ZA LJUBITELJE PAŠTE

Možete zaboraviti na sve ostalo, ovo je savršena tava za pripremu tjestenine

 Luchezar
Tava za završavanje tjestenine bit će više nego koristan dodatak u kuhinji svakog ljubitelja dobre pašte

Iako ste do sada možda tjesteninu pripremali koristeći različito posuđe koje vam se u tom trenutku našlo pri ruci, mogla bi vas zainteresirati činjenica da ona može biti još bolja koristite li tavu određene dubine, napravljenu od posebnog materijala. Najbolje od svega, tava kakvu za pripremu omiljene paste koriste i Talijani dostupna je i u domaćim trgovinama i neće vas koštati previše, a pomoći će vam da tjesteninu od sada pripremate na još malo višoj razini.

image
Gmvozd

Kod pripreme tjestenine izrazito je važno dobro je povezati s umakom. Upravo će vam zato gastro znalci i chefovi gotovo uvijek savjetovati da je iz vode izvadite nešto prije kraja pa je zatim završavati u odabranom umaku. Bez obzira pripremate li gustu varijantu od gljiva ili divljači ili pak jednostavne varijante umaka s maslacem i začinskim biljem, završavanje na tavi uz dodatak škrobne vode u kojoj se tjestenina kuhala stvorit će ljepljiv i gust umak, upravo onakav kakav treba biti. Da biste to izveli na ispravan način, trebat će vam duboka tava kojom ćete na najbolji način doći do najslasnijeg rješenja.

Riječ je o dubokoj aluminijskoj tavi kakvu Talijani nazivaju "la mantecatura" ili "una padella per mantecare" i služi za završavanje tjestenine. Kada je kuhana, dodajte je umaku kuhanom u ovoj tavi pa sve zajedno dobro protresite. Zbog visokih stijenki i same širine tjestenina neće ispadati po štednjaku, a uz nekoliko jednostavnih pokreta ruku promiješat ćete je daleko bolje nego biste to učinili s bilo kojim drugim kuhinjskim pomagalom. Ono što ovu tavu čini još posebnijom jest i činjenica da je napravljena od aluminija pa tako nije preteška i jednostavna je za korištenje.

image
Alvarez

Dobro je spomenuti i kako ovakva tava nije pogodna za dugotrajnu priprema umaka, posebice ne onih kiselkastih poput, primjerice, umaka od rajčice. Tako je umak najbolje pripremiti u klasičnoj tavi debelog dna, a zatim ga zajedno s tjesteninom završiti na aluminijskoj. Iako se na prvu možda i ne čini kao dobro ulaganje, onima koji tjesteninu pripremaju i do nekoliko puta tjedno svakako će biti koristan kuhinjski dodatak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:54