Michelinovi chefovi i Dobra hrana u Cannesu

U Cannesu se tijekom filmskog festivala, osim u filmskim, može uživati i u izvrsnim gastro hitovima, a za to se već treću godinu brine Electrolux koji je okupio tim poznatih svjetskih chefova, čiji su restorani okićeni Michelinovim zvjezdicama. Za zvijezde, ali i manje poznate goste festivala kuhali su tako Anne-Sophie Pic, vlasnica tri Michelinove zvjezdice, Bruno Oger i Claude Bosi, vlasnici dviju zvjezdica te braća Christian i Manuel Costardi koji imaju jednu Michelinovu zvjezdicu. Svi su oni Electroluxovi partneri chefovi koji su kuhali u kuhinjama opremljenim Electroluxovim uređajima i aparatima iz linije Grand Cuisine.

Naš hrvatski tim koji je imao prilike upiti i okusiti sve mirise i okuse tamošnjih gastro događaja, činili su, osim Dobre hrane, mlada slastičarka Tea Mamut te Davorka Čičak, trade marketing manager Adriatic za Electrolux i Anamarija Rogić, marketing specialist Croatia. Nakon dolaska u Cannes, na ručak u Electrolux Agora paviljon odveo nas je naš domaćin Tom Austin, Electroluxov PR manager, a dočekala nas je impresivno opremljena, otvorena kuhinja u kojoj smo prisustvovali stvaranju svakog pojedinog jela koje su za nas pripremali. Šetnja kuhinjom, degustiranje na radnoj ploči i savjeti chefa iz prve ruke, bili su pravo iznenađenje, a ono što je uslijedilo nemoguće je izreći.

Nekoliko sljedova sa sparenim vinima, u ovom slučaju francuskim (ipak je ta vinska zemlja bila naš domaćin) doživjeli smo na poseban način jer nas je, osim konobara, posluživao i sam chef Claude Bosi, objašnjavajući nam do u detalj svaku komponentu na tanjuru strpljivo i opušteno, sa za struk zakačenom umrljanom kuhinjskom krpom. Ta ležernost i jednostavnost osvaja na prvu, a osvojila nas je i hrana koja je tog dana bila posvećena filmu “Piano”; dominirale su šparoge koje su bile poslužene i kao desert u obliku kreme s bijelom čokoladom. Večera u restoranu Brune Ogera u Cannesu bio je novi gastro izazov, a sljedećeg dana chef Bruno podijelio je s nama svoje nove kulinarske ideje. Odmah smo navalili na njegova peciva i kruščiće, čije okuse još pamtimo, a na kraju nas je i počastio punom kutijom tih malih zalogaja koji su dobro došli na desetosatnom putu za Zagreb.

Nadamo se da ćete dašak Cannesa iskusiti u svojoj kuhinji spremajući Ogerove Madeleine kolačiće, a poklanjamo vam i recept za Tein kolač koji je njezina inspiracija Cannesom.

20 Madeleines kolačića

• 90 g bademovog brašna

• 90 brašna

• 230 g šećera u prahu

• 45 g meda od lavande

• 7 bjelanjaka

• 230 g maslaca

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Masalac zagrijavajte dok ne dobije blago kestenjastu boju, a zatim ga ohladite. U zdjelu prosijte brašno zajedno sa šećerom u prahu, primješajte bademovo brašno, a bjelanjci koje ćete potom dodati jednog po jednog trebaju biti sobne temperature. Zamijesite u glatko tijesto.

Nježno pomiješajte maslac s medom od lavande pa tu smjesu postupno dodavajte u prethodno pripremljenu smjesu brašna, šećera i bjelanjaka i sve sjedinite. Ostavite da se tijesto odmori oko 15 minuta, pa ga ponovno premijesite.

Kalupe za Madeleine namastite maslacem i posipajte brašnom, pa u svaki stavite tijesto i pecite pet minuta na 190 stupnjeva.

Malo otvorite vrata pećnice i ostavite ih još sedam do osam minuta na 160 stupnjeva. Iz kalupa ih izvadite kada se ohlade.

Teina Pate sucree tortica

Jogurt mousse

• 200 g čvrstog jogurta • 50 g šećera u prahu • sok pola limuna • 5 g želatine u prahu (pola vrećice) • 50 ml hladne vode • 225 g vrhnja za šlag

U lončić stavite želatinu u 50 g hladne vode. Istucite vrhnje za šlag, pazite da nije pretvrdo. Stavite u frižider. U jogurt stavite sok limuna i šećer u prahu i sve izmiješajte pjenjačom. Rastopite želatinu i pazite da pritom ne zakuha. Ulijte dio jogurta u želatinu, promiješajte i vratite u ostatak. Primiješajte tučeno vrhnje i sjedinite špatulom. Stavite mousse u bilo koju silikonsku formu ili čašicu. Stavite u frižider ili zaledite da ubrzate proces.

Pate sucree (prhko tijesto)

• 127 g glatkog brašna • 100 g škroba • 1/2 žličice soli • 250g maslaca sobne temperature • 115g šećera u prahu • ribana korica jednog neprskanog limuna

Miksajte maslac, šećer i koricu dok ne postane svijetlo i pjenasto. Prosijte brašno i škrob te dodajte sol. Dodajte brašno i škrob u maslac i ručno formirajte tijesto. Nemojte puno mijesiti! Zamotajte u foliju i stavite na pola sata u frižider da se malo stisne. Izvaljajte na željenu debljinu, izrežite oblik i pecite na 180 stupnjeva C dok ne počne lagano dobivati boju, oko 13 min. Odmah nakon što izvadite iz pećnice, prethodno korištenim izrezivačem pređite još jednom preko svakog da biste dobili uredan rub. Pustite da se potpuno ohladi.

Uz to pripremite:

• 1/2 kg jagoda • sok pola limuna • malo šećera u prahu, meda, agave sirupa ili nekog drugog zaslađivača, ili izostavite.

Dio jagoda smiksajte štapnim mikserom da dobijete pire za dekoraciju tanjura. Ostatak jagoda operite, očistite i izrežite na polovine. Dodajte limun i zaslađivač po želji.

Pire od jagoda stavite na tanjur, zatim prhko tijesto, mousse na vrh (ako je iz zamrzivača pazite da je izvađeno bar pola sata prije serviranja), marinirane jagode i ukrasite tučenim vrhnjem, nekim začinskim biljem, koricom limuna… poigrajte se!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:23