KOMAD POVIJESTI

Na aukciji je pažljivo očuvan komad vjenčane torte Charlesa i Diane iz 1981. godine

 Avalon/Profimedia/
Komad vjenčane torte princa i princeze od Walesa naći će se na aukciji - 40 godina od njihova sudbonosnog "da"

Obljetnica kraljevskog vjenčanja iz bajke, kada je nasljednik britanske krune oženio sramežljivu 20-godišnju lady Dianu Spencer, 29. srpnja 1981. u londonskoj Katedrali svetog Pavla, pada upravo u četvrtak. No njihova bračna sreća neće dugo potrajati: razdvojili su se 11 godina kasnije, 1992., te službeno razveli 1996. godine.

Velika kriška glazure i podloge od marcipana s jedne od 23 službene svadbene torte sadrži šećerni preljev kraljevskog grba u zlatnoj, crvenoj, plavoj i srebrnoj boji. Dobila ga je Moyra Smith, članica kućanstva kraljice majke u Clarence Houseu, koja je sačuvala preljev prozirnom folijom. Držala ga je u starom cvjetnom kalupu za torte i zalijepila na poklopac rukom izrađenu etiketu s natpisom: "Pažljivo postupati - vjenčana torta princa Charlesa i princeze Diane (sic)", koju je potpisala i datirala.

image
Dominic Winter/mega/The Mega Agency/Profimedia/Dominic Winter/mega/The Mega Agency/Profimedia

Obitelj Smith prodala je komad torte 2008. kolekcionaru, no on se još jednom sada pojavljuje na aukciji, koja se poklapa s 40. godišnjicom kraljevskog vjenčanja.

Chris Albury, aukcionar i viši procjenitelj za aukcijsku kuću Dominic Winter Auctioneers iz Cirencestera, u Gloucestershireu, rekao je s tim u vezi: "Čini se da je u potpuno istom dobrom stanju kao i kad je prvotno prodan, ali savjetujemo da ga ne jedete".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 08:15