NOVO NA SCENI

Na Rabu napravili prvi gin s okusom rapske torte: "U početku smo zamislili nešto sasvim drugo!"

 Tomislav Kristo/Cropix
Korica naranče i limuna i bademi, sastojci su kolača i gin tonica kojim ga zajednički proizvođač preporučuje zaliti

U sladokuscima poznatoj Kući rabske torte Josip Brna servira nam gin tonic. I to ne bilo kakav, nego onaj u kojem je kralj okusa Gin 1177, koji se proizvodi u sklopu poduzeća Vilma slastice. Tako je ovaj dom jednog od najistaknutijih simbola "otoka sreće", rapske torte, osvježavajućeg deserta u kojem dominiraju citrusi i badem, postao i adresa na kojoj stanuje prvi rapski gin. Čini nam se da je na ovom mjestu, gdje dominiraju mirisi naranče, sušenog mediteranskog bilja, ali i misterioznog sadržaja koji bruji u pećnici, nastala savršena kombinacija za uživanje u vrućim ljetnim danima.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Ta snažna veza između rapske torte i rapskog gina počela je prije četiri godine, i to kada su se tri karakteristična sastojka, korica naranče, korica limuna i bademi, iz slastice doslovno pretočili u jedno od najpopularnijih pića na tržištu. Na samu pomisao da postoji mogućnost da se u takvoj savršenoj kombinaciji okusa, koji se prvenstveno stapaju u osvježenje, može uživati u tekućem obliku, bespogovorno pristajemo na Josipov prijedlog da kušamo gin. Ovoga puta, umjesto šećera i jaja, uz standardne sastojke nudi se nova osnova koja daje Ginu 1177 posebnu crtu autohtonosti - plod smreke, točnije borovica, koje, objašnjava nam Josip, ima po cijeloj Hrvatskoj. Stoga nastoje da im sva sirovina i proizvodnja budu domaće.

image
Tomislav Kristo/Cropix

"Gin je postao toliko popularan da je prvotna ideja da gostima ponudimo nekakav prepoznatljivi liker u našoj režiji krenula u potpuno drugom smjeru. S obzirom na to da je prije svega ljetno piće, činio nam se kao logična opcija za turiste", priča nam Josip.

Poveznica između torte i pića ipak ne staje samo kod sastojaka. Gin je dobio ime u čast godine iz koje je najstariji zapis o rapskoj torti, a iz osobnog iskustva možemo potvrditi da se torta i gin itekako vole. Nevjerojatna mekoća tijesta, posebice onog koje je tek napustilo topli zagrljaj pećnice i raspada se u ustima, započinje osvježavajućim taktovima. Zatim slijedi hladni gin tonic koji kao da želi postići idealnu ravnotežu u svijetu koji je stvorio slatki i opojni kolač. Spoj lokalno prepoznatljivih okusa i svjetske popularnosti gina svakako je bio recept za uspjeh, a u originalnom receptu za gin važno je naglasiti snagu koju imaju citrusi. Naime, naš domaćin ističe nam da u Kući rabske torte gin tonic, koji je i dalje najpopularnija varijanta za konzumaciju njihova gina, uvijek poslužuju na isti način: led, badem i korica naranče, koja mora biti oguljena točno iznad čaše u kojoj se servira - sve ima svoje zašto. Dovoljno je samo ispružiti ruku iznad korice koja se guli da bi se osjetila jaka aroma, što je, objašnjava Josip, potvrda spone između te svježe naranče i one koja dolazi kao sastavni dio gina. Naš fotoreporter također ima svoje dokaze o snazi citrusa koje je spretno prezentirao u Kući rabske torte. Kad se korica naranče pritisne i približi izvoru vatre, svaka točkica na njoj ispušta sok koji je raspiruje. Možda upravo iz tog razloga naš domaćin preporučuje i druge varijante konzumacije Gina 1177, naravno, ovisno o preferencijama.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

"Vrhunska varijanta je gin s cijeđenom narančom jer ima određenu dozu gorčine. Nikako ne smije biti sok iz tetrapaka jer oni u sebi sadrže previše šećera. Jedna od poznatijih varijanta je i koktel Tom Collins. On se radi s ginom, mineralnom vodom i cijeđenim limunom", dijeli s nama Josip, koji je svoj gin isprobao u raznim kombinacijama, a prizvuk pri svakom kušanju je uvijek isti: osvježenje.

Iako ljubitelja gina zasigurno ne manjka, u Kući rabske torte u ponudi imaju i Aperitivo Arba 1889, a brojka u nazivu ponovno ima posebno značenje. Naime, riječ je o godini koja obilježava početak razvoja turizma na otoku Rabu. Iako je u ponudi tek od ove sezone, idealna kombinacija gorkog i slatkog koju nam je naš domaćin predstavio u piću Aperitivo Spritz, govori o tome koliko se na njemu pažljivo radilo.

"Riječ je o likeru u kojem prevladava gorka kora naranče, točnije specifična sorta koja raste i na jugu Hrvatske. Tu se nalazi i 12 različitih trava i bilja, među kojima dominira pelin. Za prepoznatljivu boju zaslužna je i infuzija mrkve jer ne koristimo umjetne boje i mirise", kaže nam Josip.

Baš kao i gin, ovaj je aperitiv na nas ostavio dojam bezbrižnog i osvježavajućeg ljetnog pića, ali s posebnom dozom "otoka sreće" koja se prepoznaje, od pripreme i posluživanja pa do samih okusa koji dominiraju u ovim pićima. Rapska torta dobila je zaista vjerodostojne sustanare u svojem, već svima dobro znanom domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:26