Tajín je poznata meksička mješavina začina od sušene čili papričice, limete u prahu i soli. Ima blago kiselkasto, slano, ljutkasti okus i najčešće se koristi kao ona jedna komponenta koja će podići jelo i dati mu dozu svježine. Posljednjih je godina veliki hit na društvenim mrežama, posebice u nadolazeće ljetno vrijeme, jer se, osim uz slana jela, odlično slaže i uz omiljene ljetno voće. U Meksiku tako nije neobično da se malo tajína posipa po mangu, ananasu, lubenici, čak i narančama, a ljubitelji koktela s ovom su se mješavinom možda već susreli i kada su u boljim barovima naručili margaritu.
Osim toga, odličan je, lagan i svjež dodatak krastavcima i kukuruzu, dodaje se u marinade, a neki ga vole poslužiti čak i sa svježe pečenim kokicama.
Zanimljivo je i manje poznato da je Tajín inače brend iz Meksika, ali je toliko popularan da se sam naziv koristi općenito za mješavinu začina, bez obzira je li riječ o originalu ili je, primjerice, radite sami.
Kod nas je tajín dostupan u trgovinama specijaliziranim za internacionalnu kuhinju, kao što je, primjerice, Pekinška patka, gdje smo ga nedavno kupili po cijeni od oko 6 eura. Ipak, u slučaju da vam takve trgovine nisu lako dostupne, tajín možete napraviti i sami.
Jednostavno pomiješajte dvije žlice čilija u prahu, dodajte jednu žlicu korice limete u prahu, žlicu soli, pola žličice šećera i malo kumina ili slatke ili dimljene paprike, za još bogatiju aromu. Sve zajedno pomiješajte i držite u ormariću sa začinima do šest mjeseci. Iako vjerujemo da ćete ga potrošiti i prije toga, posebice uz mjesece hladnih lubenica i dinja koji tek dolaze.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....