U mediteranskom ambijentu splitskog restorana Dvor, smještenog na samoj obali mora, i poznatog kao jedno od najistaknutijih mjesta domaće restoranske scene, Punta Greca 2022 nastavlja svoje predstavljanje. Ovaj, kako ga nazivaju, vrhunski merlot dolazi iz vizionarske istarske vinarije Medea, koja je ovom prigodom nastavila svoju seriju ekskluzivnih predstavljanja vina, ovaj put u Dalmaciji - uz vrhunsku gastronomiju, renomirane uzvanike i strastvenu priču o terroiru i vinarskoj filozofiji.
"Punta Greca 2022 rezultat je upravo takvog promišljenog pristupa. Grožđe je ručno brano, uz pomnu selekciju na stolu, zatim macerirano u inox vinifikatorima i podvrgnuto malolaktičnoj fermentaciji. Slijedilo je 12 mjeseci odležavanja u barrique bačvama od 225 litara, potom dodatnih 12 mjeseci u inoks spremnicima i još šest mjeseci u boci. Berbu 2022. obilježili su topli i suhi vremenski uvjeti s povremenim oborinama te iznimne temperaturne oscilacije u rujnu koje su pridonijele očuvanju svježine, kompleksnosti aroma i zrelosti tanina", naglasio je Marko Krstačić, glavni enolog vinarije koji je uz Sandru Marček i Miju Ćaletu bio domaćin večeri.
Za kulinarski dio večeri bio je zadužen jedan od najistaknutijih hrvatskih chefova, Hrvoje Zirojević, chef restorana Dvor, koji je za ovu prigodu pripremio meni u pet sljedova, u kojem je svako jelo pažljivo sljubljeno s odabranim vinima iz Medeine kolekcije, kulminirajući upravo Punta Grecom. Svaki tanjur bio je ispraćen njegovim osobnim obrazloženjem - pričom o inspiraciji, okusu i povezanosti s vinom koje ga prati.
Večera je započela nježnim saurem od srdele, uz svježu Medea Malvaziju 2024. Nakon toga uslijedio je ceviche od škampa, capesante i bijele ribe s citrusima, uparen s elegantnom Malvazijom Montiron 2022. Treći slijed donio je kompleksne okuse tuninog canelona punjenog jetrom od mola i ikrom morskog ježa, uz Malvaziju Montiron 2023.
Konačno, uz raviole punjene domaćim pivcem poslužena je i Punta Greca 2022. Nakon toga slijedio je još goveđi "mulam" u umaku od reduciranog povrća i domaćeg prošeka, uz mille-feuille od krumpira, praćen Punta Grecom 2020.
Uz domaćine Kristijana Floričića i tim iz Medee, ovoj večeri prisustvovali su neki od najuglednijih ugostitelja splitskog područja, a premijera Punta Grece u Splitu još je jednom potvrdila ono što istinski zaljubljenici u vino već odavno znaju - veliko vino se ne događa preko noći. Ona nastaje polako, u tišini vinograda, u strpljenju koje ne traži prečace i u dubokom poštovanju prema zemlji. Vino poput Punta Grece ne proizvodi se - ono se stvara, godinama, pažljivo i promišljeno, u svakom koraku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....