Vrijedilo je truda

Mladi bračni par Šeparović dalmatinsku je konobu predstavio u fine dining konceptu koji se svidio i Michelinu

Dino i Mia Šeparović tako su dobro transformirali svoju bračku konobu da su ih zapazili recenzenti cijenjenih gastronomskih vodiča, a zatim su se priključili i poznatom međunarodnom udruženju ugostitelja

Jeunes Restaurateurs (JRE), poznato međunarodno udruženje ugostitelja koje okuplja mlade chefove i vlasnike iz više od 350 restorana i 160 hotela iz 15 zemalja, prošlog je tjedna dobilo pojačanje. Naime, kako smo već pisali, JRE-HR podružnici priključila su se dva nova restorana - Lemongarden i Konoba Kala s otoka Brača. I dok ste za Lemongarden chefa Ante Udovičića već možda čuli jer se o njima piše i u segmentu turizma, za Konobu Kala priliku ste imali čuti tek iz dobro provjerenih izvora, od onih koji su je posjetili.

Konoba Kala smještena je na sjevernoj strani otoka Brača u uvali Sv. Petar po kojem je Supetar i dobio ime. Riječ je o obiteljskom restoranu koji nudi domaća i tradicionalna jela mediteranske kuhinje u kojem je vlasnik i chef Dino Šeparović.

image

Konoba Kala 2023. dobila je Michelinovu preporuku

Ustupljena fotografija/Konoba Kala

Velike stvari za chefa Šeparovića i njegov tim, a samim time i bračku gastronomiju, počele su se dešavati prošle godine kada je Konoba Kala ušla u Gault&Millau vodič, potom dobila Michelinovu preporuku i ušla u Falstaff, da bi se nastavile i u 2024. ulaskom u JRE obitelj. Dino Šeparović rekao nam je kako to nije slučajno.

"Kada smo otvorili, te 2014. i nekoliko godina kasnije, Kala je bila klasična dalmatinska konoba u punom smislu te riječi. Posljednjih 5, 6 godina supruga Mia i ja smo si dali puno truda, edukacije i stažiranja da bismo restoran digli na jednu višu razinu. Danas je Kala fine dining restoran u kojem se trudimo gostima ponuditi maksimum od onoga što možemo naći na otoku i oko otoka, dakle u moru", priča nam Šeparović čijom kartom dominiraju riblja jela.

image
Ustupljena fotografija/Konoba Kala

Naravno, dodaje, to često nije moguće slijediti, jer smo mala zemlja i mogućnosti opskrbe domaćim i lokalnim namirnicama predstavljaju izazov, pa tako na meniju imaju i one karakteristične za druge krajeve Hrvatske.

"Na našem jelovniku su i istarski tartufi i crna slavonska svinja, ali i najbolje francuske kamenice", nastavlja: "Gostima želimo pružiti kvalitetu, i širu sliku Brača, odnosno Dalmacije i Hrvatske, pa pomno biramo namirnice koje stavljamo na meni. Jela naše kuhinje pripremljena su na tradicionalni mediteranski način, okusom i vizualno atraktivna i drugačija od drugih".

Kaže nam chef, kojemu je dobrodošlica u JRE-HR poželjena samo nekoliko dana prije 31. rođendana, da meni u konobi mijenjaju često, premda su do sad radili od svibnja do listopada.

image
Đorđe Stošić/Konoba Kala

"Želja nam je da gosti uvijek iznova dožive novo iskustvo menija, pa tako zaista često jela mijenjamo, prilagođavamo i stvaramo nova. Tu su i dva degustacijska menija, jedan od pet, a drugi od osam sljedova, koji najbolje pričaju našu priču, a u Konobi Kala sve se vrti upravo oko toga - priče koju želimo ispričati kroz naša jela, kako o nama, tako i o našem otoku i tradiciji", govori chef koji je konobu otvorio kada mu je bilo samo 20. godina.

Novost ove bračke konobe je i trenutno preuređenje kako bi mogli poslovati kroz cijelu godinu, što im do sad nije bilo tehnički izvedivo.

"Kako se Konoba Kala nalazi u staroj jezgri, u konzervatorskoj zoni, radove smo morali dobro planirati. Želja nam je raditi cijelu godinu, a s ovim zahvatom to će nam sada biti i moguće, jer ćemo imati za to prilagođen zatvoreni prostor s 20-ak sjedećih mjesta", najavio je chef Šeparović novosti.

image

Dino i Mia Šeparović

Ante Mandić/Konoba Kala

U nastavku nam otkriva kako ni njega, a ni suprugu, koja mu je najveća podrška, nije strah novih izazova, jer su kao i cijeli njihov tim koji broji 12 osoba, marljiv na tome radili.

"Pritisak zbog Michelinove preporuke i prisutnosti u cijenjenim gastronomskim vodičima ne osjećamo. Ne osjećamo ni strah. Za to smo radili, za to smo se trudili i stepenicu po stepenicu godinama gradili našu priču kako bismo došli gdje smo danas. Pritom, željni smo znanja, pa redovito učimo i educiramo se", kaže Dino naglašavajući kako je svaki dan pun izazova, ali i kako mu je to u ovom poslu i glavni pokretač: "Nedavno sam položio majstorski ispit, no premda sam u kuhinji uz majku od malih nogu i volim to, završio sam Upravnu školu i upisao Pravni fakultet od kojeg sam odustao na 3. godini. S 20. sam otvorio Konobu Kalu jer se nisam vidio kako cijeli dan sjedim u nekom uredu. Volim akciju i izazove i ovaj posao", kaže nam posebno naglasivši vrijednost podrške obitelji i tima s kojim radi. Pored supruge, koja je jednako zaslužna za sve uspjehe koji su se zaredali u Kali, ističe nam pomoć i podrška sous chef Srđana Mihailovića te sestre Lane u servisu.

image
Vedran Bošković/Konoba Kala
image
Vedran Bošković/Konoba Kala

Posjetite li ovu bračku konobu, kaže nam, ne propustite probati njegov poznati janjeći tartar na koji je izrazito ponosan i koji je, otkako je na karti, postao Kalin signature dish. Također, volite li okuse Dalmacije, tada nemojte zaobići niti desert od smokve pripravljen od lokalnih namirnica - varenika, badema, smokava i ovčje skute koji priprema pastry chefica Antonija Nikolić koja je dio njegova tima već tri godine. Spomenuti degustacijski meni stoji 90, odnosno 115 eura, ovisno o broju sljedova. Premda je ovdje i vinska lista bogata i pomno složena te sadrži kako domaće tako i inozemne etikete, njih više od sto, chef će vam rado preporučiti vina bračkih vinara - Vinarije Senjković te Vinarije Stina.

image
Ustupljena fotografija/Konoba Kala

U budućnosti, nakon ovogodišnjeg otvorenja koje je planirano za 1. svibnja, u Konobi Kala biti će organizirane posebne večere i gostovanja. U sklopu JRE projekta "Chefs at sea" u goste će im doći inozemni chef, dok će Konoba Kala u nekoliko navrata biti domaćin i domaćim chefovima i vinarima te organizirati humanitarne večere.

Nađete li se na Braču, Konoba Kala nalazi se u Supetru, na adresi Kala 7, a svoje mjesto možete rezervirati pozivom na broj 021 630 690. Sve novosti možete pratiti na njihovim društvenim mrežama Instagram i Facebook te službenoj stranici Konobe Kala na kojoj će uskoro objaviti novi meni i novu vinsku kartu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:16