DOBRA PREPORUKA

MLADO MEĐIMURJE: Deset svježih, mirisnih i pristupačnih vina iz berbe 2020.

 Sandra Simunovic/Cropix/Cropix
Nema se što čekati - vina su na tržištu, cjenovno pristupačna i jako dobra, a najbolje ih je popiti idućih nekoliko mjeseci

Mlado Međimurje je mlado vino kojeg karakterizira lagani okus, niski alkohol, intenzivni i privlačni miris, vitko tijelo i lepršava svježina, zbog čega idealno funkcionira kao vino za predah, neformalna druženja i obiteljske objede. Najbolje je kvalitete u periodu od tri mjeseca od puštanja na tržište, a vrhunac se očekuje oko Božićnih blagdana. Projekt je pokrenut od strane mladih vinara, to jest nove generacije već etabliranih međimurskih vinskih obitelji te sada već treću godinu za redom, u prvoj polovici studenog, to jest, u doba oko Martinja na tržište izbacuju deset etiketa vina zajedničkog naziva, vina napravljenog od strane mladih za mlade i sve one koji se tako osjećaju.

Ideja mladog vina nije novost i gotovo sve vinorodne zemlje imaju nekakav oblik mladog vina. Međutim, često to znaju biti vina najniže kvalitete, kao što je slučaj s francuskim Beaujolais Nouveauom ili našim portugiscem. Uzor koji su odabrali Međimurci dolazi iz regije Südsteiermark u Austriji, gdje nosi naziv Steirische Junker i daleko je kvalitetniji. Tu se radi o visoko kvalitetnim bijelim sortama koje vinificirane u inoks tankovima s kontroliranom temperaturom i brzom preradom, kao i bez dozrijevanja, sačuvaju najljepše primarne voćne arome u punom obujmu, te naglašenu svježinu i intenzitet okusa. Takva vina upravo zbog izostanka dozrijevanja nemaju dugačak životni vijek, obično od tri do šest mjeseci mogu sačuvati takav živi i mirišljavi karakter vina, a onda naglo padaju. Međutim, u tom periodu, dakle najmanje od studenog do travnja ta su vina prave nepretenciozne poslastice dostupne po popularnim cijenama. Međimurci su se pri proizvodnji Mladog Međimurja većim dijelom odlučili za sortu silvanac zeleni, čija priroda idealno odgovara takvom tipu lepršavog vina, ali ga rade i od drugih sorata poput pinota bijelog i sivog, chardonnaya, rizvanca i muškata. S prodajom vina se kreće oko Martinja dakle najkasnije do 11. studenog godine u kojoj je obavljena berba, a cijene su više nego pristupačne, jer vina iz podruma izlaze s cijenom od oko 30 kuna.

Vinarije zastupljene u projektu Mlado Međimurje su Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kunčić, Lovrec, Preiner i Štampar, a vina su dostupna u vinotekama i kod distributera vina širom Hrvatske. Neki od njih su: Roto svijet pića, Vrutak, Bornstein, Vivat fina vina, Puni sepet, Luma ekskluziv i Magma, a mogu se naći i u brojnim restoranima i barovima.

image
Sandra Simunovic/Cropix/Cropix


image
Sandra Simunovic/Cropix/Cropix


Deset ovogodišnjih vina Mladog Međimurja

Cmrečnjak, Mlado Međimurje 2020.

Kvaliteta: 88/100

Od sorte rizvanac. Prekrasno vino, mirišljavo i osvježavajuće. Limeta i drugi citrusi, zelena jabuka, gumeni bomboni, herbalne arome i brojne druge arome iskaču iz čaše. Okus je lagan, suh, ugodno kiselkast, intenzivan u ustima, izrazito osvježavajući, sa slatkom sočnošću na finišu. Idealno funkcionira kao osvježenje i vino na čašu u neformalnim druženjima. Uz hranu kao što su pileći pohanci, bečki odrezak, panirani oslić i druga panirana riba, mozzarela na salatu. 11% alk.

image
Mlado Međimurje


Dvanajščak Kozol, Mlado Međimurje 2020.

Kvaliteta: 86/100

Od sorti pinot sivi i pinot bijeli. Nešto diskretnije na nosu, a bogatije u ustima. Odiše svježinom, ima nešto više tijela i djeluje zaokruženije, ali mu ne nedostaje ni osvježavajućeg dojma. Vinogradarska breskva je udarna aroma, potom slijede herbalnost i zelena jabuka. Solidnog trajanja, čisto na finišu. Uz hranu kao što je pileće pečenje, puretina u kremastom umaku, gratinirano povrće, mladi kozji sir. 12% alk.

image
Mlado Međimurje


Horvat, Mlado Međimurje 2020.

Kvaliteta: 86/100

Od sorte pinot bijeli. Ugodno vino s puno svježine u ustima i s rustikalnim aromama na nosu, od čega se najviše ističu sijeno i naribana jabuka. Okus je živ, suh, intenzivan, osvježavajućeg karaktera, s atraktivnim dojmom na nektarinu i vinogradarsku breskvu na retrookusu. Jako lijepo vino. Uz hranu kao što je pileće pečenje, puretina u kremastom umaku, gratinirano povrće, mladi kozji sir. 11,5% alk.

image
Mlado Međimurje


Jakopić, Mlado Međimurje 2020.

Kvaliteta: 84/100

Od sorte silvanac zeleni. Ugodno vino koje odiše svježinom i ponajviše herbalnim aromama. Te arome su pretežno travnatog karaktera, a u pozadini im se pridružuju ljetne jabuke petrovače i drugo jezgričavo voće. Okus je vrlo blag, umjerenih kiselina i umjerene živosti, kraćeg trajanja, s blagom gorkastošću na finišu. Uz hranu kao što je tjestenina s šparogama, blanširane bijele šparoge, pileći naravni, mladi i blagi kravlji sirevi. 11% alk.

image
Mlado Međimurje


Knehtl-Medenjak, Mlado Međimurje 2020.

Kvaliteta: 85/100

Od sorte silvanac zeleni. Mirišljavo i blago slatkasto vino. Arome su pretežno herbalne, s asocijacijom na travu i koprivu, s nešto zelene jabuke u pozadini. U ustima je vino sasvim drukčije od očekivanja nakon mirisanja, jer je slatkasto prije svega, s asocijacijom na slatko koštunjičavo voće. Srednjeg je tijela i kraćeg trajanja, s blagim dodirom gorkastosti na finišu. Uz hranu kao što je bijelo meso u slatko-kiselim umacima, pohane tikvice i drugo povrće, wok s piletinom i bambusovim mladicama, mladi kravlji sirevi. 12% alk.

image
Mlado Međimurje


Kocijan, Mlado Međimurje 2020.

Kvaliteta: 88/100

Od sorte silvanac zeleni. Krasan silvanac, mirisan i osvježavajući. Obilje herbalnih aroma iskače iz čaše, prije svega one travnatog karaktera, pa sijeno, a iza svega privlačna granny smith jabuka. Okus je sasvim suh, odiše svježinom, ugodno je kiselkast i vrlo lagan, gotovo prozračan. Savršeno vino za veća druženja i opuštene trenutke. Najbolje funkcionira kao aperitiv prije objeda. Uz hranu kao što su pileći pohanci, bečki odrezak, panirani oslić i druga panirana riba, mozzarela na salatu. 11,7% alk.

image
Mlado Međimurje


Kunčić, Mlado Međimurje 2020.

Kvaliteta: 85/100

Od sorata chardonnay, sauvignon, muškat žuti. Atraktivno vino slatkasto-kiselkastog okusa. Aromatski je pomalo suzdržano, s asocijacijama na limetu, herbalne arome i svježe grožđe. U ustima dominiraju ugodno naglašene kiseline uravnotežene slatkastim tonovima. Finiš je slatkasto-kiselikasto-gorkast. Uz hranu kao što je bijelo meso u slatko kiselim umacima, pohane tikvice i drugo povrće, wok s piletinom i bambusovim mladicama, mladi kravlji sirevi. 11% alk.

image
Mlado Međimurje


Lovrec, Mlado Međimurje 2020.

Kvaliteta: 87/100

Od sorte silvanac zeleni. Krasno vino, odiše svježinom i mladenačkim duhom te s obiljem zrelih i zelenih jabuka na nosu. U ustima je vrlo intenzivno, s malom dozom muzirajućeg CO2, zatim solidnog tijela za mlado vino, ugodno kiselkastog okusa s puno voćne slasti na finišu i dodirom gorkastosti na retrookusu. Uz hranu kao što je pileće pečenje, puretina u kremastom umaku, gratinirano povrće, mladi kozji sir. 11,5% alk.

image
Mlado Međimurje


Preiner, Mlado Međimurje 2020.

Kvaliteta: 86/100

Od sorte silvanac zeleni. Vino ekspresivnog i privlačnog mirisa te sočnog i intenzivnog okusa. K tome je okus blago slatkast, pa dodatno naglašava voćnu sočnost. Arome podsjećaju na zelenu jabuku, limetu i travnate note. Kraćeg je trajanja, ali izuzetno atraktivnog dojma. Uz hranu kao što su pileći pohanci, bečki odrezak, panirani oslić i druga panirana riba, mozzarela na salatu. 12% alk.

image
Mlado Međimurje


Štampar, Mlado Međimurje 2020.

Kvaliteta: 87/100

Od sorte silvanac zeleni. Atraktivno vino. Odiše svježinom i brojnim herbalnim aromama pomiješanim s notama zelene jabuke i limete. U ustima je živo, suho, vitkog tijela, intenzivnog i osvježavajućeg, ali istovremeno laganog okusa, umjerenih kiselina i solidnog trajanja. Uz hranu kao što je pileće pečenje, puretina u kremastom umaku, gratinirano povrće, mladi kozji sir. 11% alk.

image
Mlado Međimurje
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:22