Misija: ukusno i jeftino (moguće je!)

Kako trošiti manje, a jesti bolje?

Događa se svako malo – počne sezona božićnih poklona ili morate najednom popraviti zub (i to stoji koliko i polovni automobil) ili se pak svi počnu ženiti i treba im nešto i kupiti. U tom trenutku onaj ionako krhko isplanirani kućni budžet jednostavno više nema smisla. Troškove treba pokriti, a svakako treba i jesti. Sendviči u ovom slučaju baš i nisu neko dugoročno rješenje pa smo razmišljali o tome što se može s malo novca i puno dobre volje.

Nije ni previše teško. Najbolje su to znale naše bake koje su od jednostavnih i skromnih namirnica znale prirediti divna jela pa čak i raskošne deserte. Budete li kupovali malo pametnije i razmišljali o svakom potezu u kuhinji, moći ćete ostvariti značajne uštede.

1. Sve počinje već u supermarketu/trgovini

Trošenje je najlakše srezati u korijenu. Držite se devize: “Kupuj što trebaš, jedi što kupiš” i sve će biti u redu. Uvijek pažljivo isplanirajte što ćete kupiti. Pogledajte što imate u smočnici i hladnjaku prije nego što krenete u kupnju kako biste bili sigurni da kupujete baš ono što vam je potrebno. Nije naodmet razmisliti i o tome kako što efikasnije organizirati kupnju da u supermarketu provedete što manje vremena.

2. Kupujte svježe voće i povrće jedan put na tjedan

Kupujte na veliko samo ako ste sigurni da ćete uspjeti zalediti namirnice prije nego što se pokvare. Tužan su prizor one smežurane jabuke koje su predugo čekale da završe u nekoj slasnoj piti.

3. Sprijateljite se sa zamrzivačem

Zamrznuta je hrana izvrsno rješenje za sezonske namrnice. Kupite ih u sezoni kad su im i cijene niže i zaledite za neke druge (uglavnom hladnije) dane. Upotrijebite ih zatim u varivima i juhama. Voće nasjeckajte i poslije ga upotrijebite za smoothie. Osim toga, ako vidite da nećete iskoristiti cijeli kruh na određeni dan, stavite i njega u zamrzivač (može trajati i do 6 mjeseci).

4. Iskoristite hranu prije no što se pokvari

Voće iskombinirajte u voćnoj salati ili ga dodajte u pahuljice koje jedete za doručak. Potrudite se i od voća napravite marmeladu. Prezrelo voće može se iskoristiti za muffine i drobljence. Kad je pak povrće u pitanju, njega možete dodati juhama, varivima ili pak omletima.

5. Pazite na svježe začinsko bilje

Ako ne uzgajate već kupujete začinsko bilje, kad ga donesete doma s tržnice, obvezno ga stavite u vodu i čuvajte u hladnjaku. Ni to neće biti dovoljno? Nasjeckajte ga i stavite u zamrzivač. Najpraktičnije ga je čuvati u plastičnim posudicama.

6. Neka vaša smočnica bude puna okusa

I pritom mislimo na začine i slično – krupno mljeveni senf i ocat podići će bilo koju kombinaciju povrća, a možete ih upotrijebiti i za mariniranje piletine ili drugih vrsta mesa. Držite začine na dohvat ruke i upotrijebite radije njih umjesto dodatne masnoće ili soli. Imajte na umu i da se mnoge vrste začinskog bilja mogu ubrati u prirodi – put pod noge, okružite se prijateljima i odite skupljati začinsko bilje.

7. Grahorice!

Konzervirani ili sušeni grah i slanutak vrlo su jeftina baza za najrazličitije juhe, namaze, salate, a može ih se čak dodati i u tjesteninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 17:52