I poučno i zabavno

Na 9. Festival maslina u Sheratonu stiglo 308 uzoraka ulja, neka među njima moći će se i kupiti

 Srećko Niketić/Cropix
Okupit će se ovdje idućeg vikenda stručnjaci, znanstvenici i ljubitelji maslinovog ulja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan


U zagrebačkom hotelu Sheraton 9. i 10. ožujka održat će se 9. Festival maslina na kojem će se predstaviti 40-ak izlagača, najavili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare predstavnici Udruge Zagrebački maslinarski institut, organizatora manifestacije.

Cilj je tog festivala, kako je istaknuto, približiti maslinu i maslinovo ulje Zagrebu i omogućiti građanima prepoznavanje i kupnju najkvalitetnijih ekstra djevičanskih maslinovih ulja proizvedenih u Hrvatskoj, izvijestila je Hina. Također, kroz niz stručnih predavanja govorit će se o nutritivnoj i zdravstvenoj dobrobiti korištenja maslinova ulja. U sklopu Festivala će se održati i stručni skup o brendiranju Hrvatske kao zemlje vrhunskih maslinovih ulja.

image
Unsplash

"Svake godine radimo na podizanju svijesti o važnosti i bogatstvu maslinarstva", kazao je predsjednik Zagrebačkog maslinarskog instituta Srećko Gross, istaknuvši da Festival postaje epicentar susreta gdje se otvara prostor za dijalog, edukaciju i istinsko uživanje u vrhunskim okusima maslinovog ulja. Prilika je to za razmjenu znanja i iskustava te jačanje veza među ljubiteljima maslina i stručnjacima u tom području, rekao je Gross te pozvao sve zainteresirane da posjete festival.

image
Nataša Sundara/Cropix

Na festivalu će se okupiti stručnjaci, znanstvenici i ljubitelji maslinovog ulja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan. Festival je, kako je rečeno, privukao velik broj proizvođača maslinovog ulja koji su dostavili 308 uzoraka maslinovog ulja za detaljno ocjenjivanje. Ta brojka odražava raznolikost i bogatstvo maslinarske scene, a za ocjenjivanje uzoraka zadužen je stručni tim senzorskih analitičara iz udruge OLEA Zadar.

Tim je proveo kemijsku i senzorsku analizu uzoraka kako bi ocijenio kvalitetu proizvoda, a rezultati će biti javno objavljeni večer uoči samog festivala na svečanom proglašenju, nakon čega će biti dostupni na službenim stranicama. Veliki broj nagrađenih maslinovih ulja posjetitelji će moći kušati tijekom dvodnevnog festivala u Zagrebu.

DOBRO JE ZNATI

Na prodajnoj izložbi u okviru Festivala prosječno sudjeluje 30 – 40 OPG-ova koji nude maslinovo ulje, druge proizvode od maslina, ali i proizvode koji se sljubljuju s njim, kao što su sir, vino, suhomesnati proizvodi, med i slastice. Na izložbi se također nude sredstva za maslinarstvo, zaštitu i gnojidbu, te oprema i alati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 08:17