EVO O ČEMU JE RIJEČ

Multivintage koncept početak je najnovije ere u vinariji cijenjenog plešivičkog vinara Franje Kolarića

Na okupljanju u zagrebačkom restoranu ManO2, poznati plešivički vinar predstavio je nova vina iz linije Coletti multivintage

Ovog četvrtka, 4. travnja, u zagrebačkom restoranu ManO2 predstavljena su četiri vina iz linije Coletti multivintage, iza koje stoji cijenjeni plešivički vinar Franjo Kolarić. Za hranu je bio zadužen chef Hrvoje Kroflin sa svojim timom, dok je uparivanje vina i hrane odradio sommelier restorana ManO2 Marko Rundek. Okupljeni su imali prilike kušati četiri vina iz linije Coletti multivintage te dva standardna vina vinarije Kolarić - Coletti Pinot Grigio iz 2023. godine i Coletti Pinot Noir iz 2020. godine.

image
Igor Glavaš/
image
Igor Glavaš/
image
Igor Glavaš/

Osim toga, kao iznenađenje večeri, gostima su se točila i dva vina koja je Franjo Kolarić napravio na početku svoje karijere, kada je prije 26 godina vinariju preuzeo od svog oca. Prvo vino iznenađenja bilo je Kolarić Silvanac Zeleni iz 1997., prvo buteljirano vino i prva berba Franje Kolarića, a drugo vino iznenađenja je bio cuvée Ivana Kraljica 2013., nazvano po Franjinoj supruzi Ivani Kolarić, koje je 2014. pušteno na tržište kao prvo vino linije Coletti i koje je označilo začetak nove ere vinarije Kolarić.

Dobro je spomenuti kako vina za restoransko tržište od tada izlaze pod nazivom Coletti, dok se vina za retail tržište i dalje plasiraju pod nazivom Kolarić.

image
Igor Glavaš/

Inače, Coletti multivintage concept je začetak najnovije ere u vinariji Kolarić. Franjo Kolarić je, u želji za standardizacijom izgleda svojih najambicioznijih vina, posegnuo za nesvakidašnjom metodom miješanja vina iz različitih berbi. Na taj je način u vina unio autorski pečat i dao im dodatno na slojevitosti, izdržljivosti i finesi. S obzirom na to da je posebna pažnja posvećena odabiru ciljanih omjera svježijih i odležanijih vina, svako vino iz linije Coletti multivintage donosi dozu svježine i posjeduje razvijene kremaste i pikantne tonove.

image
Igor Glavaš/

U liniji vina Coletti multivintage nalaze se Coletti Il Grande Vecchio, višesortni blend starih plešivičkih sorti šipelj, kraljevina, žuti plavec i štajerska belina, zatim Coletti Oro Bianco Chardonnay, dobiven od sorte chardonnay uzgojene na položaju Radenci, a tu je i Coletti Francesco Grande, napravljeno od sorta pinot sivi (pinot grigio), što je ujedno sorta po kojoj je vinarija Kolarić naširoko prepoznata. Osim što pinot sivi Francesco Grande dolazi iz tri berbe, još je i kombinacija različitog tipa dozrijevanja jer je dio vina dozrijevao u inoksu, a dio u velikom korištenom drvu kapaciteta od 2.000 litara.

image
Igor Glavaš/

Na kraju, posljednje vino iz linije Coletti multivintage zove se Coletti Amfora Pinot Grigio i radi se o sorti pinot sivi iz berbi 2021. i 2022. Vino iz berbe 2022. je po fermentaciji macerirano godinu dana u gruzijskoj amfori i potom je još odležalo 6 mjeseci u drvenoj bačvi, dok je vino iz berbe 2021. samo djelomično (50%) macerirano u amfori.

Više o vinima iz ove linije, ali i o radu Franje Kolarića i njegove vinarije čitajte u novoj kolumni Saše Špiranca u Nedjeljnom Jutarnjem, a potom i na portalu Dobra hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:59