Mljekomati ulaze u modu, obitelji s bocama hrle po mlijeko

Koliko ste puta poželjeli popiti čašu pravog, nepasteriziranog domaćeg mlijeka? Naročito sada kada se s novinskih naslovnica i TV ekrana ne skidaju riječi “toksično” i “aflatoksini”.

Onih nekoliko sretnika koji imaju bake i djedove na selu još imaju priliku kušati mlijeko koje nije prošlo desetke industrijskih procesa, nego je direktno iz kravljeg vimena došlo na stol, no većina ipak nikada nije kušala pun, bogat okus istinskog mlijeka.

Rješenje su mljekomati, uređaji za točenje svježeg kravljeg mlijeka koji farmeri sami postavljaju, pune i održavaju. Bilježe sjajne rezultate prodaje jer je njihovo mlijeko potpuno prirodno i nije prošlo ni jedan industrijski proces. Iza projekta Mljekomat stoji tvrtka Filla d.o.o., eksluzivni distributer automata za točenje mlijeka na hrvatskom tržištu. Vlasniku Josipu Filakoviću mobitel posljednjih dana ne prestaje zvoniti, svi žele čuti više o tom “čudu tehnike”.

Prirodni nutrijenti

– Osim punog, prirodnog ukusa, svježe prirodno mlijeko sadrži najveću količinu nepromijenjenih hranjivih tvari koje su djeci potrebne za rast i čuvanje zdravlja cijeli život. Procesom prerade kod trajnog mlijeka dolazi do promjena laktoze, promjene strukture proteina sirutke, taloženja mineralnih tvari te gubitka vitamina. Mlijeko iz mljekomata sadrži maksimalnu količinu prirodnih nutrijenata zbog čega je savršen izbor za početak dana. Svježe domaće mlijeko, osim što je najbolji izvor kalcija, ima sposobnost neutralizacije štetnih kiselinskih otrova u krvi, slično kao što to čini povrće – objašnjava nam Filaković. Osim što mljekomat daje samo pravo, svježe mlijeko, ima i ekološku komponentu jer se dramatično smanjuje potrošnja ambalaže. Što se farmera tiče, po svoje mlijeko možete doći i s kanistrom ili zdjelicom s pahuljicama.

On se u biznis s automatima ubacio kada je shvatio da veliki proizvođači nemaju gotovo nikakav interes za otkup kozjeg mlijeka koje je proizvodio. Morao je pronaći nov model prodaje. Nije bilo lako, trebalo je šest mjeseci da bi mu nadležne službe izdale sve potrebne dozvole. Usput rečeno, u Sloveniji je takav model prodaje prisutan godinama i u cijeloj državi postavljeno je oko 150 automata za točenje mlijeka. U nas ih nema ni desetak. Ovih dana bit će postavljena još dva mljekomata u Splitu te po jedan u Zadru, Šibeniku i Puli.

Litra za šest kuna

Pozitivna iskustva farmera s mljekomatima doprla su i do nadležnih, pa više ne postavljaju administrativne barijere za postavljanje automata.

– Iskustva mljekara s mljekomatima su danas, nakon afere s aflatoksinima, nevjerojatno dobra i prodaja je izuzetno porasla. Vlasnik mljekomata u Splitu sve mlijeko, oko 250 litara, rasproda do 11 sati tako da je krenuo u nabavu novih 10 muznih krava… Dobra su iskustva i farmera koji je postavio mljekomat na tržnici u Karlovcu… – priča vlasnik tvrtke Filla. Tvrdi kako je uz dobru cijenu mlijeka od šest kuna po litri investiciju moguće vratiti u samo godinu dana.

Logika je jednostavna. Dati 5,5 kuna za industrijsko mlijeko s jedva 3 posto mliječne masti ili za 50 lipa više po litri uživati u punomasnom, ukusnom domaćem mlijeku koje, ako nam se i pokvari, ne bacamo nego dobivamo kiselo mlijeko.

Tako razmišljaju i brojni farmeri koji ovih dana namjeravaju uložiti u mljekomate, pa se čini da je pitanje vremena kada ćemo i u drugim gradovima Hrvatske po pravo, domaće mlijeko ići sa staklenim bocama ili čašicama.

A prvi mljekomat u Hrvatskoj postavio je Željko Pažulj, vlasnik farme muznih krava u Kupincu. Postavio ga je u Jastrebarskom i posao mu cvjeta. I on se na početku susreo s poteškoćama, kaže da nikome u Ministarstvu poljoprivrede nije mogao objasniti što je to mljekomat pa ih je, naposljetku, posjeo u automobil i napravio prezentaciju.

Oduševili su se. Danas kaže da mirne duše mljekomat može preporučiti svim farmerima koji više nemaju živaca za natezanje s industrijom i državom oko otkupne cijene.

Njegovih dvadeset muznih krava dnevno mu daje i do 200 litara mlijeka, no zalihe se ne stvaraju, jer ga Jaskani redovito, svakodnevno kupuju. Ubace šest kuna u automat, pripreme bocu i za tren imaju litru svježeg, domaćeg mlijeka.

Nema bacanja

Može se ubaciti i kuna, dvije, a aparat će izračunati koliko se za taj novac mlijeka može dobiti. Pa svatko tko šeta Jastrebarskim može bez problema, ako treba i usred noći, popiti čašu savršeno ohlađenog mlijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:28