FOOD TRUCK FESTIVAL

Na Jarunu je počela manifestacija koja slavi pokretnu gastronomiju!

Tekka Truck

Šareni kamiončići parkirani uz cestu ispred kojih se stvaraju redovi gladnih ljudi, a u kojima na užarenim pločama cvrči meso, svoju popularnost u Americi zapravo duguju prošloj recesiji koja je povećala potražnju za jeftinijim i brzim obrocima, a brojnim kuharima onemogućila pokretanje vlastitih restorana.

image
Pivovara Medvedgrad


I dok su američki food trucksi danas već dio ulične kulture, kod nas je tek u zadnjih godinu dana taj trend uhvatio maha pa se stari Volkswagen busevi pretvaraju u mobilne pivnice i kombiji u kuhinje, dok su pravi zagriženici poput Mojmira Žuvele iz brenda BarBaQ ili Filipa Eterovića iz Munchyja svog limenog ljubimca dali izraditi po mjeri. Iako su se food trucksi do sada pojavljivali tek tu i tamo po glazbenim i gastro festivalima, nikada ih se još nije našlo više na istom mjestu. Sve do sada!

image
Organizatori festivala
Dora Šarić


U srijedu 1. srpnja na Jarunskom jezeru, na prostranoj livadi pokraj kultnog zagrebačkog kluba Aquarius, u sklopu prvog izdanja Food Truck festivala naći će se osam kamiona različitih veličina i oblika, iz kojih će se širiti mirisi fine hrane i u kojima će se točiti osvježavajuća pića. Sama ideja za festival nastala je nakon što su dobro uigranom timu agencije A4, odnosno organizatorima popularnog Fresh Island festivala koji se od 2012. održava na Pagu, zbog Covida-19 propali svih ljetni planovi. Suočeni s otkazivanjem njihova glavnog projekta, kao i druga dva glazbena festivala koja su planirali, Phat Phillie, Medo, Bizzo, Senka i Stu, odnosno Filip Ivelja, Adnan Mehmedović, Pero Radojčić, Senka Kulenović i Damir Stupnišek napokon su se odlučili poigrati s festivalskom ponudom u Zagrebu. No, ovaj put im je umjesto glazbe hrana u fokusu pa smo porazgovarali s Filipom Iveljom o želji da okupe food truckse na istome mjestu, kao i o tome što posjetitelje sve čeka idući tjedan.

image
BarbaQ burgeri
Violeta Juras

- Kako svi volimo restorane, a često putujemo po svijetu i glazbenim festivalima na kojima su food trucksi standard, pomislili smo, kad već ne možemo na more, zašto ne bismo doveli festival na zagrebačko more! Potreseni potresom, htjeli smo se maknuti iz centra i napraviti nešto ovdje na Jarunu. Svi ga uzimamo zdravo za gotovo i neiskorišten je pa smo stoga cijelom Zagrebu i kvartovima uz Jarun odlučili ponuditi nešto malo drugačije i pritom rasteretiti centar - istaknuo je Ivelja.

image
Zlatni medvjed

Food Truck festival je prvi svoje vrste, a za premijerno izdanje Ivelja se s kolegama okrenuo svojim prijateljima u pokretnoj gastronomiji, kao što je upravo Mojmir Žuvela, čiji je BarBaQ kamion ozbiljna kuhinja sa smokerom u kojoj će pripremati burgere i gyoze s trganom svinjetinom. U Piaggio kuhinjici naziva Apululu Nizozemac Richard Heinse kuhat će indonezijsku hranu za dašak egzotike. Na suncu će zasjati i Munchy Filipa Eterovića koji će posjetiteljima ponuditi wrapove odnosno tortilje, pri čemu je jednu odlučio ubaciti i u duboko ulje. A sve kako biste mogli napravili dobru podlogu za kušanje koktela, vina i piva pivovare Medvedgrad. Naime, iz kamiona Medvedgrada teći će pet vrsta piva - Zlatni medo, Hladno pivo, Baltazar, Pšenično i Dva klasa. Za slastice je zadužen Ivan Erak u Happy Bike postaji, koji će raditi posebne palačinke i zapečene domaće štrukle s bobičastim voćem. Ledeno osvježenje donose i popularni sladoledi Ben & Jerry’s.

image
Mojmir Žuvela


- Prilagođavamo se situaciji iz dana u dan i tjedna u tjedan, svi smo malo zabrinuti, a opet mislimo da Zagrebu ovakve stvari trebaju da se malo opusti. Inače su svi ovi food trucksi uvijek raštrkani pa smo ih pokušali dovesti na jedno mjesto. Ovo izdanje nam je proba da vidimo kako će Zagreb reagirati, a ako se ljudima svidi, nastavit ćemo s događanjima cijelo ljeto. Nadamo se da će projekt zaživjeti pa da se možemo lagano pokrenuti i 2021. krenuti na ljetnu turneju po zemlji kao karavana - pun planova, Ivelja poziva sugrađane da se od 1. do 5. srpnja dođu družiti na Jarun.

image
BarbaQ specijalitet
Violeta Juras

Na Food Truck festivalu možete uživati u srijedu i četvrtak od 16 sati pa sve do ponoći, u petak od 16 do 23 sata navečer, nakon čega počinje after party u Aquariusu.

image
Munchy truck

U subotu i nedjelju već od 11 ujutro kreće akcija pa povedite obitelj i društvo na piknik ili u subotu na popularni glazbeni program Frühstück, kada možete probati i nasi uduk, tradicionalni indonezijski doručak koji uključuje parenu rižu kuhanu u kokosovu mlijeku i indonezijski omlet s prženim lukom. Jedva čekamo!

image
Pivovara Medvedgrad
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:14