NOVO MJESTO

Na Dolcu odnedavno možete kupiti beskvasni kruh, a ovdje nude i fantastičnu poticu s orasima, evo detalja

 Privatna Arhiva /
Kiosk Domačije Kmečki Hram na Dolcu je otvoren prije mjesec dana, a danas smo napokon isprobali nekoliko njihovih proizvoda

Nakon kraće pauze, subotu ujutro ponovno smo odlučili iskoristiti za obilazak tržnice Dolac i ugodno se iznenadili kada smo u jednom od redova u unutrašnjem dijelu tržnice, među mesnicama i drugim kioscima, naišli na jedan novi. Istog nas je časa privukao natpis na kojem je stajalo "beskvasni kruh", a potom smo uočili kako se iza pulta nalazi i nekoliko starinskih kolača.

Iza novog mjesta na Dolcu stoji mali slovenski proizvođač, OPG Domačija Kmečki Hram iz Kostanjevice na Krki, a kako su nam otkrili u kratkom, usputnom razgovoru, s prodajom na najpoznatijoj zagrebačkoj tržnici krenuli su prije mjesec dana. Nude nekoliko vrsta beskvasnog kruha pa tako ovdje možete kupiti, primjerice, kruh napravljen od sto posto raženog brašna, kamuta, zobenog, heljdinog ili kukuruznog brašna.

image
Privatna Arhiva /

Nude i makovnjaču i orahnjaču, kiflice s punjenjem od sira, malina ili maka, međimursku gibanicu, a najviše nam se svidjela njihova potratna potica. Riječ je o starinskom kolaču koji se sastoji od dva posebno meka, sočna biskvita, oraha i skute, a zatim se, po želji, natapa voćnim likerom kako bi bio još sočniji i bogatiji. Nakon što smo komad potice isprobali na štandu, vrlo brzo vratili smo se po još jedan pa uzeli i kukuruzni kruh te kiflicu s makom.

image
Privatna Arhiva/

Kiflica je bila meka i sočna, s finim punjenjem, ali bismo ipak voljeli da ga je bilo malo više, dok je beskvasni kukuruzni kruh nešto teži i zbijeniji, poput kakvog jednostavnog, gustog biskvit kolača, točno onakav kakav ovakav tip kruha i treba biti. Dobrog je okusa, iako bismo možda voljeli da je slaniji, ali kada na njega dodate maslac s malo soli, domaći džem od marelice ili šljive ili kakvu finu šunku, to zapravo ne predstavlja nikakav problem. Kako smo saznali, kruh rade od brašna s mlina, ne koriste aditive i konzervanse i dobivaju ga dugom fermentacijom i tradicionalnim metodama pečenja.

image
Privatna Arhiva/

Račun za sva tri navedena proizvoda platili smo 5,50 eura. Kiosk Domačije Kmečki Ham na tržnici Dolac otvoren je svakog dana, a osim ovdje, kruh, peciva i slastice prodaju i na ljubljanskoj tržnici.

Osim prodaje kruha na Dolcu, kako smo saznali, Domačiju Kmečki Hram možete posjetiti i na imaju u Kostanjevici na Krki pa tamo uživati u domaćim jelima kao što su pečena patka, purica, jela od divljači i pečenja, ali i u domaćim kobasicama i tradicionalnim slasticama toga kraja. Nude i nekoliko vrsta domaćih likera, brašno s njihovog mlina i organizaciju piknika u prirodi. Otvoreni su svake nedjelje i praznicima, a rezervacije su itekako poželjne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 10:33