Moja špajza: Meri Šilović

Meri Šilović, urednica priloga Slobodne Dalmacije ‘Vino’ i magazina ‘Maslina’ ove je godine na nedavno održanom Dalmacija Wine Expo-u u Makarskoj dobila nagradu za osobu godine, jedinu koja se na tom enogastro festivalu i dodjeljuje. Meri godinama bilježi sve što se događa na hrvatskoj vinskoj sceni, uživa u svom poslu, ali i u vrhunskim vinima i dobroj spizi, posebice svemu iz mora. Naravno, takvu hranu prate dobro maslinovo ulje i vino. Do mile volje uživa u sirevima na koje joj nikad nije žao potrošiti kunu više, a jedina namirnica koju si ne može priuštiti su kamenice jer je na njih alergična.

5 stvari koje uvijek imam u frižideru: jaja, maslac, panceta, kapare i teglica Ziganteove tartufate

uobičajeni doručak: svježi sok od naranče ili malo ananasa, turska kava, brzinska feta kruha, maslaca ili blagog sira – ne volim jake okuse ujutro

uobičajena večera: često pretjerana. Kad “zgužvani” novinarski dan završi, uplovi se doma i krene opuštanje…

kava ili čaj (i kakva ili koji)? Kava

idealan obrok: marinirani inćuni na rukoli, salata od poma i kukumara, friška riba na gradele, voćna salata od cate i lubenice

omiljeni restoran, gdje je: izvanredan Plavi podrum prijateljice Danijele Kramarić u Voloskom

najdraži kuhar: moja mama, nitko njene brujete i bakalare još nije prestigao

omiljeno alkoholno piće: dobro vino

omiljena namirnica: školjka brbavica

sve ima bolji okus s… malo vina i maslinova ulja

gastro-luksuz bez kojega ne mogu: nisam ovisnik ni o čemu

kod kupnje hrane rastrošna sam na… sireve, obožavam sireve sve, osim dimljenih

omiljeni kuhinjski gadget: dobar nož, izluđuju me tupi noževi

comfort food: maslac

lokacija za večeru iz snova: restorančići tik uz more po malo poznatim tihim uvalicama na Hvaru, Visu, Pelješcu…

čokolada ili voće? Oboje!

idealan desert: lagan, kremast, hladan, s malo trešanja ili jagoda i pinku čokolade

omiljeni začin: peršin! Naš svagdašnji, svi bi nešto egzotično, ali zamislite juhe, toćeve, ribu ili meso s gradela bez peršina…

najdraže hrvatsko maslinovo ulje: ulje oblice od maslina koje je davno moj dida posadio u Marini kod Trogira, pa ulja ginekologa dr. Vlatkovića, kolumnista Masline, pa ulja istarske buže…

omiljeno domaće crno i bijelo vino: kako kad i kako za što. Od crnih, na prvome mjestu markantni plavci mali, pa krasna Merlotina iz Konavala, izvanredan crni pinot iz Belja. Od bijelih, elegantni pošipi PZ-a Čara s Korčule, Plenkovića, Korta Katarine, bračke Stine…

omiljena vrsta sira: brački i paški

najdraža riba: škarpina, divlja komarča

kad netko kaže meso, ja pomislim na… pašticadu… nisam baš mesojed

omiljena vrsta i komad mesa: janjetina s ražnja, rebra, više da se zaigram oko kosti nego da se najedem

zabranjeni užitak: kamenice, alergična sam

junk kojemu ne mogu odoljeti: svakome mogu odoljeti

omiljena zimnica: ukiseljena domaća ljutika, ali to više nigdje nije moguće pronaći. Da se nije sjeme izgubilo?

što bih skuhala za romantičnu večeru: vongole (kućice) i brbavice na buzaru i još svašta

sastojci moje omiljene pizze… Pome, sir, panceta, gljive, artičoke

nikada ne jedem… tripice, ni mrtva!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 13:25