BALKAN STREET FOOD

Na Manhattanu otvoren restoran s ćevapima i sarmom: "Balkanska kuhinja bit će novi veliki hit"

 @balkan_streat Instagram/
Nude jela specifična za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Bugarsku, Sloveniju i Albaniju

Ovih se dana na Manhattanu otvorio Balkan Streat, kako piše Eater, novo mjesto koje Njujorčanima nudi bureke, krafne, ćevape, sarmu i burgere kakve najviše vole Balkanci. Novi restoran brze hrane nalazi se na adresi 353 Sixth Avenue u Greenwich Villageu, otvorio ga je William Djurić u suradnji s Jasonom Correom, a na projektu radi i Milan Milijancevic, inače poznati pekar iz Srbije.

Kako su objasnili, ekipa koja se oko ovog projekta okupila htjela je napraviti mjesto koje će nuditi tradicionalna i moderna balkanska jela koja su i Djuriću i Milijancevicu poznata te koja žele približiti i ostatku svijeta.

"Moj otac koji je nedavno preminuo, a i moja supruga, oboje dolaze iz te regije i sve me to natjeralo da se ponovno povežem s korijenima, a ovo je bio pravi način da to i učinim. Možda ne govorim srpski jezik, ali razumijem hranu", rekao je Djurić, inače filmaš koji je iskustvo stjecao i u Bouchon Bakery, Gramercy Tavern i Momofuku Baru.

Balkan Streat zamišljen je kao mjesto gdje usred dana možete svratiti na jela s grilla i uživati u dobrim ćevapima u dvije varijante, kako ih opisuju, od svinjetine i teletine ili sarajevske napravljene od junetine i janjetine. Ćevape poslužuju s lukom, kupusom i ajvarom. Osim toga, nude i balkansku pljeskavicu, a naručiti možete i punjeni svinjski odrezak s kačkavaljem, gulaš i sarmu.

Osim na ručak, ovdje možete kupiti i jela za van, u kojima se uživa s nogu. Nude tako burek i pite s različitim punjenima koje poslužuju s umacima od jogurta i kopra ili pečene paprike, sourdough krafne s punjenjima od maline, pistacije i Nutelle, a kako piše Eater, trenutno razvijaju i neke nove okuse.

"Svakog ljeta dane sam provodio u Srbiji i hrana koju ćemo ovdje raditi i nuditi su zapravo moja sjećanja iz djetinjstva", rekao je Djurić i dodao kako je oduvijek maštao da u New Yorku postoji više mjesta koja nude balkansku hranu te kako smatra da će kuhinja koja spaja najbolje od Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Bugarske, Slovenije i Albanije biti novi veliki hit na njujorškoj gastro sceni.

Više informacija možete potražiti na njihovom Instagram profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:38