Morska špajza s okusom hobotnice

Najfiniji recepti za kraljicu mora

Piše i snima: Zlatko Gall

Sada je njihova sezona! Jer s početkom ljeta pa sve tamo do studenoga hobotnice se najlakše love. “Loviti ih je lakše nego lignje i sipe jer napadaju sve što se iole mrda osim – tko zna zašto – trpa! Zato se alati za njihov lov mogu načiniti praktički od bilo čega i na mali milijun načina. Nekada se uglavnom lovila na ribu ili raka vezane za strunu, ali danas se uglavnom lovi varalicama.

Važno je znati:

”No, bez obzira čime se lovila, najvažnije je to raditi na samom dnu, s obale ili iz plovila”, napisao je ovih dana Šime Duvančić u Slobodnoj Dalmaciji, koja je lovu na hobotnice posvetila čak dvije stranice. Ne bez vraga jer je hobotnica – posebno ovi ljetni primjerci kapitalci – vraški ukusna. No, što dalje kad ste hobotnicu sami ulovili u moru ili – kako ironično kažu Splićani – “na punti od takujina”, odnosno kupili ju u ribarnici? Hobotnica ispod peke je zakon. No, što ako vam se u vruće dane ne da biti uz vatru ili zagrijanu pećnicu? Tada hobotnicu očito valja kuhati.

Zaboravite dugotrajno lupanje hobotnice drvenim batom ili mit o kuhanju zajedno s par plutenih čepova. Ako želite da vam hobotnica bude mekana, tada ju je najbolje zalediti preko noći, a onda odmrznutu kuhati u vodi (nikad ne stavljajte sol!). Najprije na jakoj, a onda na srednje jakoj vatri, dok ne omekša. Drugi je, prema osobnom sudu i guštu i najbolji način kuhanja, koji daje sjajne rezultate, upotreba ekspres-lonca.

Hobotnica iz lonca

Odmrznutu (ili svježu) hobotnicu narežite na nekoliko većih komada pa ju u ekspres loncu zajedno sa 1 dcl maslinova ulja kuhajte na srednje jakoj vatri od 45 minuta do sat vremena (ako je riječ o hobotnici od 2 kg). Po potrebi – nakon što ste kuhali je li posve smekšala, a svi narezani dijelovi pocrvenjeli – držite na vatri otvorenog poklopca još petnaestak minuta. Na pola kuhanja u lonac možete dodati i oguljeni krumpir narezan na prst debele ploške, pa će se i on skuhati u soku hobotnice i biti čudesno ukusan. Uzgred, dobili ste tako i sjajno jelo kojem treba samo joπ malo doraditi okus i posuti ga narezanim listom peršina.

Kuhana hobotnica u karakterističnom crvenom umaku od vlastitog soka i maslinova ulja može se dalje spremati na salatu, ali i na bezbroj drugih načina.

Hobotnica s palentom

Hobotnica sa šalšom

Ovo ukusno jelo je idealno za dan poslije, ako vam je u hladnjaku preostalo štogod kuhane hobotnice ili šalše od poma.

Hobotnica na salatu

Hobotnica ispod peke

Hobotnica ispod peke ultimativan je zgoditak morske kuhinje. Naravno, ako niste u mogućnosti raditi peku, na isti način hobotnicu možete pripremati i u pećnici pokrivenu folijom ili poklopcem ako je riječ o vatrostalnoj posudi za pečenje.

Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 09:02