ZABORAVLJENI NAPITAK

Milanović i Plenković ne prestaju spominjati bozu u svojim raspravama, znate li što je to?

 Instagram @jalesturkishdelights/
Boza je fermentirani napitak koji se najčešće radi od kukuruznog brašna, šećera i vode.

Ovih smo dana u raspravama između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića mogli smo čuti fraze u kojima se spominje boza. Bile su to rečenice poput: 'Milanović prodaje boze', 'Ne može se prodati boza nekome tko ne zna ništa' ili današnje predsjednikove 'Dok je Plenković krkao bozu i gusti sa šlagom, ja sam pio pivo i viski‘.

Boza je fermentirani napitak koji se najčešće radi od kukuruznog brašna, šećera i vode. Nekad se znalo staviti i malo meda. Umjesto kukuruznog brašna znala se koristiti i pšenica, ječam, zob ili bulgur. Karakterizira ga slatkasti okus te žućkasta boja. Vjeruje se kako boza podrijetlom dolazi iz Turske gdje se posebno dugo zadržala. No, bozu se može naći i u slastičarnica u Bosni i Hercegovini, a posebno u Sarajevu.

image
Instagram @jalesturkishdelights/


Zanimljivo je kako je boza zabranjena u 17. stoljeću jer je imala određen udio alkohola i to odredbom sultana Mehmeda IV koji je zabranio konzumaciju svih alkoholnih pića.

Bezalkoholna boza pojavljuje se negdje u 19. stoljeću, a prije nekoliko desetaka godina još ste mogli naići na ulične prodavače boze posebno u Istanbulu.

image
Instagram @jalesturkishdelights/


Predavači boza mogu se shvatiti kao simbol jednog drugog, pomalo zaboravljenog vremena, a često ih je u svoje romane uključivao i slavni nobelovac Orhan Pamuk.

U svom romanu "Čudan osjećaj u meni" glavni protagonist je upravo ulični prodavač boze Mevlut Karataš koji se s ocem doselio u Istanbul. U početku je prodavao kiselo mlijeko, ali kasnije kako se ono moglo naći u trgovinama tako je krenuo prodavati bozu.

Prodavač boze zove se bozadžija, a ljudi su mu često preko balkona naručivali taj žućkasti napitak propitujući ga kakvog je danas okusa. Budući da se radi o fermentiranom napitku, slatkoća je često varirala pa je ponekad to bio reski, a ponekad slatki napitak.

Boza se najčešće služila dobro ohlađena, a nekad se znala obogatiti s malo cimeta ili komadića preprženog slanutka.

U prenesenom značenju u Hrvatskom jezičnom priručniku stoji kako ''prodavati bozu'' znači pričati što bilo, tražiti jeftine efekte, pričati ono na što nitko ne može nasjesti, nuditi beznačajnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:19