Mini intervju: Vedran Petranović

Dubravkin put pobijedio je kao restoran Prijatelj vina u izboru Dobri restorani 2013. Novi chef kuhinje je Vedran Petranović

Zašto volite jesti?

Zbog potrage za novim dobrim okusima i zadovoljstva kad ih se nađe.

Navedite nekoliko primjera hrane koju obožavate jesti i pića koje biste uz to voljeli piti…

Svježa riba s gradela s nekim laganim bijelim, mineralnim vinom ili dobar krvavi odrezak, odležani Black ili Red Angus uz hladno Schneider Aventinus pivo, oboje s puno svježeg povrća i salata, poslije izbor sireva. Sve u ugodnom društvu, negdje vani na zraku.

Što je za vas comfort food? Nabrojite nekoliko vama nepogrešivih primjera.

Po nekoj definiciji comfort fooda kao hrane koja budi neki sentiment i nostalgiju to bi u mom slučaju sigurno bio neki obiteljski stol na kojem je fina juha, pečeno domaće pile, hobotnica ispod peke kao i kruh, teleće pečenje u umaku s puno povrća, svježe ubrana salata iz vrta ispred kuće…

Sažmite svoju filozofiju prehrane u nekoliko rečenica.

Probati što više raditi i izvući iz najboljih domaćih namirnica, poštujući prirodne okuse i bez previše interveniranja. Pobornik sam laganije kuhinje, sa samo nekoliko elemenata na tanjuru, čistih i jasnih okusa.

Što biste naručili za svoj posljednji obrok?

USDA Prime strip steak iz Peter Luger Steakhousea u Brooklynu, NY. Na glasu su kao jedni od najboljih u svijetu, a u New Yorku su proglašavani najboljim steakhouseom u gradu 28 godina za redom. Stvarno vjerujem da je to toliko dobro.

Okupite oko stola idealno društvo za večeru (u obzir dolaze i sve povijesne i fiktivne ličnosti) i recite zašto baš oni.

Mario Čerhak – to je chef koji me ozbiljnije uveo u kuhinju pa mu dugujem mjesto za tim stolom. Johnny Cash – toliko je puta svirao u mojoj smjeni da bi bilo u redu da ga upoznam. Muhammad Ali – zato što je legenda. Vrlo zanimljiva legenda.

Što jedete kad ne kuhate?

Sve što mi netko drugi skuha. Ne odbijam niti kritiziram.

Omiljeni restorani i kuhari?

Thomas Keller, French Laundry – fascinantan čovjek i genijalan kuhar. Victor Arguinzoniz, Asador Etxebarri – prejednostavno ga je nazvati čarobnjakom roštilja, to je sasvim druga dimenzija pripremanja hrane na vatri i dimu. Alain Ducasse – mislim da u Europi i SAD-u nema kuhara na kojeg nije utjecao. O ovoj trojici sam pročitao i pogledao sve, a uz malo sreće nadam se da ću nešto i probati.

Dopunite rečenicu. Vegetarijanstvo je za vas…

Osobni izbor na koji nisam spreman.

Dopunite rečenicu. Zdrava hrana je…

Teška tema. Ne vjerujem toliko u zdravu i nezdravu hranu koliko u disciplinu i raspored u jelu. Pojesti nešto masno i teško, tzv. nezdravo, tu i tamo nije problem, ali ne svaki dan. S tim, naravno, da razgovaramo o normalnim, GMO-free namirnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:03