Mladi krumpir glavni na stolu

Više cijene dobrog domaćeg mladog krumpira ne moraju nas uvijek udaljiti od kupnje. U takvim slučajevima jednostavno ga unaprijedimo od priloga u glavno jelo i odustanemo od ribe, mesa ili gljiva. A mladome krumpiru posvećujemo svu pozornost i koncentraciju.

Pravilo koje nam u ovakvim slučajevima uvijek pomaže i štedi vrijeme i novac jest biranje krumpirića iste veličine. Sitne pikulice imaju prednost jer se brže priprave.

Kada im znamo porijeklo i uvjereni smo kako nisu natopljeni herbicidima i drugim kemikalijama, osobito onima koje sprečavaju klijanje pri skladištenju, onda mlade krumpire samo operemo i eventualno istrljamo. Tanka je korica, opna, ne samo ukusna sama po sebi, nego i čuva nježne arome skrivene u unutrašnjosti mladoga krumpira.

Začini poslije pečenja

U načelu najbolje je mladi krumpir staviti nezačinjen, nenauljen ni namašćen, pa čak i neposoljen u vrelu pećnicu. Ako je sitan, takav djevičanski krumpir može se staviti i u poklopljenu tavu na štednjak, najbolje plinski plamenik. Ulje, mast ili maslac te začini i sol stavljaju se kada se vatrostalna posuda izvadi iz pećnice ili skine sa štednjaka. Taj se ritual može obavljati za stolom, ili se čak ostavlja svakome nazočnom da ga obavi sebi na tanjuru. To se posebno preporučuje u slučaju kada uz krumpire poslužujemo maslac u koji su umiješani sjeckani svježi začini i sol. Najomiljeniji začini u tom su slučaju vlasac, bosiljak i majčina dušica, izvrsna je i mlada kadulja, sjeckani ružmarin, pa čak i usitnjeni lovor. No, nema razloga zaboraviti ni na najobičniji list peršina ili mladoga celera. Ljupčac je obično vrlo intenzivan pa se publika često polarizira u ljubitelje i one koji ne podnose njegovu aromu. Slično se zna dogoditi s koprom i koromačem.

Kombinacije usitnjenog svježeg začinskog bilja mogu se naravno umiješati u maslinovo ulje. Ponekad nije nužno listiće bilja uopće usitnjavati, posebno ako se radi o vršcima bosiljka. Još naglašeniji mediteranski štih dobit ćemo dodavanjem kapara, naribane korice limuna, pa čak i naranče. Majoneza od maslinova ulja od mladog će krumpira napraviti gozbu. Posebice onda kada je obogatimo prstohvatom šafrana.

Jetrica ili gljive

Svinjska, gusja ili pačja mast izvrsne su aromatične masnoće za završni blagoslov mladome krumpiru. Mast se lijepo da “ublažiti” ako se u nju umiješa jogurt, kiselo mlijeko ili lička basa.

Meso, ribe ili gljive mogu u malim količinama imati posebnu ulogu kada je mladi krumpir glavno jelo. U malim količinama oni postaju začini. Na primjer sjeckana jetrica, pileća, teleća ili čak janjeća. Izvrsni dodatni začini tada su mladi češnjak, peršinov list, tucani papar ili ljuta papričica.

Još je zanimljivija priča kada gljive postaju aromatski prilog mladome krumpiru. Dovoljno je staviti nekoliko cijelih klobuka šampinjona u pećnicu zajedno sa sitnim mladim krumpirom. U klobucima se prilikom pečenja nakupi tamnog, vrlo ukusnog soka šampinjona koji se krasno izmiješa sa završnim začinima najrazličitijih vrsta. No, ne treba pretjerivati s intenzivnim začinima uz šampinjone kako bi baš njihov zamamni sok bio glavna aroma cijeloga jela.

Sasvim druga priča s gljivama je kada mlade krumpire “posolimo” prahom suhih gljiva, vrganja, mrkih trubača ili različitih mješavina. One se mogu umiješati u kiselo vrhnje. Ako je vrhnje naglašeno masno, onda druga masnoća više i nije neophodna. U samoj završnici, na tanjuru se može posuti ribani sir, najbolje obični seljački kravlji dimljeni.

Uz salatu od matovilca

Mladi krumpir na ovaj način bez problema preuzima za stolom glavnu ulogu i čini uobičajene “glavne” sastojke izlišnima. No, svježa je salata time poželjnija. Osobito mi je u ovoj priči mio matovilac. Nasjeckani mladi luk uključujući, naravno, zelena pera i listiće rotkvica. Uz njih još i sok limuna i nekoliko kapi dragocjenog bućina ulja, pa čak i pola žličice senfa.

Ovisno o odabiru masnoće i začinskom bilju i dodatnim aromama vrijedi dobro promisliti koje će vino odabrati uz mladi krumpir. U obzir, naime, dolazi vrlo široki raspon, od mladog škrleta i lakše graševine sve do naočitih crnjaka pa čak i plavca maloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:02