Vinistra se pokazala

Mnoštvo je pohrlilo u Poreč na našu najcjenjeniju izložbu vina kako bi probali najbolja iz cijelog svijeta

 Merlo De Graia
Više od 80 vinara, posjetitelji iz čitavog svijeta, odlične radionice, najfinije delicije i sjajna atmosfera obilježili drugi dan 29. Vinistre


Kad se na jednom mjestu predstavljaju šampionska vina vinarija Kadum, Dobravac, Fakin i Benvenuti i ostali istarski vinski veterani, ali i relativno nova imena istarske vinske scene, takav se događaj ne propušta. Stoga ovog vikenda svi putevi vode u Poreč na Vinistru koja je i ove godine u dvorani Žatika okupila 80 istarskih vinara.

Atmosfera je sjajna pa ljubiteljima vina, među kojima su i strani gosti, nimalo ne smeta što se 29. izdanje najstarije i najcjenjenije izložbe vina održava na dvije trećine površine sportske dvorane. Dio je ograđen zbog ubrzanih priprema za Concours Mondial de Bruxelles koji se od 11. do 14. svibnja također održava u Poreču, a ovo najprestižnije svjetsko ocjenjivanje vina ima svoj izložbeni prostor na Vinistri. Na njemu je poprilična gužva jer nema vinoljupca koji ne želi degustirati neka od stotinjak najbolje ocijenjenih vina u svijetu.

image
Merlo De Graia

Nagrađene malvazije uz nagrađena svjetska vina

"Kao organizator sajma u Belgiji znam koliko truda i rada stoji iza ovakve manifestacije, no vidjeti toliko ljudi i poznatih istarskih vinarija na jednom mjestu uistinu je impresivno. Imao sam prigodu prije nekoliko godina prvi put kušati malvaziju i teran, dobro sam educiran što se tiče tih sorti, sudjelovao sam prošle godine i na Vinistrinom ocjenjivanju i moram priznati da sam zaljubljen u malvaziju i njezin širok spektar stilova, a jako mi se sviđaju Poreč i Istra", ističe Thomas Costenoble, direktor Concours Modnial de Bruxellesa.

Gužva je i na susjednom izlagačkom prostoru Svijeta malvazija na kojem se mogu kušati nagrađivana vina iz čitavog svijeta pristigla na ovogodišnje Vinistrino ocjenjivanje koje se slobodno može nazvati svjetskim natjecanjem ove sorte.

image
Merlo De Graia

"S obzirom na iznimno sušno razdoblje prošle godine svježe malvazije berbe 2022. bit će nešto kraćeg vijeka, one odležane iz 2020. i 2021. su u sjajnoj formi što su potvrdile platinaste medalje s ovogodišnjeg Svijeta malvazija. Odlični su i odležani terani iz 2019. i 2020., a i jako su dobri oni mladi, iz 2021. i 2022. iako ih je sve manje na tržištu jer se vinari odlučuju za odležane varijante", prokomentirao je simbole istarskog vinarstva poznati hrvatski sommelier i F&B manager Plave Lagune Emil Perdec, dobri duh Vinistre.

Vinistra završava u nedjelju u 19 sati, a organizatori za jubilarno 30. izdanje iduće godine najavljuju pravi spektakl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:15