IDEJA ZA IZLET

Na 3 sata od Zagreba: vikend u Budimpešti, restoran s Michelinovom zvjezdicom i ručak od 150 kn

 Bergadder Pixabay/
Ako planirate izlet u Budimpeštu, posjetite restoran s Michelinovom zvjezdicom koji nudi jela po prihvatljivim cijenama

U slučaju da još uvijek nemate posebnih planova za izlet ovog vikenda, razmislite o tome da sjednete u auto i zaputite se na dvodnevni izlet u Budimpeštu. Tamo vas, naime, osim kürtőskalácsa, sjajnih gulaša i druge tradicionalne hrane, čeka i gastronomsko iskustvo uživanja u restoranu s Michelinovom zvjezdicom po više nego pristupačnim cijenama. Govorimo o restoranu Essencia koji je portal Fine Dining Lovers nedavno uvrstio na listu mjesta na kojima možete jesti odličnu hranu do 30-ak eura. Michelinova zvjezdica, koju je Essencia dobila 2021. godine, samo je dodatan plus.

image
Ferenc Meszaros/essência Restaurant - Tiago & Éva Facebook/

ŠTO TREBATE ZNATI O OVOM MJESTU?

Restoran Essencia smješten je u Budimpešti, u Sas ulici, a otvorio ga je mladi par, Tiago Sabarigo, koji inače dolazi iz Portugala, i Éva Jenei iz Mađarske. Meni u Essenciji odraz je njih samih pa tako nude portugalski, mađarski te fusion meni u kojem spajaju ponajbolje od obje kuhinje.

Dobro je dodati i kako je Tiago Sabarigo, prije otvaranja vlastitog restorana, radio i na mjestima kao što su Petrus by Gordon Ramsay i Ritz Four Seasons u Lisabonu, a na službenoj stranici restorana stoji i kako se u svojim jelima voli igrati okusima i teksturama. Dok je Tiago kuhao, Eva se godinama bavila ugostiteljstvom, najveći dio karijere provela je u velikim hotelima, a zatim je, nakon 10 godina usavršavanja, napustila posao i s Tiagom otvorila Essenciu.

image
Essência Restaurant - Tiago & Éva Facebook/

Essencia je danas casual fine dining restoran s jednom Michelinovom zvjezdicom, cjenovno vrlo pristupačan i svakako vrijedan posjete kada se u Budimpešti zateknete umorni i gladni od dugotrajnog razgledavanja. Rezervacije su, naravno, poželjne.

image
Dancsecs Ferenc/essência Restaurant - Tiago & Éva Facebook/

ŠTO SE NUDI I KAKVE SU CIJENE?

Ono zbog čega je upravo portal Fine Dining Lovers istaknuo ovaj restoran jest činjenica da nude ručak po vrlo pristupačnim cijenama, već od 25 eura po osobi. Zavirili smo na njihov meni, koji možete pronaći na službenoj stranici restorana, i otkrili kako je ponuda više nego zanimljiva. Za predjela tako nude jela poput juhe od krumpira, losos pastrvu s komoračem i grejpom i terinu s cvjetačom i zelenom jabukom. Cijene predjela kreću se od 50-ak do stotinjak kuna.

Među glavnim jelima nude, primjerice, kombinacije svinjetine, krumpira i cikle ili pak janjetinu s graškom i karameliziranim jogurtom. Za glavna jela morat ćete izdvojiti između 80-ak kuna pa sve do otprilike 150 kuna. Nude i nekoliko jela s potpisom cijene kojih ne prelaze 150 kuna, a od deserata, između ostalog, nude Evin tart od limuna, pitu s rabarbarom i jabukama i pladanj sa sirevima. Cijene se kreću od 50-ak kuna do 100 kuna.

A ŠTO ZA VEČERU?

Osim ručka, ovdje možete uživati i u večeri u sljedovima. Nude tako meni od 5 i 6 sljedova po cijeni od otprilike 550, odnosno 640 kuna. Uz to možete odabrati i opcije sparivanja jela s vinima te s bezalkoholnim pićima. Popis jela koja su uključena u meni možete pogledati ovdje. Kada se nađete na njihovoj stranici svakako pogledajte i popis održanih i nadolazećih događaja, neki od njih uključuju gostovanja sjajnih chefova pa, u slučaju da posjet Budimpešti zakažete na neki od odabranih datuma, možete ga učiniti još uzbudljivijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:23