Izazvali veliku pažnju

Na Masterclassu u Esplanadi baranjska nagrađivana vinarija predstavila i novitete

Sommelier Tomo Jakopović

 Rene Karaman/Ustupljena fotografija
U sklopu Vinart Grand tastinga održan je Masterclass pod nazivom "Vina s čvrstim otiskom Baranjskog terroira" kojim su premijerno predstavljena tri nova vina vinarije Zlatno Brdo

Posljednjih godina Zlatno Brdo, vinarija i podrumi smješteni u Baranji, nadilazi lokalne, regionalne i nacionalne granice te su se pozicionirali kao ozbiljna vinarija s preciznom vizijom razvoja. Naime, pogodna mikroklima i veliki broj sunčanih sati u godini glavni su preduvjeti za uzgoj kvalitetnog grožđa te proizvodnju vrhunskih vina. Kako su baranjski podrumi i gatori jedinstvena pojava u Europi, tradicija čuvanja vina poznata je ovdje više stoljeća te je i danas prisutna na ovom području što ga čini jedinstvenim. Ukopani u zemlju, često obzidani ciglom, u baranjskim je podrumima tijekom cijele godine temperatura konstantna u rasponu od 12 do 15 C.

Jedna od odrednica vinarije Zlatno Brdo usmjerena je na odležavanje crnih i bijelih vina što je naglašeno i na masterclass radionici u sklopu Vinart Grand tastinga, na kojoj su uz poznate i Decanterom nagrađene vinske perjanice, predstavljene i nove etikete - Zlatno Brdo Graševina 2022, Cabernet Sauvignon 2019 i Cuvée Zlatno brdo.

image
Rene Karaman/Ustupljena fotografija

Masterclass, koji je vodio sommelier Tomo Jakopović, započeo je premijernim kušanjem Graševine 2022, slamnato žute boje, kristalne bistroće i umjerene gustoće koje je vrlo precizno i ugodno na nosu. Jakopović je istaknuo bijelo voće i cvijeće koji ocrtavaju obrise karaktera, dok se u finalu javljaju lagane citrusne note koje zaokružuju spektar aroma. Tijekom kušanja polaznici radionice složili su se da je ovo vino široke primjene u vrhunskoj gastronomiji. Kušanje je nastavljeno Graševinom 2021, koja je osvojila 91 bod i srebrnu medalju na Decanter World Wine Awards 2023., te jednim od favorita struke i potrošača - Graševinom 2018, koja je prikupila 87 bodova i osvojila brončanu medalju na Decanteru.

Slijed je nastavljen već dobro poznatim Gold Cuvéeom 2020 - ujedno i najviše ocijenjenim vinom iz Baranje na Decanteru s visokih 96 bodova, koji je spoj četiri velike sorte vina (Rajnski rizling, Chardonnay odležan u drvenim bačvama slavonskog hrasta, Pinot sivi izborne berbe te Traminac izborne berbe). Za one koji ne znaju, ovo je vino prvi zlatni Decanter za Zlatno Brdo.

image

Vina Zlatno Brdo

Press

Kako je terroir Baranje iznimno pogodan za uzgoj crnih sorti, ne iznenađuje da je u Zlatnom Brdu velika pažnja posvećena odležavanju vina crnih sorti te smo na masterclassu mogli kušati neke od njih. Prvo crno vino koje je prezentirano bio je Cabernet Sauvignon 2017, vino tamne rubin boje, iznimne voćnosti koje podsjeća na crno bobičasto voće i šljivu, dok se pri završetku osjeća okus vanilije te miris crvene začinske paprike i dima.

Premijerno su predstavljena i dva nova crna vina s potpisom Zlatno Brdo - Cabernet Sauvignon 2019 i Zlatno brdo Cuvée. Za kraj je ostavljen Cabernet Sauvignon 2015, koji je uzgajan na najboljim položajima Banskog brda, ostavljen na trsu da dehidrira. Kako je istaknuto, ovo vino prijalo bi uz začinjena jela od divljači, steakove, pašticadu, kulen, ali i čokoladu.

Još uvijek se stignete prijaviti na Vinart Grand Tasting radionice, a ovdje pogledajte koja bi vam bila najzanimljivija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:39