LJUDI I HRANA

MLIJEČNO S POTPISOM: Na trideset kvadrata zaprimaju svježe pomuženo mlijeko, obrađuju ga te pakiraju i prodaju svoje proizvode!

    AUTOR:
    • Sunčana Barušić

  • OBJAVLJENO:
  • 29.09.2019. u 08:33

Zagreb, 130219.
Mini mljekara Mlijecno s potpisom.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Radeći reportaže o divnim ljudima koji puni entuzijazma i ljubavi uzgajaju i proizvode hranu koju jedemo, obišli smo mnoga mjesta i kutke diljem Hrvatske, zakoračili u velike i male štale, velike i male vinarije, zagrebli čizmom u mala i velika polja, ali u tako maloj mljekari nismo bili

Pardon, Mini mljekari, kako se s potpunim pravom naziva mjesto gdje se proizvodi Mliječno s potpisom. Na samo 30 metara kvadratnih, u prostoru u kojem je nekada bio mali frizeraj, Samir Kalit odlučio je proizvoditi mliječne proizvode.

Zagreb, 130219.
Mini mljekara Mlijecno s potpisom.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

- Gotovo sam siguran da je u Europskoj uniji ovo najmanji prostor koji ima EU broj. Ovo je mljekara koja zadovoljava sve tehničko-tehnološke uvjete, sve kriterije koje mora zadovoljavati i velika mljekara. Na 30 metara kvadratnih zaprimamo tek pomuženo mlijeko, obrađujemo ga, sirevi u odvojenoj prostoriji zriju, sve što proizvedemo na istome mjestu i pakiramo, etiketiramo i prodajemo. Tako po cijele dane, s jednom osobom u smjeni - s ponosom nam je objasnio prof. dr. sc. Samir Kalit, profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Zavodu za mljekarstvo.

Zagreb, 130219.
Mini mljekara Mlijecno s potpisom.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

IRAČKO DJETINJSTVO

Mini mljekaru je otvorio prije nešto više od dvije godine u Dugoselskoj ulici u Sesvetama iz potrebe, kako nam je rekao, “da se do kraja izrazi”. - Jedno je teorija, a drugo praksa. Dvadeset pet godina radim na fakultetu, predajem studentima, radim elaborate i tehničko-tehnološka rješenja za mljekare i mini mljekare za cijelu Hrvatsku, posjećujem domaće i strane mljekarske pogone te razmjenjujem iskustva po cijelom svijetu.

Zagreb, 130219.
Mini mljekara Mlijecno s potpisom.
Na fotografiji: vlasnik Samir Kalit.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Jednoga sam dana pomislio zašto ne bih sve znanje koje imam pretočio u nešto svoje - objasnio je Samir Kalit. U rad s mljekarom uključio je i cijelu obitelj: supruga Milna Tudor Kalit je nutricionistica i brine se da je sastav mliječnih prerađevina transparentno naveden na deklaracijama, a 25-godišnja kći Nives, koja je bila njegova studentica, sada malo-pomalo preuzima cjelokupni posao u Mini mljekari Mliječno s potpisom.

Zagreb, 130219.
Mini mljekara Mlijecno s potpisom.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

- Poduzetnički posao naučio sam od roditelja. Moj otac je Libanonac, a došao je u Hrvatsku još u vrijeme Jugoslavije kad je postojala razmjena studenata. Došao je i zaljubio se u moju majku, rodom iz Trakošćana. Jedno smo vrijeme živjeli u Hrvatskoj, potom smo se, kad smo brat i ja krenuli u školu, preselili u Irak. Živjeli smo tamo pet godina dok nije počeo rat i onda se vratili u Hrvatsku. Ovdje je najljepše, ovdje sam se rodio i zasnovao obitelj - objasnio nam je Kalit.

 

HRANA UDALJENA 0 KILOMETARA

Zanimalo nas je koliko uspiju proizvesti svježeg mlijeka, tekućeg i voćnog jogurta, pa vrhnja, svježeg sira i odležanih sireva u tako malom prostoru. - Proizvodnju mlijeka ne možeš svesti na tablice i brojke. Naravno, ako ga proizvodiš onako kako ga mi proizvodimo. Jer, mlijeko je živa tvar, to je kompleksna biološka tekućina i ponaša se kako mu priroda nalaže. Ponekad za stvaranje gruša, a potom zrna kad se rade sirevi treba dvadesetak minuta, a nekada i više od pola sata. Dva sirara mogu istodobno početi proizvodnju sira od istog mlijeka, a svaki će dobiti malo drukčiji sir.

Zagreb, 130219.
Mini mljekara Mlijecno s potpisom.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Sve ovisi o ruci koja ga proizvodi, ali i o uzgoju krava, što jedu, kako žive. Ovisi i o godišnjem dobu. Ideja vodilja je, kad sam otvarao mljekaru, bila: “Hrana nula kilometara”. Htio sam početi suradnju s uzgajivačima muznih krava koji su u blizini moje mljekare, ali ne s velikima, nego s onima koji imaju tri do pet kravica. Koji ih hrane i uzgajaju kak’ ih je hranil deda: suha hrana prek’ zime i ispaša kad se zazeleni, bez silaža i krmiva. Radim s osam kooperanata iz okolice, poznajem ih, većina su bili moji studenti, a to znači da znam kakvo mlijeko dobivam. Sve je tu, u malom krugu: pada kiša, raste žito koje jedu, raste trava koju krave pasu. Ništa nije kilometrima udaljeno, a kamoli uvezeno - dodao je Kalit.

Zagreb, 130219.
Mini mljekara Mlijecno s potpisom.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

I, da... maslac ne proizvodimo iz logičnog razloga: svi proizvodi su nam od punomasnog mlijeka, tako da ne ostaje ni kapi, ni molekula mliječne masti - dodao je Kalit sa smiješkom. Na tako malom prostoru mljekaru je profesor Samir Kalit sam konstruirao: kroz stakleni zid svaki kupac i dobrodošao znatiželjnik može promatrati kako se proizvodi sir koji će kupiti, a kad navrati po svježe mlijeko, na bocu koju će ponijeti kući ponekad se pred njim lijepi etiketa (koju su oslikali više i manje poznati hrvatski slikari) jer proizvodnja jedva sustiže potražnju. - Naša je mljekara svojevrsni showroom, htio sam skinuti veo tajna s proizvodnje mlijeka i pokazati ako radiš pravilno, tada uvijek kupcima nudiš kvalitetan proizvod.

Zagreb, 130219.
Mini mljekara Mlijecno s potpisom.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

U to se i sami mogu uvjeriti promatrajući kako ga radimo. Tu nema varanja, nema podmetanja. Ali, ova je mljekara i idealna da svojim studentima pokažem kako se pravilno obrađuje mlijeko. Jedno je teorija, a potpuno drugo praksa. Oni, ako nakon fakulteta žele otvoriti nešto svoje, moraju znati i kako oprati najmanju posudu u mljekari te kako napuniti bocu mlijeka. Jednom mi je prilikom, dok sam bio u Americi, vlasnik jedne od najvećih američkih sirana rekao “ovo je mjesto na kojem sam 20 godina okretao sireve”.

Zagreb, 130219.
Mini mljekara Mlijecno s potpisom.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

NE MOŽE SVJEŽIJE

Osim u mini mljekari u Sesvetama, proizvodi Mliječno s potpisom mogu se nabaviti i u zagrebačkim trgovinama Mrkvica, a razlog zašto ih svakako treba nabaviti krije se u Kalitovoj izjavi: - Moji proizvodi su poput onih od kumica, na placu, ali s jamstvom da su pripremljeni u higijenskim uvjetima.

Zagreb, 130219.
Mini mljekara Mlijecno s potpisom.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

A razlika između naših proizvoda i onih velikih mljekara je velika: i jedni i drugi radimo tehnički ispravne mliječne proizvode, ali, primjerice, naš jogurt do kupca dolazi isti, možda drugi dan, a od velikih jogurt dođe do kupčevih ruku ponekad i više od petnaestak dana nakon proizvodnje. Razlika? To je kao kad zagrizeš jabuku koju si tek ubrao sa stabla i onu koja je dva mjeseca stajala u rashladnim komorama.

Tagovi

Izdvajamo

Iz drugih medija