prerađevina u skupinu kancerogenih proizvoda, oglasili su se i veliki svjetski proizvođači mesa koji njihov potez nazivaju “nepromišljenim i grotesknim”. U velikoj raspravi koja se vodi diljem svijeta o ovoj temi govori se o nutricionističkim i zdravstvenim aspektima prehrane mesom, a glavni su naglasci na dobrobiti za ljudsko zdravlje.

Ravnodušna javnost

Spominju se i veliki problemi s vraćanjem povjerenja potrošača u konzumaciju mesa, jer je ovo alarmantno upozorenje SZO-a već u Italiji smanjilo prodaju mesa oko 20 posto. Što se događa u Hrvatskoj? Osim javnosti koja gotovo jednodušno osuđuje spominjanje kobasica i slanine u nezdravom kontekstu, o cijelom problemu jedino su se očitovali iz udruge Prijatelji životinja. Oni traže da meso, poput cigareta, ima na sebi oznaku upozorenja na kancerogenost. U Croatiastočaru, udruženju koje okuplja proizvođače mesa i mlijeka, ističu da još nemaju konkretne podatke kojima bi ilustrirali eventualni pad prodaje mesa.

Nismo toliki mesožderi

– Zasad nemamo nikakve dojave od svojih članica o problemima s distribucijom mesa i mesnih prerađevina. No, iz iskustva znamo da svaka ovakva bombastična rasprava u kojoj se pojavi sumnja u ispravnost prehrambenih proizvoda na kraju i rezultira stanovitim padom prodaje i povjerenja kod potrošača – rekao nam je Branko Bobetić, direktor Croatiastočara.

On ističe da hrvatska prehrambena industrija zadovoljava sve visoke standarde proizvodnje, a domaći proizvodi dobivaju zahtjevne europske certifikate zaštite geografskog podrijetla ili izvornosti. Iako kod nas prevladava mišljenje da su Hrvati veliki “mesožderi”, Bobetić kaže kako statistika bilježi da se u Hrvatskoj proizvodi 24 kilograma mesa po glavi stanovnika, a u EU 30 kilograma.

– Od velikih potrošača mesa u Europi smo značajno udaljeni, pa trošimo 15 posto manje govedine, gotovo 25 posto manje piletine i puretine te 6 posto manje svinjetine od europskog prosjeka – rekao nam je Bobetić.



Šok kod kupaca

Brojni mali proizvođači mesnih specijaliteta s kojima smo jučer razgovarali prenijeli su nam svoja iskustva o kontaktu s kupcima. Svi su šokirani izvještajem SZO-a i zbijaju šale na njihov račun. No, mi smo nazvali Vjenceslava Hrušku, nagrađivanog kulenara iz okolice Požege, i rekli mu da ćemo ga tužiti jer nam je liječnički nalaz pokazao da smo se otrovali njegovom slaninom i čvarcima.

– Da, slobodno me tužite. Vrlo rado ću se odazvati na sud i dokazati vam da su moji proizvodi zdravi i da se od njih niste mogli razboljeti. Ne garantiram da vam se to nije dogodilo ako ste jeli hrenovke iz trgovačkih centara – rekao nam je raspoloženi Hruška. Dodaje kako je došlo vrijeme da se svi slavonski običaji, i kulen i bećarac, moraju braniti na sudu. I njegov susjed iz Slavonskog Broda Tomislav Galović slaže se da su “svinjarije oko mesa prevršile svaku mjeru”.

– Ovo je prilika za prave proizvođače da na europskom tržištu ponude naše tradicionalne specijalitete koji nemaju štetnih aditiva poput onih iz industrije – kaže Galović.

/ CROPIX
Bjelisevac, 260312. Obiteljsko gospodarstvo Vjenceslava Hruske bavi se uzgojem svinja te proizvodnjom, preradom i distribucijom suhomesnatih proizvoda. Na slici tradicionalno pripremanje sunke za Uskrs. Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Foto: Obiteljsko gospodarstvo Vjenceslava Hruške i tradicionalna priprema uskrsne šunke

Najpoznatiji mesari u Hrvatskoj

Najpoznatiji mesari u Hrvatskoj, Danijel i Dejan Čučković iz riječkog naselja Viškova smatraju kako je tri dana, koliko je prošlo otkad je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da je crveno meso štetno kao i cigarete, premalo za vidljiv pad potražnje.

– Slatko smo se nasmijali kada smo čuli objavu. Mislim da su naši ljudi od svih bolesti mesa, gripa, groznica i slično, jednostavno oguglali pa ne vjerujem da će ovo smanjiti našu prodaju – tvrdi Danijel te dodaje kako je analiza WHO rađena na mesu koje se po svemu razlikuje od onog koje oni nude jer je prepuno aditiva. Jasna Karinčić, vlasnice jedne od najboljih mesnica u Vinkovcima, oduševljena je presudom Zdravstvene organizacije.

– Ovo je pun pogodak! Već 40 godina se borimo protiv mesa u trgovačkim lancima jer svi znamo da je prepuno aditiva, a sada će napokon i kupci otvoriti oči – zadovoljna je Jasna. Napominje kako nema bojazni od gubitka mušterija jer im već sada dolazi sve više kupaca. Nešto nesigurniji je mesar Marko Dadić iz Splita koji je uvjeren kako će objava preplašiti kupce.

– Zasad je sve normalno, ljudi kupuju kao i prije, ali čujem ih dok pričaju kako bi morali biti oprezniji – kaže Dadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2025 13:33