Opozvane s tržišta

Mogu biti kobne: Odmah bacite ili vratite omiljene belgijske tamne čokolade s bademom i višnjom

 Instagram/Cachetchocolate
Obje organske tamne čokolade povlače se zbog mogućnosti povećane količine odavno poznatog toksina

Kako su izvijestili iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske opozivaju se belgijske Kim’s Chocolates - organska tamna čokolada sa 72 posto kakaa s bademom i organska tamna čokolada s 57 posto kakaa s višnjom i bademom, obje od 100 grama, zbog mogućnosti povećane količine mikotoksina - aflatoksina.

Organska tamna čokolada 72 posto s bademom je pod brojem L22343, s rokom trajanja do 9. ožujka 2024., a organska tamna čokolada 57 posto s višnjom i bademom je pod brojem L23067 i s oznakom najbolje upotrijebiti do 8. lipnja 2024.

Proizvod, naime, nije u skladu s Uredbom (EZ) o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani, stoji u priopćenju. Inače, aflatoksin je proizvod plijesni Aspergillus flavus. Riječ je o odavno poznatom toksinu, čija je struktura objavljena prije pedesetak godina kao i opasnost koju predstavlja za zdravlje u smislu razvoja malignih bolesti i smanjenja imunoloških funkcija organizma. To je dokazano u dobro kontroliranim kliničkim studijama, a najveće su provedena u područjima toplih i vlažnih klima, piše Pliva zdravlje.

"Kako se u slučaju aflatoksina radi o molekuli koja je termostabilna, nikakvi postupci termičke obrade (neće) ne mogu umanjiti njenu koncentraciju u namirnici. Stoga još jednom valja naglasiti da se ona akumulira u stanici, te da se ne može iz nje izbaciti", piše u spomenutom stručnom članku prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije, znanstvena savjetnica.

Inače, spomenute belgijske čokolade proizvodi Kim’s Chocolates NV, Tienen, Belgija, a na tržište stavlja Dupin d.o.o. iz Zagreba, a prodaje se u lancu trgovina Delicije. Iz Delicija su izvijestili da će potrošački koji su kupili navedene čokolade po njihovu povratu dobiti i povrat novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:05