LUBENICA VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTA

Na društvenim mrežama svi luduju za ovim začinom, dobar je u slanim jelima, ali još bolji na omiljenom ljetnom voću

 Unsplash/
Ako ga još niste probali, ljeto je idealno vrijeme da tajín uvedete kao dodatak svojim jelima
Ako ga još niste probali, ljeto je idealno vrijeme da tajín uvedete kao dodatak svojim jelima

Tajín je poznata meksička mješavina začina od sušene čili papričice, limete u prahu i soli. Ima blago kiselkasto, slano, ljutkasti okus i najčešće se koristi kao ona jedna komponenta koja će podići jelo i dati mu dozu svježine. Posljednjih je godina veliki hit na društvenim mrežama, posebice u nadolazeće ljetno vrijeme, jer se, osim uz slana jela, odlično slaže i uz omiljene ljetno voće. U Meksiku tako nije neobično da se malo tajína posipa po mangu, ananasu, lubenici, čak i narančama, a ljubitelji koktela s ovom su se mješavinom možda već susreli i kada su u boljim barovima naručili margaritu.

image
Unsplash/

Osim toga, odličan je, lagan i svjež dodatak krastavcima i kukuruzu, dodaje se u marinade, a neki ga vole poslužiti čak i sa svježe pečenim kokicama.

Zanimljivo je i manje poznato da je Tajín inače brend iz Meksika, ali je toliko popularan da se sam naziv koristi općenito za mješavinu začina, bez obzira je li riječ o originalu ili je, primjerice, radite sami.

image
Pexels/

Kod nas je tajín dostupan u trgovinama specijaliziranim za internacionalnu kuhinju, kao što je, primjerice, Pekinška patka, gdje smo ga nedavno kupili po cijeni od oko 6 eura. Ipak, u slučaju da vam takve trgovine nisu lako dostupne, tajín možete napraviti i sami.

image
Unsplash/

Jednostavno pomiješajte dvije žlice čilija u prahu, dodajte jednu žlicu korice limete u prahu, žlicu soli, pola žličice šećera i malo kumina ili slatke ili dimljene paprike, za još bogatiju aromu. Sve zajedno pomiješajte i držite u ormariću sa začinima do šest mjeseci. Iako vjerujemo da ćete ga potrošiti i prije toga, posebice uz mjesece hladnih lubenica i dinja koji tek dolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 15:25