VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

Mnoga druženja preselit će se iz restorana na dvorišta pa vrijedi naučiti odabrati vino primjereno prilici!

cropped shot of group of people clinking glasses of delicious red wine
 Lightfieldstudios
Dugo toplo ljeto je pred nama sudeći po najavama meteorologa. Prilika za roštilj neće nedostajati ni u Covid-19 okolnostima...

Za početak je važno izbjeći ona potpuno neprimjerena, a potom pokušati pronaći neka koja će cijeli doživljaj podići na višu razinu. Vina koja ne nosite sa sobom na roštiljanje su prije svega slatka i desertna vina. Slatkoća je zasitna i zatvara apetit, a, osim toga, slatka vina znaju imati nešto više sulfita od suhih, pa nisu namijenjena konzumaciji u većim količinama, što je za očekivati na opuštenim druženjima vikendom.

image
Group of people having their lunch outside on summer sunny day
Studiothreedots

Ako ste veliki ljubitelj slatkih vina i ne možete bez njih, ostavite bocu u hladnjaku i otvorite je u smiraj dana, prije nego što se gosti raziđu, te je servirajte u vidu dobro ohlađenog slatkog digestiva. Vina s visokim udjelom alkohola također nisu idealan izbor uz roštilj. Roštilj je neminovno vezan uz lijepo vrijeme i povišene temperature, zbog čega vino treba konzumirati oprezno i s mjerom te voditi brigu da redovno pijete vodu kako ne bi došlo do dehidracije. Visoko alkoholna vina u tome svakako ne pomažu pa ovo nije trenutak za dingač, amarone, sherry ili porto koji ste čuvali za posebne prilike. Ostala vina treba podijeliti prema tipu namirnica koje pripremamo:

Pileći bataci i krilca - traže bijelo vino poput graševine, unoaked chardonnaya, silvanca, škrleta, kraljevine, rizvanca, debita, maraštine i drugih vina novijeg datuma proizvodnje, s ugodno naglašenom kiselošću i primarnim voćnim aromama.

Svinjska vratina, ražnjići i drugi sočniji komadi svinjetine - trebaju rajnski rizling, pušipel, suhi rose od terana i druga vina s čvrstom kiselinskom kičmom.

Grill kobasice - su obično pikantnije i traže blaža vina, stoga su pinot sivi i traminac idealan izbor, ali i sva gore navedena bijela vina koja pašu s piletinom također funkcioniraju odlično, kao i mekaniji tip rosea od plavca malog ili merlota. Od crnih vina mogu samo ona bez tanina, poput portugisca ili pinot noira.

Pljeskavice, ćevapi i drugo miješano mljeveno meso - idu idealno uz sočnija crna vina, poput frankovke, jeftinijeg merlota, tribidraga, bazičnog babića ili džemastog pinot noira. Alternativa su još jantarna vina koja dobro pokrivaju zonu između bijelih i crnih vina.

Hamburgeri - uz babić, laganiji plavac mali, merlot, cabernet sauvignon, syrah, odležani teran.

Ramstek, biftek i drugi odresci - uz malo ambicioznije terane, sorte bordeaux blend, cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc, zatim malbec, odležanu frankovku i syrah.

Bijela riba, poput orade i brancina - uz malvaziju, pošip ili zreliji tip graševine. Idealno bi bilo da su vina malo odležana.

Losos - uz strukturirani suhi rose, pinot sivi punijeg tijela i pjenušce od pinota crnog.

Tuna - uz pinot crni, jantarna vina i strukturirani suhi rose.
Sitna plava riba - uz sočne crnjake s izraženim kiselinama poput plavine i frankovke ili uz mineralna bijela vina poput debita i malvazije.

Povrće - uz sauvignon, pinot sivi, aromatični pošip ranijih berbi, laganiji traminac.

All rounder vina - kad jednim vinom trebate pokriti široki dijapazon jela, a da ste ipak na sigurnom. Prije svega je to suhi rose, s njime je najteže promašiti kod ljetnog roštilja. Kod crnih su najsigurniji izbor pinot crni, frankovka, lasina i plavina, a kod bijelih pinot sivi, malvazija, dobra svježa graševina te mladi i pošip i chardonnay.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:51