Moja špajza: Nicoletta Balija

Obitelj Nicolette Balije proizvodnjom maslinova ulja bavi se već 25 godina. Poljoprivredno gospodarstvo Balija je 100 posto žensko, a Nicoletta koja je nastavila obiteljsku tradiciju trenutno je jedina žena u Hrvatskoj koja se profesionalno bavi maslinarstvom. Ulje Balija je višesortno ekstra djevičansko ulje u kojem svaka sorta maslina svojom aromom u konačnici daje snažno, harmonično ulje koje je od 2006. prisutno u renomiranom svjetskom vodiču Flos Olei. Naravno, ulje je Nicoletti omiljeni začin bez kojega joj ne prođe ni jedan objed, a u čemu još bez zadrške uživa, na što je posebno slaba i koji je sadržaj njene špajze otkrila je Dobroj hrani.

5 stvari koje uvijek imam u frižideru:jaja, rajčice, kvasac, jogurt, pesto alla Genovese (moj domaći)

uobičajeni doručak: velika šalica kave s mlijekom i ponekad nešto slatko.

uobičajena večera: ako sam sama, žitarice, jogurt i voće, ako je društvo na okupu, onda gozba!

idealan obrok: negdje uz more ili u kampanji, glavno da je vani i baš kao i priroda idealan obrok je raznovrsan, zanimljivih okusa i polagan.

omiljeni restoran, gdje je: jedan je ovdje blizu u Istri, Vodnjanka u Vodnjanu, a drugi je malo dalje, Masseria Barbera (Minervino Murge, Puglia, Italija)

najdraži kuhar: tata!

omiljeno bezalkoholno piće: svježi sok od naranče

omiljeno alkoholno piće: Aperol orange

sve ima bolji okus s… vrhunskim uljem!

gastro-luksuz bez kojeg ne mogu: domaći istarski pršut kakav je pokojni nono sušio, svježa, tek pripremljena mozzarella s juga Italije, začini, belgijska čokolada.

kod kupnje hrane rastrošna sam na… mahniti shopping u Eataly u Torinu je pokazao da sam rastrošna na kvalitetnu hranu općenito.

omiljeni kuhinjski gadget: Kenwood Cooking Chef (hvala sekrvi!)

comfort food: tjestenina sa slanutkom i cherry rajčicom, a od slatkoga riža na mlijeku sa vanilijom.

lokacija za večeru iz snova: na plaži, samo jedan stol, malo društvo, bosih stopala ukopanih u vulkanski pijesak, pun Mjesec, dobro društvo i kuhar koji se razbacuje ribom … bilo je to u Sant’Angelo, otok Ischia.

čokolada ili voće? Čokolada definitivno!

omiljeni začin: ulje, to se podrazumijeva, ali volim imati uvijek pri ruci ljutu papričicu, fini papar i bosiljak.

najdraže hrvatsko maslinovo ulje: hmmm… možda Balija?!

omiljena vrsta sira: paška ovčja skuta, prava svježa mozzarella (pritom ne mislim na one iz vrećice), koziji sir sa stancije Kumparička i malo stariji parmiggiano reggiano od mlijeka crvenih krava (pasmina reggiana)

najdraža riba: list, zubatac i grancevola

kad netko kaže meso, ja pomislim na… biftek s tartufima!

zabranjeni užitak: apsolutno ništa! Imam hednističku forma mentis… I zahvalna sam roditeljima koji su mi prenijeli takav pristup životu.

što bih skuhala za romantičnu večeru: nešto lagano i nježno: carpaccio, kvarnerski škampi, prvo sirovi pa na žaru i za kraj panacotta sa šafranom Suavis iz Labina!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 23:09