MICHELIN 2020.

MICHELIN PONOVNO U HRVATSKOJ! Paški Boškinac i korčulanski Lešić Dimitri postali su vlasnici prestižne Michelinove zvjezdice!

 Fabio Šimićev
Michelin je ponovno u Hrvatskoj! Ovog puta su se ovjenčali zvjezdicama paški Boškinac i korčulanski Lešić Dimitri, što je objavila Hrvatska turistička zajednica, ekskluzivan partner Michelina za Hrvatsku

Užurbani kaos u kuhinjama vrhunskih hrvatskih restorana danas je na tren utihnuo. Čekao se znakoviti poziv, onaj koji mijenja karijere, utječe na percepciju restorana u oku javnosti, diže ljestvicu, ali i pritisak. Došao je trenutak da chefovi diljem Hrvatske saznaju - tko je nositelj prestižnih Michelinovih zvjezdica u Hrvatskoj! U odabranom društvu do sada je bilo svega pet hrvatskih restorana rasutih po Lijepoj Našoj. Šibenski Pelegrini i dubrovački 360 svoje zvjezdice ponosno nose već dvije godine, Monte tri, a 2019. pridružili su im se još i zagrebački Noel te kvarnerska Draga di Lovrana.

Veronika Avarelo

S obzirom na to da se osim dobivanja novih zvjezdica one mogu i izgubiti, chefovi iz spomenutih restorana sa svojim timovima neumorno rade cijele godine kako bi opravdali povjerenje Michelinovih inspektora, ali i publike koja vjeruje u tu međunarodnu oznaku gastronomske izvrsnosti. Osim zvjezdica, Michelinovi inspektori objavljuju i preporuke restorana koje u pojedinoj državi vrijedi posjetiti, što djeluje kao poticaj ugostiteljima da se još više posvete kvaliteti svoje ponude.

Restoranima Lešić Dimitri i Boškinac dodijeljena je jedna prestižna MICHELINOVA zvjezdica, dok su restorani Noel, Draga di Lovrana, Restaurant 360, Pelegrini i Monte uspješno zadržali svoje zvjezdice.

Iznimno smo ponosni što Hrvatska od danas ima ukupno sedam restorana s prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom te što su se Novalja i Korčula pridodale hrvatskim destinacijama koje se mogu pohvaliti autentičnom i iznimno kvalitetnom gastronomskom ponudom. MICHELIN je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a Hrvatska je zemlja vrhunske gastronomske ponude koja u današnje vrijeme postaje sve važnijim motivom dolaska, ali i povratka gostiju u destinaciju. Siguran sam u odlične promotivne efekte svih MICHELINOVIH oznaka koje nam ujedno mogu poslužiti i kao poticaj u daljnjem razvoju i njegovanju naših autohtonih okusa“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, uputivši iskrene čestitke svim nagrađenim i izdvojenim restoranima, posebice vlasnicima i djelatnicima restorana Boškinac i LD Terrace čiji su trud i kreativnost prepoznali MICHELINOVI inspektori.

Zagreb, 100619.
Hotel Esplanade.
Dodjela nagrada Dobri restorani.
Na fotografiji: Gari Cappelli i Ana Grgic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Nova priznanja MICHELINA potvrđuju kako se hrvatska gastro scena iz godine u godinu razvija, a ujedno su i velika nagrada za sve koji kontinuirano rade na unapređenju kvalitete pripreme, prezentacije te stvaranja cjelokupnog gastronomskog doživljaja. Hrvatska kontinuirano gradi imidž prepoznatljive gastro destinacije bazirane na izuzetnoj raznolikosti regionalnih gastronomskih identiteta. Prema istraživanjima Food Travel Monitor-a čak 93 posto turista sudjelovalo je u nekom 'posebnom iskustvu vezanom uz hranu i piće' tijekom turističkog putovanja što ukazuje da je gastronomija danas sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani. Upravo zato ćemo posebnu pozornost u sljedećem strateškom razdoblju posvetiti eno-gastronomiji, povezivanju proizvođača i ugostitelja te jačem brandiranju i dodatnom pozicioniranju Hrvatske kao nove gastro ikone Europe“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Boškinac je jedno od najznačajnijih imena hrvatske gastronomske, ali i vinske scene koje je posvetilo život očuvanju terroira i konstantnom otvaranju očiju znatiželjnih hodočasnika na Pag.

Hotel-vinarija-restoran Boškinac mirna je oaza hedonizma skrivena kraj guste borove šume u blizini Stare Novalje. Otvoren je 2003. godine, od kad se etablirao kao paški amblem i jedan od ponajboljih mjesta hrvatske gastronomije. Kombinacija kovanog željeza i kamena, bazena, decentnog cvijeća i pogleda na vinograde doista vas lako zavedu i imate osjećaj da ste jednom nogom zakoračili u neku toskansku vilu.

Fabio Šimićev

Fabio Šimićev

Matija Bregeš dirigira kulinarskim kreacijama restorana, a svoj stil dodatno nadograđuje brojnim staževima u renomiranim restoranima poput hvaljenog Geraniuma. Samo jedan primjer kako su terroir preslikali na tanjur je njihova neodoljiva rolada od mliječne janjetine koja je pripremljena u sous videu, pečena na janjećoj masti i poslužena uz konfitirani krumpir te glaziranu mrkvicu i šparoge. Zanimljivo je kako rolada pred gosta dolazi na tavici ispod koje je zapaljena vinova loza i malo ružmarina, a sve potom preliju i demi glaceom koji su pripremali 72 sata.

Maja Danica Pečanić

Mario Kučera
Rolada mliječne janjetine pripremljena samo 25 minuta u sous videu, poslužena uz konfitirani krumpir, kremu od mrkve i anisa, emulziju bora, gazirane mrkvice i šparoge, sve preliveno demi glaceom koji je pripreman 72 sata. Rolada se gostima poslužuje na tavici ispod koje je zapaljena vinova loza i malo ružmarina.

Mario Kučera

Iza svega stoji Boris Šuljić koji iskustvom, znanjem i kreativnošću gura Boškinac da iz godine u godinu bude bolji u svakom segmentu, čemu svjedoči i više no zaslužena Michelinova zvjezdica. Podsjetimo kako je izbor Dobri restorani upravo Boškinac proglasio najboljim hrvatskim restoranom 2019. godine.

Pag, 040612.
Gastro reportaza s otoka Paga.
Restoran Boskinac. Vlasnik hotela i resorana Boris Suljic.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / HANZA MEDIA

Ipak, njihova snaga nije samo u ova dva imena već u cijelom timu koji doista diše kao jedno, posebna energija ljudi koji su dio njihove priče i doprinose da Boškinac bude ono što je - jedinstven u svakom pogledu. Iskrene čestitke cijelom timu Boškinca na Michelinovoj zvjezdici!

U staroj biskupskoj palaču u korčulanskoj gradskoj jezgri nalazi se novi nositelj Michelinove zvjezdice - Palača Lešić Dimitri, kojom stoluje chef Marko Gajski.

Korcula, 270618.
Palaca Lesic Dimitri u Korculi.
Na fotografiji: glavni chef Marko Gajski.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Sabic / CROPIX

Tajna njegove kuhinje zasniva se na tradicionalnim jelima, ali pripremljenima na njegov način, sa svježim i sezonskim namirnicama ulovljenima i ubranima toga dana - od Viške pogače, svježe ribe pripremljene modernim tehnikama do jela s divljim šparogama ubranim na Pelješcu. Osim degustacijskih menija, gosti Palače Lešić Dimitri mogu odabrati i Chef’s Table, meni nadahnut hrvatskom gastronomijom, a uparen hrvatskim vinima.

- Izvan sebe sam, nisam to uopće očekivao! Telefon neprestano zvoni i svi čestitaju! Jako sam zahvalan - rekao je Marko Gajski.

Marko gajsko
Komiska pogaca
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Michelinova zvjezdica je ono što svaki chef potajno priželjkuje u svojoj karijeri. Pljesak gostiju nemjerljiva je jedinica zadovoljstva za koju živi cijeli kuharski tim, ali dobivanje spomenute zvjezdice je trenutak koji se pamti cijeli život. Za nju je potreban perfekcionizam, trud, rad, upornost i što je najvažnije strast i ljubav prema kuhanju.

"Kriteriji Michelina su, naravno, precizni i striktni. Njihovi agenti u potpunoj tajnosti obilaze hrvatske restorane. To je temeljit, dugotrajan i skup proces", naglasila je svojedobno francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michelle Boccoz.

U destinacije poput Hrvatske, Michelin šalje međunarodni tim iskusnih inspektora, posebno treniranih za kušanje i ocjenjivanje različitih vrsta internacionalnih kuhinja, a 2020. godina je četvrta zaredom u kojoj Michelin objavljuje godišnju selekciju hrvatskih restorana.

Pelegrini

Pelegrini je četiri godine zaredom pobijedio u izboru Dobrih restorana, a prošle mu je godine uručena posebna nagrada, odnosno Grand Prix za višegodišnju izvrsnost. Naime, odlukom žirija samo restorani koji tri puta zaredom osvoje titulu najboljeg mogu primiti tu nagradu, a dosad je to pošlo za rukom jedino šibenskom maestru iz konobe Pelegrini.

Restoran Pelegrini već dugo drži titulu najboljeg restorana Dalmacije jer ima sve - divnu atmosferu, neponovljiv pogled na katedralu Sv. Jakova i sjajnu hranu. Štefanov uspjeh nije došao preko noći. Rođen 1976. godine u Šibeniku, odrastao je uz nonu koja je bila majstorica kuhinje.

Sibenik, 170615.
Restoran Pelegrini.
Na fotografiji: Chef Rudof Stefan.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

- I danas sam u duši jedno malo dite koje voli jist, a kod nas se uvijek jako dobro jelo. Domaće, svježe, iz našeg vrta. Cijela obitelj znala je dobro kuhati. Najviše pamtim nonin kruh pod pekom za koji nisam mogao dočekati da se ispeče. Jednostavno, ušao sam u kuhinju i svaki put “ukrao” šaku sirovog tijesta i s užitkom ga jeo dok sam hodao do škole. To je bio moj prvi dodir s kuhinjom i mislim da će me pratiti do kraja života - kaže nam Štefan.

Monte

Restoran Monte već prema tradiciji zatvara svoja vrata u zimskim mjesecima kako bi ih otvorio uoči Uskrsa, kada nizozemsko-hrvatski bračni par Tjitske i Danijel Đekić pred sladokusce izlazi sa svojim bogatim tanjurima. Već više od petnaest godina gastro hodočasnici penju se do samog vrha rovinjske ulice Montalbano, koja od središta starog dijela Rovinja vodi do stubišta Svete Eufemije.

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
Privatna arhiva restorana Monte / CROPIX

Vrhunska kuhinja o kojoj brine Danijel Đekić (Tjitske je školovana sommelierka) prepoznata je već godinama kod gastro kritičara pa je tako od 2011. do danas restoran Monte u izabranom društvu tek nekoliko hrvatskih restorana koji su ušli u “Jeunes Restauraters d’ Europe”, što se smatra “malim Michelinom”. Monte je još 2012. bio najbolje ocijenjeni hrvatski restoran prema uglednom “Gault Millau”, prvi je osvojio Michelinovu zvjezdicu u Hrvatskoj, a potvrdio ju je i prošle godine.

Restaurant 360

Kad smo već kod najsjajnijih kuharskih zvjezdica, ne smijemo izostaviti ni dubrovački Restoran 360 na čelu s chefom Marijem Curićem i glavnim voditeljem Rudolfom Papcem. Oni doista jesu sjajni. Tim od četrdeset ljudi pleše dubrovačkim zidinama poput kakvog dobro uigranog plesnog ansambla i pritom izvode doista sjajne gastronomske kreacije.

Noel

Od ovog profinjenog restorana, chef Goran Kočiš je s timom vrijednih suradnika stvorio prepoznatljivi brend koji se kontinuirano i ambiciozno razvija. Velik broj domaćih i stranih etiketa na vinskoj listi predstavit će vam iskusni i učeni poznavalac, suvlasnik restorana Ivan Jug koji je proglašen sommelierskim prvakom Hrvatske za 2018. godinu.

Šimun Šitun

Ovaj je restoran brzo postao glavna zagrebačka fine dining destinacija, ali i mjesto gdje se odlazi na fine ručkove. Nepobitno je da je entuzijazam ovog zlatnog dvojca doveo do ovako uspješnih rezultata koji su prošle godine ovjenčani prvom Michelinovom zvjezdicom.

Draga di Lovrana

Kad je riječ o kvarnerskim restoranima, osobitu pažnju oduvijek je plijenila Draga di Lovrana čiji je koncept postavio vrhunski chef Zdravko Tomšić, a uspješno ga je naslijedila poletna energija mladog i talentiranog chefa Denija Srdoča.

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Ovaj restoran postavio na sam tron domaćeg fine dining restoraterstva, što su primijetili i Michelinovi inspektori pa ga nagradili jednom Michelinovom zvjezdicom u 2019. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:09