GDJE NA KUHANO VINO?

Na ovim adventskim kućicama moći ćete kupiti izvrsna kuhana vina, isprobali smo ih

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Vruća voda pomiješana s praškom, šećerom i začinima miljama su daleko od nečeg što se može zvati kuhano vino

Božićno ludilo, službeno kreće sutra, 27.studenog, a za očekivati je kako će ovogodišnji zagrebački Advent biti nešto drugačiji od prethodnih što ne mora nužno imati negativnu konotaciju. Nedavno smo pisali o otvaranju prelijepe lokacije na terasi Oleander zagrebačkog hotela Esplanade gdje će biti ukupno 12 ugostiteljskih kućica.

Novosti stižu iz RougeMarina koji će imati čak 9 kućica u strogom centru grada i to na popularnom Štrosu, "pod satom" na Trgu bana Josipa Jelačića, u Gajevoj ulici, na Trgu pored Manduševca, u Bakarčevoj ulici i na Europskom trgu.

Jučer smo imali prilike premijerno kušati velik dio njihove ponude koja je vrlo raznolika, a inspiraciju za nazive jela potražili su u zagrebačkom govoru. Tako će nuditi "šlepanog pajceka" koji se radi s kiselim zeljem, hrenom i vučenim buncekom, zatim Coflek, čokoladni keksić, tradicionalnu tortu Linzer i tortu od mrkve, Nobl mrkvica. Kreirali su adventsku liniju germknedli, koje su punjene pekmezom od šljiva, zatim, poznata germknedla od vanilije posuta makom (lanjskih godina najbolju germknedlu služio je baš RougeMarin), a modernija verzija ove godine je Čupavac germknedla, od lješnjaka posuta kokosom.

Od trena kad je Marin Medak otvorio RougeMarin (prije deset godina), nametnuo se kao ime koje gura nove ideje na scenu pa se na početku svoje karijere proslavio autorskim burgerima, zatim je otvorio prodavaonicu mesa koje je velikim dijelom bilo unaprijed marinirano, čokoladarnicu, a zatim i virtualnu platformu s raznim proizvodima koji kućno kuhanje dižu na novu razinu.

Najbolji dio njihove ponude su sjajna pića. Dolaze u malim staklenkama, a pića će se moći konzumirati na kućicama ili na kućnim druženjima koja će, kako najavljuju iz RougeMarina biti dostupna i za naručivanje preko platforme RougeMarin Doma.

Još prije dvije godine, RougeMarin je napravio iskorak u ponudi pića na adventskim kućicama i od tog trena imali smo izbor zaobići loše kuhano vino u širokom luku. Vruća voda pomiješana s praškom i lošim vinom, a maskirana šećerom i začinima, godinama je prolazilo na kojekakvim adventskim kućicama pod "kuhano vino". Medakova ideja bila je kreirati i ponuditi tržištu kuhano vino u nekoliko varijanti, oslanjajući se na hrvatski vinski sortiment, odnosno pojedina monosortna vina čije će se karakteristike sačuvati i u tom vrućem zimskom napitku u čemu mu je pomogao i naš stručni suradnik Saša Špiranec. Na preliminarnom kušanju na kojem je sudjelovala Dobra hrana predvidjeli smo lijepu budućnost tim kuhanim vinima.

Danas, nude dvije varijante kuhanog vina ali i tople koktele s ginom i punčem. Tako ćete moći kušati Vruću frajlu koktel od bijelog kuhanog vina i Pucu od crvenog vina. Za ljubitelje gina i punča pripremili su ukusne koktele, kao što su Gin piksa, koktel od kuhanog gina i soka od brusnice, zatim Fajn cug koji je na bazi kuhanog konjaka, Fah maher na bazi kuhane šljivovice i Punč saft, bezalkoholna verzija punča, koja će vas ugrijati u hladne dane. Budući da smo ih kušali sve, a adventsku ponudu godinama temeljito analiziramo, možemo prognozirati kako će RougeMarinova linija pića zasigurno biti u vrhu top liste najboljih u cjelokupnoj adventskoj ponudi. Posebno iznenađuje bogatstvo okusa kod njihovog bezalkoholnog koktela koji neodoljivo miriše na limune i med.

I doista, svako nam se od ovih šest pića predstavilo na svoj način, svako je donijelo drukčije iskustvo. Kuhano vino tradicionalni je zimski napitak, koji grije i energizira organizam, tipičan za hladnije kontinentalne dijelove europskih vinorodnih zemalja, iako praksa kuhanja vina, u raznim oblicima, postoji i na europskom Sredozemlju. U Zagrebu ima dugu tradiciju, a do prije nekoliko desetljeća pod kuhanim vinom tu se podrazumijevalo gotovo isključivo bijelo jer su u zagrebačkoj okolici tradicionalno prevladavale bijele sorte. U novije se vrijeme pak češće nudi crno, koje je, uostalom, u kuhanoj varijanti i globalno prisutnije - 70 posto kuhanog vina danas je od crnih sorti. Dok se božićne lampice ne upale možete prirediti kućno druženje uz kuhano vino, a u nadolazećim predblagdanskim danima isprobajte i spomenuta pića.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Temeljni recept za kuhano vino

Čisto vino treba zakuhati. Čim zavre, dodati začine i sve dodatke, sve to prokuhati još nekoliko minuta i ostaviti da se hladi. Količina šećera u vinu ne bi trebala prelaziti 15 posto, odnosno 10 posto ako se koristi čisti šećer, ili 15 posto ako se koristi med ili javorov sirup. Nakon 20 minuta do pola sata, ovisno o tome jesu li začini mljeveni ili cijeli, začine treba izvaditi, odnosno vino procijediti, jer bi začini u protivnom vino učinili trpkim (najjednostavnije je začine staviti u vrećicu za čaj). Kuhano vino servira se na temperaturi od 60 do 70 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:33